Sausas įstatymas (serialas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Boardwalk Empire)
ŽanrasKriminalinė drama
Kūrėjas (-ai)Terence Winter
Dainos kompozitoriusThe Brian Jonestown Massacre
Atidarymo muzika„Straight Up and Down“
Kilmės šalisJungtinės Valstijos
Kalba (-os)anglų
Sezonų skaičius5
Serijų skaičius56
Gamyba
Vykdantysis prodiuseris (-iai)Terence Winter
Martin Scorsese
Mark Wahlberg
Tim Van Patten
Howard Korder
Stephen Levinson
Trukmė50–60 minučių
Transliacija
Originalus kanalasHBO
Originalus laikotarpis2010 m. rugsėjo 19 d. – 2014 m. spalio 26 d.
Išorinės nuorodos
Oficialus tinklalapis

„Sausas įstatymas“ (angl. Boardwalk Empire) – JAV kriminalinis televizijos serialas, kurio autorius Terence Winter. Serialo, rodyto kabelinės televizijos kanalu „HBO“, veiksmas vyksta Atlantik Sityje, Niu Džersio valstijoje, prohibicijos (sausojo įstatymo) metais. Pagrindinį vaidmenį atlieka Steve Buscemi. „Primetime Emmy“ apdovanojimą pelnęs serialas sukurtas pagal Nelson Johnson knygą „Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City“ apie istorinę kriminalinio pasaulio figūrą Enoch L. Johnson.[1]

Bandomosios serijos, kurią režisavo Martin Scorsese, biudžetas siekė 18 mln. JAV dolerių.[2] 2009 m. rugsėjo 1 d. „HBO“ užsakė papildomas 11 serijų. Serialo premjera įvyko 2010 m. rugsėjo 19 d. Penktasis ir paskutinis sezonas, susidedantis iš 8 serijų, prasidėjo 2014 m. rugsėjo 7 d. ir pasibaigė spalio 26 d.

Serialas „Sausas įstatymas“ sulaukė kritikų pripažinimo, ypatingai už vizualinį stilių ir rėmimąsi istorinėmis asmenybėmis bei S. Buscemi vaidybą.[3] Serialas buvo nominuotas 40-čiai „Primetime Emmy“ apdovanojimų ir iš jų laimėjo septyniolika. Taip pat pelnyti vienas „Auksinio gaublio“ ir du Ekrano aktorių gildijos apdovanojimai.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serialas „Sausas įstatymas“ yra istorinė drama, kurios veiksmas telkiasi apie Enoch „Nucky“ Thompson (pagal istorinę Enoch L. Johnson asmenybę), politinę figūrą, kuri iškilo prohibicijos laikais, XX a. 3-ąjį ir 4-ąjį dešimtmečius, ir valdė Atlantik Sičio miestą. Be Nucky, seriale esti ir kitų istorinių asmenybių tiek iš jo asmeninio, tiek iš politinio gyvenimo, kaip antai gangsteriai, politikai, vyriausybės agentai ir jį gerbianti liaudis. Federalinė vyriausybė taip pat reiškia susidomėjimą butlegerių ir kita nelegalia veikla toje teritorijoje, siųsdama agentus ištirti galimus mafijos ryšius, bet taip pat domisi Nakio gyvenimo būdu, kuris kaip politikui, yra per daug prabangus ir prašmatnus. Paskutinis sezonas peršoka septynerius metus į priekį, t. y. į 1931 metus, kuomet prohibicija artėja prie pabaigos.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ir kiti.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kinon, Cristina (2010-09-08). „HBO's 'Boardwalk Empire' uses New York as a stand-in for Atlantic City, Chicago and Los Angeles“. New York Daily News. Nuoroda tikrinta 2010-10-21.
  2. Littleton, Cynthia (2010-08-07). „HBO lays a big-bucks bet on 'Boardwalk'“. Variety. Nuoroda tikrinta 2012-01-04.
  3. Wiser, Paige (2010-09-17). „HBO hits jackpot with mob series 'Boardwalk Empire'“. Chicago Sun-Times. Suarchyvuotas originalas 2010-09-21. Nuoroda tikrinta 2010-09-27.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]