Baltarusijos taleris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Baltarusijos taleris – XX a. 10-tą dešimtmetį siūlytas Baltarusijos piniginio vieneto pavadinimas.

Dabar Baltarusijos opozicijos spaudoje aprašytos legendos, kad buvo nutarta įvesti Baltarusijoje talerius, kad talerių banknotai buvo atspausdinti ir įvežti į Baltarusiją.[1]. Publikacijose apie tai nesiremiama buvusiais ar esamais oficialiais asmenimis, kurie galėtų patvirtinti ar paneigti šiuos gandus, ar kitais informacijos šaltiniais.

Stanislavas Bogdankevičius (blrs. Станіслаў Антонавіч Багданкевіч), kuris 1991-1995 m. buvo Baltarusijos nacionalinio banko valdybos direktorius, neigia tokius tvirtinimus. Jis teigia, kad klausimą apie baltarusiškos pinigų sistemos įvedimą nagrinėjo Baltarusijos 12-ojo šaukimo Aukščiausioji Tarybos prezidiumas, bet pavadinimą taleris palaikė vienas žmogus, todėl buvo nutarta valiutą pavadinti Baltarusijos rubliu.[2]. Šį nutarimą patvirtino Aukščiausioji Taryba.

Pagal S. Bogdankevičių taleris niekada nebuvo spausdinamas.[3][4]. Bet 1994 m. Vokietijoje buvo atspausdinti nauji Baltarusijos rublių banknotai, kurie apyvartoje taip ir nepasirodė.[5]. Galbūt šie nepanaudoti Baltarusijos rublių banknotai ir painiojami su taleriais.

Istorijos apie oficialius bandymus įvesti talerius ar spaudinti jų banknotus nepatvirtino ir tuometinis Baltarusijos premjeras Viačeslavas Kebičius (blrs. Вячаслаў Францавіч Кебіч).[6]

Kai kurios Baltarusijos partijos ragina įvesti talerius kaip Baltarusijos nacionalinį piniginį vienetą.[7]


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]