Bengelos geležinkelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Traukinys, važiuojantis Bengelos geležinkeliu

Bengelos geležinkelis (port. Caminho de Ferro de Benguela) – geležinkelio linija vidurio Angoloje, jungianti Atlanto vandenyno uostamiestį Lobitą ir Kongo DR pasienyje esantį Luau miestelį. Toliau geležinkeliu galima pasiekti Kongo DR, Zambijos geležinkelius, o per juos – Indijos vandenyno pakrantę. Linijos ilgis 1344 km. Vėžių plotis 1067 mm. Aptarnaujama bendrovės Caminho de Ferro de Benguela.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1899 m. Portugalijos vyriausybė pradėjo geležinkelio projektavimo darbus siekdama palengvinti iškasenų eksportą iš šalies centrinės dalies bei Kongo. 1902 m. škotų kalnakasybos magnatas seras Robert Williams perėmė geležinkelio tiesimo darbus. Iki 1914 m. buvo nutiesta 500 km geležinkelio. Dėl karo darbai sustojo, tačiau jau 1929 m. linija pasiekė Kongo sieną. Linija veikė sėkmingai, ypač Zambijai uždarius sieną.

Iki 1948 m. prie Lengue, į rytus nuo Bengelos buvo ypač stati atkarpa, kurią galėjo įveikti tik dantratinis garvežys. Šią atkarpa pakeitė ne tokia stati apylanka.

1972 m. pradėti Variante do Cubal atšakos tiesimo darbai. Ši atkarpa sujungė Lobitą su Kubalu šiauriaunei pirminė linija. Ši atkarpa turėjo mažiau posūkių ir žymiai didesniu posūkių radiusus bei buvo 40 km trumpesnė. Ši atkarpa buvo atidaryta 1974 m. spalį, priešpat Angolos nepriklausomybės paskelbimą.[1] Tuo pačiu metu dauguma garvežių buvo pakeisti General Electric firmos dyzeliniais lokomotyvais.

Angolai atgavus nepriklausomybę ir prasidėjus pilietiniam karui geležinkelis nustotas naudoti, smarkiai suardytas. 1994 m. dėl išardytų bėgių į kanjoną nuriedėjo traukinys, žuvo 300 žmonių. Tik po 2005 m. pradėti rekonstrukcijos darbai remiant Kinijai.

Pagrindinės stotys:

Pastaruoju metu vyksta keleiviniai maršrutai: Lobitas-Kubalas, Lobitas-Bengela, Huambas-Kaala, Huambas-Kačiungas[2].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.cpires.com/angola_comboios_2_en.html Die Variante do Cubal] (anglų kalba), tikrinta birželio 12 d.
  2. http://www.fahrplancenter.com/AngolaCFB.html