Aptarimas:Metai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Apibrėžimas Metai - laikotarpis tarp dviejų su Žemės sukimosi aplink Saulę orbita susijusių įvykių nėra tikslus:
a) jei bandom apibendrinti - tai dangaus kūno (arba bent planetos);
b) ir ne bet kokių įvykių, o tik pasikartojančių (padėčių?) - o gal formuluoti paprasčiau - laiko tarpas, per kurį x apsisuka orbita?
c) Grigaliaus kalendorius siekia, kad pavasario lygiadienis būtų kuo artimesnis kovo 12 dienai. Lygiadienis yra kovo 21 d. Ar čia klaidelė (sumaišyti skaitmenys) ar kas kita? JonasS 08:35, 14 Liepos 2006 (EEST)

Dėl c) tai tikriausiai klaida, o dėl apibrėžimo "laiko tarpas, per kurį x apsisuka orbita" - toks apibrėžimas ne visai tiksliai atitinka Julijaus ar Grigaliaus kalendoriaus metus, kurie neskaičiuojami tiksliai pagal orbitos apskimą. knutux 09:20, 14 Liepos 2006 (EEST)
įtariu, kad pirminis apibrėžimas verstas iš angliškos WP: A year is the time between two recurrences of an event related to the orbit of the Earth around the Sun. Čia žodžiu recurrences yra pažymimas įvykio pasikartojimas. Koks įvykis gali pasikartoti dangaus kūnui sukantis orbita? Greičiausiai atsidūrimas toje pačioje padėtyje - o tai ir yra pilnas apsisukimas... Aišku, tai metai astronominiu požiūriu, tačiau jei tame pačiame apibrėžime deriname su kitų planetų metais, tai nėra Julijaus ar Grigaliaus metų Marso metams :-). Žemiški kiti metai yra išvestiniai ir net, pvz., Mėnulio kalendorius su tuo net nesusijęs. Kažkokia painiava... --JonasS 09:38, 14 Liepos 2006 (EEST)