Aptarimas:Makedonijos karai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Įdomu nuo kada atsirado Filipas, jei visoje ankstesnėje literatūroje visada būdavo Pilypas. Bent jau kai prieš kelis metus VDU studijavau istoriją. --Nomad 09:39, 2007 rugsėjo 3 (EEST)

Taip, aš irgi pamenu Pilypą. Leia 09:41, 2007 rugsėjo 3 (EEST)
Čia lyg Kleopatrą kokia Klara pavadinti - Filipas rašoma Antikos žodyne, o kokia ta ankstesnė literatūra tai būtų gerai, kad nurodytumėt.--Dirgela 07:05, 2007 rugsėjo 5 (EEST)
Dirgela, čia Kleopatra ir Klara ne prie ko. Lietuvoje yra priimtas vardas Pilypas, o ne Filipas. Tas Antikos žodynas geriausiu atveju tėra išimtis. Visos skaitytos literatūros dabar neprisiminsiu, bet tarp jos yra Aleksandro biografija (atrodo, autoriaus F. Schachermeyer), mokyklų vadovėliuose, universitetų medžiagoje, Lietuvos Tarybinėje enciklopedijoje. Google Filipą randa praktiškai tik Vikipedijoje ir kelionių svetainėse. VDU irgi nebuvo nei užuominų apie kažkokį Filipą, visada dėstė tik apie Pilypą. Filipas lietuvių kalboje yra naujovė, ir tokių dalykų VLKK nerekomenduoja (žr., pvz., apie Hirosimą, kur kažkoks naujas leidinys (enciklopedija, atrodo) irgi sugalvojo išspausdinti „Hirošima“). Taip pat, Filipo naudojimas lietuvių literatūroje yra išimtis, nepakankamai žymi kad apskritai būtų paminėta Vikipedijoje. Todėl visur reikia pakeisti į Pilypas. --Nomad 13:52, 2007 rugsėjo 6 (EEST)
Kad būtų tikriau, dar parašiau į VLKK. Cituoju savo klausimą ir atsakymą.

Sveiki!

Dėkojame Jums už klausimą: Sveiki, norėjau paklausti, kaip turėtų būti vadinami sen. Makedonijos karaliai – Pilypais ar Filipais? Pavyzdžiui, Aleksandro Didžiojo tėvas – Pilypas II ar Filipas II? Anksčiau literatūroje būdavo Pilypas, tačiau naujesniame Antikos žodyne jau yra Filipas. Iš anksto dėkui už konsultaciją.

- parašas

Karaliaus vardas – Pilypas II. Jo garbei sen. miestas Makedonijoje pavadintas Philippoi, lot. Philippi (jo, beje, adaptuota forma Filipai).

Tikimės, kad esame Jums naudingi, ir laukiame sugrįžtant į tinklalapį www.vlkk.lt.

Pagarbiai VLKK konsultantai


Manau, neaiškumų nebeliko ir galima visuose straipsniuose pataisyti kaip priimta? :) --Nomad 21:48, 2007 rugsėjo 6 (EEST)

Hahaha - Pilypo vardu pavadintas miestas vadinamas Filipais :D --Dirgela 22:54, 2007 rugsėjo 8 (EEST)