Aptarimas:Vladas Bagdonas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dėl filmų/spektaklių vardinimo[redaguoti vikitekstą]

kilo man čia tokia mintis, kad dar nėra vienareikšmės taisyklės dėl filmų ar spektaklių vardinimo. Kol kas visų aktorių puslapiuose lyg ir naudojama taisyklė 'pavadinimas (metai)' (pvz.: Ugnies medžioklė su varovais (1976)). Bet ar tikrai verta metus dėti į pavadinimą. Pavyzdžiui spektaklio 'Otelas' tikriausiai yra nemažai variantų, bet spektaklis tai lyg ir tas pats. Iš kitos pusės, dauguma spektaklių ir kino filmų pavadinimų sutampa su kokio nors romano pavadinimu, taigi klausimas ar tokiu atveju reiktų atskirti spektaklį į atskirą straipsnį, ar palikti tik nuorodą į knygą, o tame straipsnyje panimėti statytus spektaklius? Knutux 07:08, 5 Jul 2004 (UTC)

Visu 100% už vienareikšmes taisykles. Pati tvarka - aš dedu visur su metais skliaustuose, butent su ta mintim, kad tiek filmu tiek spektaklių yra daug tuo pačiu vardu, o metai jiems prideda unikalumo. Romaną ir spektaklius/filmus taip pat siūlytau skirti į atskirus straipsius - aš manau kad smulkinimasis į daug temų bendram reikalui nepakenks, o informaciją, jos paiešką ir prieinamumą: kai turėsim 10 straipsnių tuo pačiu vardu (su skirtingais metais ir skirtingomis nuorodomis) bus žymiai paprasčiau jį rasti. O ryšius tarp jų visų sudėti tikrai nesunku ...
Toliau - kiekvienas filmas, kiekvienas spektaklis turi savo režisierių, savo komandą, savo aktorius ... ar ne gražu būtu parodyti maksimaliai kiek galima. Aš aišku suprantu kad čia nėra filmų duomenų bazė, o tik enciklopedija, bet mes gi neturim apribojimo vietoje kaip popierinė enciklopedija, kodėl gi ir ne išsiplėsti kiek daugiau nei reikia!? Juokelis 07:17, 5 Jul 2004 (UTC)
Anglai] rašo 'pavadinimas (metai filmas)', o literatūros kūrinius atitinkamai 'pavadinimas (autorius žanras)', pvz., Herkus Mantas (J.Grušo pjesė). Gal ir mums panaši sistema praverstų? Pažiūrėkit kaip suformulavau tą klausimą Wikipedia:Vardinimo taisyklės.
Dirgela 14:11, 5 Jul 2004 (UTC)

Tai taip išeina, kad net jei kino filmo pav. unikalus, rašysime Matrica (1789 filmas) ir panašiai? Jei visiems tinka, tinka ir man, reiks kada įrašyti prie taisyklių. Knutux 15:17, 5 Jul 2004 (UTC)

Aš nieko prieš, galim ir taip.Juokelis 16:06, 5 Jul 2004 (UTC)
Dėl Matricos tai manau taip, nes tai nėra unikalus pavadinimas. O dėl kitų tai nežinau, va ką tik dabar pažiūrėjau Lexx seriją - tokiu pavadinimu be to serialo dar nieko neteko girdėti, tas pats būtų turbūt su Southpark ir pan. Kompromisas čia manau būtų, kad ta taisyklė galiotų tik jei reikia "disambiguation", nes serijų atveju gali būti sunku nurodyti datą :) Tačiau tokiais atvejais kaip Herkus Mantas manau reiktų palikti tokią tvarką - jei filmas - nurodant metus ir kad tai filmas, jei koks kitas kūrinys - nurodyti autorių ir žanrą. Tiesa, dar apie filmus ir pan. Kaip suprantu naudojam vertimus į lietuvių kalbą? Dirgela 17:43, 5 Jul 2004 (UTC)

Dėl vertimų tai irgi keblus klausimas - angliškoj enciklopedijoj kiek mačiau prancūziškų filmų paliekami originalūs pavadinimai ir net vertimas ne visada rašomas. Tačiau man priimtinesnis variantas - lietuviškas, o jei vertimas labai nepanašus, tai rašyti pvz 'Užsispyrėlės sutramdymas (10 things I hate about you)' ir panašiai. Tiesa, nežinia ką daryti jei filmas nebuvo rodytas lietuvoje ir neturi 'oficialaus' pavadinimo. Knutux 11:06, 6 Jul 2004 (UTC)

Tvarkingiausia aišku būtų rašyti originalų pavadinimą, taip tikrai neprasidės netvarka. Bet ... ką daryti su rusiškais, o ir ar yra prasmė palikti originalą ... dėl tvarkos - taip, dėl to kad nebuvo rodytas lietuviškai ir kad kiekvienas vers kaip jam patogu - taip, o dėl to kad prasidės kalbų makalynė, kelių šalių filmas, pavadintas kiekvienoje šalyje savo kalba - ne ...
Pagal mane kolkas 2:1 už originalą ... bet aš vistik abejoju ... Juokelis 16:05, 6 Jul 2004 (UTC)
O gal vistik verta rašyti pagrindinį straipnį originaliu pavadinimu, o lietuvišku pavadinimu sudėdi redirektus ... Juokelis 16:07, 6 Jul 2004 (UTC)
Dėl rusiškų - originalius straipsnių pavadinimus rusiškai rašyti būtų negerai, bet jei originalai būtų nurodomi skliaustuose didesnės bėdos lyg ir neiškyla : pvz., Vladas Bagdonas (Владас Багдонас). Tais atvejais , kai nėra žinomo lietuviško vertimo galim rašyti originalą, o jei tai dar ir rusiškas filmas tai galim išversti ir patys arba spręsti konkretų atvejį atskirai.

Dirgela 20:03, 6 Jul 2004 (UTC)

Tai vistik ties kurio apsistojam ? Originalas ar lietuviškas ? siūlau balsuoti, aš vistik už originalą, su vertimu-redirektu, o rusiškų atveju - transkripcija, su vertimu-redirektu. Skliausteliuose rashyti neverta, ypač rusiškų pavadinimų, sunku įvesti daugumai ir nuorodos kreivos gaunasi ... neverta. Juokelis 07:26, 7 Jul 2004 (UTC)

Aš tai lieku prie nuomonės, kad kai yra paprastas vertimas (Matrica, Otelas, Traviata, ..), tokį ir dedame, kaip įprasta Wikipedijoj, o straipsnyje jau skliaustuose originalą. Taip pat galima originalą rašyti ir prie nuorodos skliausteliuose, bet ne nuorodoje. Su nevienareikšmiškais vertimais bus nei šis nei tas, jei belekokį vertimą rašysime, tokiu atveju verčiau palikti originalų pavadinimą, o kiekvienu konkrečiu atveju kai bus apsispręsta dėl vertimo - padaryti ir lietuvišku pavadinimų redirectą. Dėl nelotyniškų (kirilica, hieroglifai) simbolių naudojimo pavadinime esu prieš, nes graikiškų/arabiškų/japoniškų pavadinimų gi nedėsime, tai ir rusiškų nereikėtų. Knutux 07:37, 7 Jul 2004 (UTC)

Lietuviški filmų pavadinimai[redaguoti vikitekstą]

O žinot ką, nėra ko nervuotis, reikia taip vadinti ir tvarkyti filmus kad, su laiku, visi kiti filmų "vadintojai" pirmiausiai atsižvelgtų į wiki vertimą ;) Juokelis 18:09, 11 Jul 2004 (UTC)

gal paliekam savieigai?[redaguoti vikitekstą]

Kadangi priimti vienareikšmišką sprendimą kol kas sunku manau galim palikti situaciją straipsnius rašančių žiniai - tiesiog pažiūrėsim kas išeina. Jei paaiškės kokiu principu logiškiausia tvarkytis tada ir priimsim galutinį sprendimą. Visa tai kas čia aptarta paliekam kaip rekomendacinius pasvarstymus?

Dirgela 20:05, 11 Jul 2004 (UTC)

Man tinka palikti, tegul evoliucionuoja savaime, kai jau kažkas rimtesnio išsirutulios, surašysime taisyklėse. Knutux 08:25, 12 Jul 2004 (UTC)