Aptarimas:Nacionalizmas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.


Be to nacionalistams būdingas savo tautos kultūros perdėtas aukštinimas ir pervertinimas kitų tautų ir kultūrų atžvilgiu.

Ištryniau, kadangi tai būdinga nacionalsocializmui, o ne nacionalizmui. --Rasheed 10:14, 8 Bir 2005 (EEST)

visai be reikalo ištrynei, tai tipiškas nacionalizmo bruožas. Pabandyk surast nacionalistą, kruis sakytų, kad jo tauta nėra išskirtinė, o tik viena iš daugelio niekuo nepasižyminčių tautų. Nacionalsocializmui būdingas rasizmas, t.y. savo išskirtinumo aiškinimas per genetinius, kraujo dalykus. Dirgela 22:55, 8 Bir 2005 (EEST)
Jei nacionalistai - tai nebūtinai ultra-radikalūs, todėl su rasizmu stipriai perlenkta. Čia ir pagrindinis skirtumas - nacionalistai pabrėžia kekvienos kultūros savitumą ir valstybės idėją etninės bendruomenės pagrindu, tuo tarpu nacionalsocialistai iškelia vienos tautos (išrinktosios rasės) dominavimą kitų tautų atžvilgiu. Rasheed 14:03, 10 Bir 2005 (EEST)
Kad visos kultūros turi skirtumų supranta kiekvienas sveikai mąstantis žmogus - čia jokio nacionalizmo nereikia. Pervertinti savo kultūrą kitų atžvilgiu nereikia būti ultra-radikaliu, užtenka manyti, kad Donelaitis yra labai reikšmingas Europos literatūros istorijai. Ir nereikia čia nacionalsocializmo painioti, tai atskiras klausimas.Dirgela 14:41, 10 Bir 2005 (EEST)
Sakyčiau, vertėtų nepainioti politinių partijų su šiaip visokiomis socialinėmis/politinėmis pažiūromis, tegul ir susijusiomis. Nacionalsocializmui būdingas ne savo tautos kultūros perdėtas aukštinimas, o politinė doktrina, teigianti, kad valstybės ir tautos gerovė pasiekiama, ekonomiškai, kultūriškai, politiškai ir t.t. išskiriant savo tautą iš kitų tautų. O nacionalizmas - būtent ir yra savo tautos išskirtinumo vertinimas kitų tautų atžvilgiu, pradedant švelniu "mūsų tauta turi savitų vertingų bruožų" ir baigiant kraštutiniu "mūsų tauta pranašesnė už visas kitas". --Tractor 14:52, 10 Bir 2005 (EEST)
Na nesakyčiau, kad toks apibrėžimas tinkamas, straipsnyje nurodyti mano galva tinkamesni. Esmė, kad nacionalizmo šalininkai visais man žinomais atvejais linkę į savo kultūros išaukštinimą ir pervertinimą kitų kultūrų atžvilgiu. Jei rastume atvejų, kai taip nėra būtų verta įdėti kaip išimtį iš taisyklės. Ši taisyklė taip dažnai pasitvirtina, kad buitiniame lygmenyje yra linkstama nacionalizmą ir sieti išskirtinai su šiuo reiškiniu. Dėl to dažnai savo tauta besigiriantis asmuo vadinamas nacionalistu, nors jis ir neturi jokio supratimo apie nacionalizmo ideologiją. Dirgela 15:08, 10 Bir 2005 (EEST)
Ar netinkamas nacionalsocializmo apibrėžimas, ar nacionalizmo apibrėžimas? :-) --Tractor 15:32, 10 Bir 2005 (EEST)
Primygtinai siūlau kol kas užmiršti nacionalsocializmą. ;) Dirgela 15:41, 10 Bir 2005 (EEST)
Visiškai tesingai: "...buitiniame lygmenyje yra linkstama nacionalizmą ir sieti išskirtinai su šiuo reiškiniu. Dėl to dažnai savo tauta besigiriantis asmuo vadinamas nacionalistu, nors jis ir neturi jokio supratimo apie nacionalizmo ideologiją.". Vat todėl, kad "buitiniame lygmenyje" tokie asmenys siejami su nacionalistais, dar nereiškia, kad jie tokie yra.
Tai, kad visiems nacionalistams būdingas perdėtas savo kultūros aukštinimas nereiškia, kad visi perdėtai aukštinantys savo tautos kultūrą yra nacionalistai. Kai kas taip daro tiesiog iš kvailumo, pvz., atsidūręs užsieniečių kompanijoje, kai neturi daugiau kuo pasigirti. Analogiškas yra toks kalambūras: "Visi Jono Jonaičio draugai buvo alkoholikai, bet ne visi alkoholikai buvo Jono Jonaičio draugai", nors per daug nesigilindami J.Jonaičio kaimynai turbūt kiekvieną sutiktą alkoholiką laiko J.Jonaičio draugu. ;) Dirgela 17:53, 10 Bir 2005 (EEST)

Šiaip sutikčiau dėl tokio vertinimo "Radikalesniems nacionalistams būdi ngas savo tautos kultūros perdėtas aukštinimas ir pervertinimas kitų tautų ir kultūrų atžvilgiu." P.S. O

O jei negras nesidomėjęs antropologija, neišmano skirstymo į rases ir t.t., tai gal jis irgi ne negras? :) Manyčiau, žmogus gali būti nacionalistu ir nežinodamas, kad jo pažiūrų rinkinys vadinamas būtent taip.
Ne tą turėjau galvoje. Norėjau, pasakyti, kad nacionalizmo sąvoka dažnai vartojama netinkamai. Pvz. Rūgpienių kaime, Pumpėnų apskrityje, visi jo gyventojai nacionalistu laiko Petraičių Antaną, kuris karo metais susidėjęs su okupacine kariuomene šaudė žydus... Supranti kur lenkiu? Rasheed 21:31, 12 Bir 2005 (EEST)
Nationalism [1]
  1. Devotion to the interests or culture of one's nation.
  2. The belief that nations will benefit from acting independently rather than collectively, emphasizing national rather than international goals.
  3. Aspirations for national independence in a country under foreign domination. Nomad 17:17, 10 Bir 2005 (EEST)

NS - taipat ideologija. Rasheed 17:03, 10 Bir 2005 (EEST)