Bilbao metropolitenas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bilbao metropolitenas
Metro de Bilbao

Metro Indautxu stotelėje
Informacija
VietaBilbao
Transporto tipasmetropolitenas
Linijų skaičius2
Stotelių skaičius41 (25 po žeme, 16 – virš)
Keleivių per dieną175 342 (vidutiniškai darbo dienomis, 2009)
Eksploatacija
Pradėta eksploatuoti1995 m. lapkričio 11 d.
OperatoriusBiscay Transport Consortium (CTB)
Techninė informacija
Sistemos ilgis40 km
Geležinkelio vėžės1000 mm
Sistemos žemėlapis
Vikiteka Vikiteka: Bilbao metropolitenas

Bilbao metropolitenas – metropoliteno sistema tarnaujanti Bilbao miestui (Ispanija), jos bėgių plotis – 1 m. Mieste gyvena apie 350 tūkst. gyventojų (2006 m. duomenys).

Bendra informacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Idėja statyti metropoliteno sistemą Bilbao mieste buvo gimusi labai seniai. 1920 metais miesto savivaldybė paruošė projektą metropoliteno statymui Abando ir San Frantzisko miegamuosiuose rajonuose. Po Ispanijos pilietinio karo ir ekonominės krizės projektas buvo ilgam pamirštas.

1971 metais buvo sukurta komisija, kuri įvertintų miesto transporto poreikius Bilbao mieste. 1976 metais, transporto konsorciumas buvo sukurtas. Tais pačiais metais buvo pateikti 2 pasiūlymai statyti metro 1985 metais, vienas jų buvo beveik identiškas dabartinei sistemai.

Po metų metropoliteno statybos projektas buvo sukurtas, tačiau daugybę oponentų turėjęs projektas buvo atidėtas ateičiai.

1985 statybos planai buvo pradėti kurti ir naujas projektas gimė. 1987 metais savivaldybė sutiko su šiuo planu ir pradėjo finansuoti Bilbao metropoliteno statybą.

2007 metais Bilbao miesto metropolitenu pasinaudojo apie 86 milijonus žmonių. Metropolitenas tarnauja 680 000 žmonėms, o kiekvienas miesto gyventojas per metus apytiksliai metropolitenu keliauja apie 126 kartus. Kiekvienais metais keleivių skaičius didėja stabiliai. Kai linija bus visiškai pabaigta planuojama, kad per vienerius metus ja pasinaudos 100 milijonų žmonių.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]