Pereiti prie turinio

Aptarimas:Prievartavimo stovykla

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Manau, kad dabartiniame variante straipsnis yra gandų lygio, tai atsispindi ir dažnas "neva" naudojimas. Tiesa pasakius, panašu ir į propagandą nukreiptą prieš Bosnijos serbus. Nepatinka man ir "rusų" ir "sovietų" sąvokų paniojimas. Jei tai priimtina buitinėje kalboje nereiškia, kad priimtina ir enciklopedijoje. Dirgela 19:09, 1 Sau 2005 (UTC)

Sunku buvo rašyti šį straipsnį, nes nepaisant nemažai prabėgusio laiko nuo įvykių, daug kas yra neaišku - tiesa pasakius, panašiai turbūt būtų ir rašant straipsnį apie minėtus tarybų rusų žiaurumus rytprūsiuose. Kita vertus, prievartavimo stovyklos straipsnio tikrai vertas dalykas (per google "rape camp" - beveik milijonas tinlapių, "rape camps" - beveik pusė milijono - iš jų kokia pusė būtent apie prievartavimo stovyklas Bosnijoje), net jei tai išties propaganda prieš Bosnijos serbus - tokio masto masinė propaganda irgi būtų verta straipsnio, kadangi tai buvo minima per žinias, parašyta knygų, sukurta dokumentinių filmų, buvo specialios komisiojos šitam ištirti, atsirado daugybė liudininkių kurios teigė, kad teko pabuvoti minėtose stovyklose ir panašiai, įvairiomis duomenims ten galėjo būti keliasdešimt tūkstančių žmonių, o tai gana daug kadangi bosnių tauta nėra milžiniška. Jei tai tik išsigalvojimas, tokio masto išsigalvojimas mano nuomone vistiek vertas straipsnio. Žodžius "neva" (ten, kur atsindima galbūt vienašališka nuomonė) būtent todėl ir palikau, kad straipsnis neskambėtų kaip propaganda. Sakyčiau, kad galbūt straipsnis būtų neutralesnis, jei būtų paminėta daug šaltinių su daug nuomonių: pvz., įvairių tyrusių komisijų išvados, oficialios pozicijos ir pasakymai, keletas duomenų iš apie tai knygas rašiusių ir pan. prisiminimų (tokių radau kažkada internete irgi). Aišku, tai pareikalautų gana daug tyrimo ir rašymo.DeirYassin 20:38, 1 Sau 2005 (UTC)

Įdomu ar kas nors panašaus yra minima Hagos teismo kaltinimuose? Be to man labiau užkliuvo tai, kad minimi būtent Bosnijos serbai, nors nusikaltimais žmonijai kaltintos visos konflikto šalys ir iš visų pusių yra nuteistų Hagoje, todėl manau, kad ir tai kas rašoma straipsnyje nėra būdingas tik serbams bruožas. Dirgela 07:54, 2 Sau 2005 (UTC)

Nežinau tiksliai apie oficialius kaltinimus. Žiaurumų buvo iš visų pusių, tačiau rodos būtent šią karinę taktiką naudojo tik serbai (arba tik prieš juos buvo panaudota tokia propaganda), nes kitokios informacijos nemačiau, nors šiaip žiūrėjau gana daug vietų internete apie šį konfliktą.

Čia keli pavyzdžiai informacijos: http://www.haverford.edu/relg/sells/rape2.html

http://www.balkan-archive.org.yu/politics/rape/ IŠTRAUKA : London, February 17th, 1993. "The two-month old baby girl in the newspaper photograph looked like the picture of innocence, but she was apparently a tragic product of evil. The caption said that her mother, a 16-year old Bosnian Muslim, had been 'held in a rape camp and deliberately made pregnant by Serbs'. Those Serbs again; bomb the rape camp-running bastards.

But hold on a minute. That story and photograph appeared in the Mail on Sunday on 3 January, and the Independent on Sunday a week later. Which means that the picture was taken in late December at the earliest. Which means that the two-month old baby was conceived around January or February 1992. Which means that the 'rape camp' story must be rubbish, because the war in Bosnia didn't even begin until April."

http://orlando.women.it/cyberarchive/files/kajosevic.htm http://condor.depaul.edu/~rrotenbe/aeer/aeer13_1/Olujic.html http://www.barnsdle.demon.co.uk/bosnia/rapes.html http://www.zephoria.org/thoughts/archives/2003/11/18/rape_in_bosnia_a_must_read.html http://www.nybooks.com/articles/article-preview?article_id=2631 http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0803292295/104-7329907-2102362?v=glance (apie knygą šia tema)

DeirYassin 02:41, 3 Sau 2005 (UTC)

Kokia čia taktika - tai kariniai nusikaltimai, siūlyčiau tam net atskirą kategoriją sukurti. Dirgela 07:03, 3 Sau 2005 (UTC)

Sakyčiau, tai vistiek yra karinė taktika, nors šiuolaikiniu požiūriu ji prilyginama karo nusikaltimui. Karinė taktika yra viskas, kas panaudojama, kad padėtų kare - panašiai kaip ir pvz., išdeginta žemė. Taip yra ir su prievartavimo stovyklomis - jos iš esmės naudojamos kaip karo taktika siekiant demoralizuoti priešą ir kitais straipsnyje minimais tikslais, tai nėra lygu jei koks karys tiesiog išprievartautų priešo moterį, tuomet tai būtų vien (šiuolaikiniu požiūriu) karo nusikaltimas. Kita vertus, pats karo nusikaltimų terminas galbūt nėra visai neutralus, nes jo sąvoka keičiasi bėgant laikui, o ir šiaip pvz., žudyti ar naikinti turtą kare galima, nors šiaip tai būtų nusikaltimas, o prievartauti ar šaudyti civilius vis dėl to šiuolaikiniu požiūriu (ir tik juo) net ir karo metu yra nusikaltimas - tad jei būtų kuriama tokia kategorije, reikėtų parašyti, pagal kokias taisykles tai yra vadinama karo nusikaltimais ir panašiai. O straipsnyje galima palikti kaip yra (t.y. konkretus aprašymas, kas tikrai vyko (ir kokie įrodymai), kas kuo ką kaltino (ir kokis įrodymus tam naudojo)), tegul skaitantys žmonės patys sprendžia, kas kare galima, o kas ne, ir teisia ar išteisina serbus (ar kitus kurie šiuolaikine nuomone darė karo nusikaltimus) patys. Taip galbūt bus neutraliausia. DeirYassin 15:52, 3 Sau 2005 (UTC)

Būtų gerai padaryti du dalykus:

1. Formalų neutralumą (tokias stovyklas kūrė ne serbai, kaip tauta, o tam tikras politinis režimas ar institutas, pvz., Serbijos valstybė) - kaltinti visą tautą nusikaltimu yra neobjektyvu, netgi tuo atveju, jei absoliuti dauguma tautos būtų dalyvavusi nusikaltime. 2. Karo nusikaltimas, karinė taktika ir pan., yra susijusios, tačiau visiškai skirtingos sąvokos, turinčios griežtus politinius ir teisinius apibrėžimus. Vertėtų vengti šių sąvokų, jei nėra patvirtinimų, o esant patvirtinimams, būtų gerai turėti tikslius, apibrėžimą demonstruojančius pavyzdžius, pačias sąvokas naudoti, kiek įmanoma, tiksliai. Karinė taktika šiuo atveju būtų veiksmai, leidžiantys sunaikinti, sustabdyti ar priversti trauktis priešo ginkluotąsias pajėgas. "Išdegintos žemės" taktika yra paremta tuo, kad iš priešo atimami maisto produktų ir pan. šaltiniai. Kalbant apie išprievartavimus, kaip apie karinę taktiką, reiktų pateikti bent jau pavyzdžių, kad tai privertė atsitraukti kažkurią karinių pajėgų pusę, priešingu atveju - tai tik karinis nusikaltimas. --Tractor 22:01, 21 Bal 2005 (EEST)