Aptarimas:Valgymo lazdelės

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ar ne klaida: „Vien Kinijoje kas metus sunaudojama apie 45 milijonus vienkartinių medinių lazdelių. Tai yra apie 1,7 milijonų kubinių metrų medžio“. Išeitų, kad iš vieno kubinio metro medienos padaro apie 20 lazdelių? Ten tikrai ne milijonai. Gal milijardai. Kadangi kiniečių apie milijardą, išeitų, kad vienas kinietis per metus sunaudoja apie 45 vienkartines lazdeles? Arba jas naudoja ne kaip vienkartines, arba naudoja ir daugkartines, arba likusius kartus valgo pirštais ar su šakutėmis? --rencas 11:13, 2008 vasario 14 (EET)

Lyginant su anglų straipsniu, tikrai ne milijonas, nes ten rašoma "billion". Tačiau billion amerikietiškai ir angliškai reiškia skirtingus skaičius...--Mea 11:23, 2008 vasario 14 (EET)

Šitaip pakeitus pavadinimą (į „Valgomosios lazdelės“) į straipsnį reikia įtraukti tokias valgomąsias lazdeles kaip:

  • duonos lazdelės (minimos 52 tinklalapiuose, surasta su Google)
  • sūrio lazdelės (501 tinklalapis),
  • krabų lazdelės (2220),
  • riešutinės lazdelės (396),
  • bulvių lazdelės (145),
  • cinamono lazdelės (306),
  • daržovių lazdelės (34),
  • mėsos lazdelės (6),
  • lazdelės su kmynais (25).
  • vištienos lazdelės (6)...

Gal ir dar kokių valgomų lazdelių (maisto produktų ir patiekalų) yra... --rencas 11:32, 2008 vasario 15 (EET)

Na, ne visai, nes tokia pati daryba panaudota ir kitiems terminams sudaryti, pavyzdžiui, rašomoji mašinėlė (skirta rašyti, kaip kad valgomosios lazdelės skirtos valgyti). Taip pat niekas nesuvalgė valgomojo (tokios patalpos ), burna lietuvių kalboje taipogi gali būti vadinama valgomąja, nors yra valgymo priemonė (kaip ir lazdelės), o ne būti suvalgyta, kaip duonos lazdelės Konsultantas 14:01, 2008 vasario 17 (EET)
Kalba ne apie darybą, o apie vartojimo logiką. Rašomąja mašinėle įmanoma tik rašyti, o ne ją rašyti ar ant jos rašyti. Su rašomuoju popieriumi irgi aišku - įmanoma tik ant jo rašyti, o ne rašyti juo. Valgomuoju šaukštu, suprantama, valgo, nes jo valgyti neina. Valgomojo (kambario) suvalgyti irgi neįmanoma.
Tuo tarpu pateikti pavyzdžiai rodo, kad valgomųjų lazdelių (kurias galima suvalgyti) rūšių yra daug. Todėl terminologijos požiūriu neturi būti painiavos. Tokiu atveju valgymo lazdelės yra gal šiek tiek neaiškus, bet geresnis variantas - suprantama, kad lazdelės susijusios su valgymu, bet pačios nėra valgomos.
Pažiūrėkite Terminų banke, ten yra terminas pakavimo medžiaga, o ne pakuojamoji medžiaga. Pakuojamoji medžiaga gali reikšti tiek (1) medžiagas (sviestas, rašomasis popierius, miltai ir kt.), kurios yra supakuojamos į kažką, tiek (2) medžiagas (vyniojamasis popierius, kartondėžių kartonas, santraukiosios plėvelės ir kt.), į kurias kažką kita supakuoja. Todėl (2) medžiagas, į kurias pakuoja, vadina pakavimo medžiagomis. Banke yra ir terminas pakavimo audinys (ne pakuojamasis audinys).
Kitas panašus terminas yra dengimo medžiagos (Terminų banke: dengimo elektrolitas). Terminas dengiamosios medžiagos būtų dviprasmis, kadangi dangų srityje tai būtų (1) medžiagos, kuriomis dengiama (dažai, lakai, galvaninių dangų elektrolitai ir kt.), ir (2) medžiagos, kurias dengia (metalas, mediena, tinkas, ankstesnė danga ir kt.). Terminų banke neišbrokuotas ir terminas dengmo mašinà (o galėtų būti dengiamoji mašina).
Vėl gi terminų banke yra terminai siuvimo adata, siuvimo siūlas ir siuvimo mašina, skalbimo milteliai, skalbimo soda, skalbimo mašina. O taip prašytųsi siuvamoji adata, skalbiamoji soda... Šiais atvejais net nėra tokios painiavos, kadangi nėra galimybės susiūti adatą ar skalbti miltelius (kad būtų švarūs). --rencas 15:18, 2008 vasario 17 (EET)
Pritariu Rencui 100%. Valgomosios lazdelės yra labai dviprasmiškas ir klaidinantis žodis. * Hugo ¿díme? 15:22, 2008 vasario 17 (EET)
O kodėl niekas nenori sakyti "valgymo lazdelės", "lazdelės valgymui" ir pan. Siggis 15:25, 2008 vasario 17 (EET)
Gerai, daugiau nebesipriešinu :) Ginčuose gimsta tiesa. Konsultantas 16:11, 2008 vasario 17 (EET)
Valgomosios lazdelės yra visiškai logiška, taip kaip yra "valgomasis šaukštas", o ne "valgymo šaukštas". Dėl krabų lazdelių jos yra ne "valgomosios lazdelės", o "valgomos lazdelės". Tiesa, painiavos čia išlieka, nes yra pvz., "valgomoji druska", tačiau čia jau lietuvių kalbos bėda, kurią taisyti jei ir reikia, tai ne Vikipedijoje.--Dirgela 21:40, 2008 vasario 22 (EET)
Taip, vis dėlto reikia palikti terminą toks koks naudojamas, o ne koks atrodo tinkamiausias ;). -Atlantas 09:01, 2008 vasario 23 (EET)