Aptarimas:Vedų civilizacija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pasirodo, per paskutinį pusmetį sužinojau nemažai naujo, nes pavasarį tvarkydamas straipsnį grubių klaidų nepastebėjau. Dabar neturiu laiko užsiimti kapitaliniu taisymu todėl kelios pastabos skaitantiems straipsnį:

  • fantastines Vedų kanono susiformavimo datas ištaisiau.
  • indoarijų valstybių skyriuje minėtos vieno valdovo paieškos, rėmimasis Megastenu kaip autoritetingu šaltiniu, tūkstančius metų trunkantis dinastijų valdymas, Maurjų imp siejimas su protodravidiška kultūra visiškai nekvepia moksliniais faktais.
  • Skyrių apie indoarijų religiją siūlau išvis praleisti kaip neišsamią nesąmonę.

Jau neviename straipsnyje apie Indiją teko taisyti panašius dalykus. Atsirandantys netikslumai - Indijos istorijos perrašinėtojų įtaka. Indijoje šiuo metu aktyviai veikia nacionalistiniai judėjimai siekiantys savaip interpretuoti kai kuriuos Indijos istorijos tarpsnius. Taip gimsta visokie fantastiniai faktai, pvz Vedos iš V tūkst. pr. m. e. Todėl siūlau domintis Indijos istorija bet kokią informaciją vertinti kritiškai ir tikrinti. Uzlaisva marsa 12:30, 2008 sausio 12 (EET)

Taip ir prie kiekvieno labiau ginčytino teiginio parašyti šaltinį. Apie indoarijų religiją galima padaryti atskirą straipsnį ir parašyti, kad remiantis tai ir tais šaltiniais, tai yra totalus absurdas ir pan.--Atlantas 12:37, 2008 sausio 12 (EET)