Aptarimas:Lietuviai (rytiniai senlietuviai)

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kalbant dėl „pr. m. e.“ ar „pr. Kr.“ Kaip žinia, remiantis pastaraisiais mokslo duomenimis ir skaičiuojant pagal mūsų erą, Kristus yra gimęs 8-2 (ar 6-4) metais prieš erą. Taigi, jeigu anglai ir rašo tokį nonsensą kaip Jesus Christ was born 8-2 BC (before Christ:), tai mūsų tradicija suteikia galimybę tokios nesąmonės išvengti ir neklaidinti žmonių, kad Kristus gimė tiksliai erų sandūroje. CD 22:00, 30 Rugpjūčio 2006 (EEST)

tu čia man nesukčiauk, - grynai moksliniu požiūriu, "nesąmone" reikėtų vadinti ne tik vienuolio Dionysijaus 6 a. apskaičiuotą krikščioniškąją erą, bet ir tavo minimo asmens titulavimą "Kristumi", t.y. "pateptuoju [Izraelio gelbėtoju]" (pats savęs jis taip tikrai nevadino - žr. sinoptines evangelijas). metas jau būtų tamstelei žinoti, kad tiek santrumpa "pr. Kr.", tiek beveik visų kitų ("nekrikščioniškų") erų pavadinimai tėra grynai sąlyginis dalykas. o mūsų "tradicija" vietoj "pr. Kr." (19 a. raštuose - "iki užgimstant Mesijošiui" etc.) rašyti "pr. m. e." susiformavo tik sovietinės ok. laikotarpiu. atkūrus LR nepriklausomybę, mūsų (ne anglų, o būtent mūsų) istorikai tą christianofobišką ir dargi LR piliečių nekrikščionių atžvilgiu šovinistinę "tradiciją" tuoj pat išmetė lietuviškosios istoriografijos šiukšliadėžėn. Gugis 11:30, 31 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Ne viskas, kas buvo rusiška, yra klaidinga. Aš tik dėl to, kad „pr. m. e.“ turi tikslesnį mokslo pagrindą, bet jeigu paliekame tradiciją, tai kaip sau norite. Apskritai, galbūt Jūs čia juoko forma, tačiau jeigu rimtai, tai manau, kad labai jau šališkai į šią diskusiją žiūrite. CD 13:10, 31 Rugpjūčio 2006 (EEST)
  • Aš taip pat manau, kad toli gražu ne viskas, ką yra parašęs koks Leninas, Stalinas ar kitas išsigimėlis, dabar savaime laikytina nemokslišku. Tačiau kartu esu įsitikinęs, kad keisti kurį nors istoriografinį standartą - nepriklausomai nuo jo moksliškumo laipsnio - nėra mūsų, t.y. VP kūrėjų, prerogatyva.
  • Nesupratau, kurioje mano (idėjinio antikrikščionio, krikščionybės "išsikerojimą" laikančio svarbiausia daugumos Vakarų civilizacijos negandų priežastimi) pasisakymų vietoje tamsta įžvelgi šališką požiūrį? Negi mano siūlyme Vikėje vartoti tik tokią "ikikrikščioniškojo" laikmečio metų žymėjimo formą, kuri nežeistų nei vienai konfesinei grupei priklausančių lietuviakalbių VP skaitytojų religinių jausmų?.. Gugis 11:31, 6 Rugsėjo 2006 (EEST)