Aptarimas:Sidabrinis karosas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kodėl sidabrinis karosas nebe auratus, o gibelio? Angliškoj wiki gibelio pateiktas kaip auratus porūšis...

Viktė 23:37, 2008 spalio 11 (EEST)

Berods Lietuvoje reikia laikytis sistematikos pagal Fauna Europaea. O pagal ją auratus ir gibelio yra skirtingos rūšys. Laisverobotams 01:06, 2008 spalio 15 (EEST)

Tada dar keisčiau. Tai C. auratus išvis Lietuvoj negyvena?

hm ZUM dokumente gibelio patieiktas irgi kaip porūšis, bet ten nurodyta, jog gyvena tiek C. auratus, tiek C. auratus gibelio. Tai jei gibelio išskirti į atskirą rūšį, tai išeina, kad vistiek išliks Lietuvoje ir C. auratus. Problema ta, kad jie abudu lietuviškai vadinasi "sidabrinis karosas" ir abudu lotyniški pavadinimai nuorodiniai straipsniai į "sidabrinis karosas"... Įdomu pasidarė dėl sistematikos, parašiau laišką į ekoi.lt pasiteirauti kokia ten ta klasifikacija oficiali :) Laisverobotams 12:57, 2008 spalio 15 (EEST)
Taip, vistik tai yra jau dvi atskiros rūšys ir aprašyti reikėtų dviem straipsniais. C. auratus lietuviškai yra "sidabrinis karosas", o C. gibelio dar neturi lietuviško pavadinimo (angliškai vadinamas "Prussian carp", "Gibel carp"). Vistik C. auratus lietuviškose vandenyse negyvena, be to "auratus" reiškia kaip tik auksinį. Žodžiu C. gibelio - sidabrinis, o c auratus bus auksinė žuvelė :)

Įdomiai... Žinojau, kad auratus reiškia auksinis, ir kad auksinė žuvelė yra C. auratus, bet mus mokė, kad auksinė žuvelė yra selekcijos rezultatas (kaip šuo, kuris realiai yra pilkasis vilkas). Net mano mama sidabrinio ir auksinio karoso lotyniškus pavadinimus moka, tai dabar gausiu papasakot, kad visgi ne taip vadinasi :D. --Viktė 17:26, 2008 spalio 16 (EEST)

tai "auksiniu karosu" Lietuvoje kažkodėl vadina C. carassius... (Kas įneša dar daugiau painiavos :) )
C. auratum buvo anksciau sidabrinis karosas, pavadintas pagal jo porūšį C. auratum gabelio kuris yra sidabrinis ir plaukioja Lietuvoje. Dabar tas porūšis išskirtas į atskirą rūšį C. gabelio, o C. auratus Lietuvoje laisvėje neplaukioja (nebent akvariumose visokios auksinės žuvelės). Taigi lietuviškas pavadinimas "sidabrinis karosas" pereina į Carassius gabelio, o C. auratus ir lieka tinkantis tik auksinei žuvelei :) Bet dėl jos nežinau tiksliai ar auksine žuvele reikėtų laikyti tik porūšį C. auratum auratum ar apskritai C. auraum. Reikėtų labiau pasigilinti ir parašyti normalų straipsnį aipe tą auratum.
Taigi reziumuojant:
Carassius gabelio - Sidabrinis karosas
Carassius carassius - Auksinis karosas
Carassius auratus - visokios auksinės žuvelės.
Laisverobotams 00:20, 2008 spalio 17 (EEST)