Aptarimas:Nešiojamasis kompiuteris

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ar tikrai "portatyvus kompiuteris" yra tinkamiausias terminas? Gi aprašomi tiesiog "nešiojami kompiuteriai" (t.y. visi kompiuteriai, kurie skirti nešioti ir naudoti). Juk net atitinkamame angliškame straipsnyje rašoma, kad "Smaller portable computers are also known as mobile computers." (po to išvardinti nešiojami kompiuteriai (laptop), delniniai kompiuteriai ir t.t.). O lietuviškam variante kažkodėl išversta kaip "Mažesni portatyvus kompiuteriai vadinami nešiojamais kompiuteriais", nors tai tikrai netikslu (nešiojamais lietuvių kalboje vadinami laptop, taip pat galėtų būti vadinami ir visi portable, o mobile galima gi versti kaip mobilų kompiuterį). Be to, straipsnyje vartojamas žodis "laptop'us" tikrai nėra lietuviškas priimtinas terminas, reiktų keisti lietuviškesnį. knutux 08:12, 2007 Sausio 26 (EET)

Na va, kad perskaičius straipsnį, mobile computer neatrodo tas pats, kas portable computer. Portable computer jie galima sakyti vadina tik tuos su CRT monitoriais. O toliau eina jau nešiojami kaip potipis šių (tai yra smaller portable, o ne visi portable). Terminas aišku nelabai egzistuoja lietuvių kalboje, bet neturime mes vertimo nei laptop'ams, nei kitiems ten išvardintiems tipams. Viskas pas mus vadinama tiesiog nešiojami kompiuteriai. Kaip šią problemą spręsti, tai nežinau. Bet dabar straipsnio pavadinimas tiesiog yra pernelyg bendras ir neatspindi to, apie ką čia rašoma (arba atvirkščiai, galbūt geras, bet kaip tada išskirti ir pavadinti tuos kitus). --Vezhlys 09:13, 2007 Sausio 26 (EET)
Iš esmės turbūt sutinku, straipsnį reikėtų palikti šiuo pavadinimu. --Vezhlys 09:29, 2007 Sausio 26 (EET)
Belieka klausimas, ar reikia redirect'o "Nešiojamas kompiuteris", ar tai netaisyklinga pagal lietuvių kalbos taisykles (terminas turbūt dažniau naudojamas nei nešiojamasis). --Vezhlys 09:33, 2007 Sausio 26 (EET)
Dar dėl to "portatyvaus" radau vlkk paaiškinimą kad teikiama pirmenybė žodžiams nešiojamas, kilnojamas - http://www.vlkk.lt/konsultacijos/konsultacija.4510_1.html . knutux 09:47, 2007 Sausio 26 (EET)