Aptarimas:Laurynas Gucevičius

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Reiktų pervadinti Laurynas Gucevičius. J. Lebionka (J. Lebionka. Rasti Lauryno Gucevičiaus krikšto metrikai //Kultūros barai. 1991. Nr. 3. P. 64-66.) yra įrodęs, kad L. Gucevičius joks Stuoka nebuvo. Stuoka buvo tik L. Gucevičiaus tėvo patėvis. Ši visuotinai tebekartojama, netgi gatvių pavadinimuose ir t.t. klaida kažkada atsirado dėl nepakankamo archyvinių šaltinių ištyrimo. Bet jau galima ją ištaisyti...

Sapiens 15:48, 10 Gegužės 2006 (EEST)

Jei jau taip įrodyta, galima pervadinti, tik reik tada ir redirectus perkilnoti (rodos tik vienas yra). knutux 15:53, 10 Gegužės 2006 (EEST)

Manyčiau, kad būtų gerai redirect'inti iš L. Stuoka-Gucevičius į Laurynas Gucevičius.

Aš čia galiu pacituoti iš minėto Lebionkos straipsnio: "pagaliau išaiškinus tikrąją L. Gucevičiaus kilmę, taip pat ir tai, kas buvo tas Stuoka, kurio pavardė (be to, kaip pirminė!) vis prirašoma prie architekto pavardės, savaime iškyla klausimas, kaip turėtume toliau vadinti šį įžymų mūsų tautos sūnų. Suprantama, jau būtų tiesiog nelogiška ir toliau pravardžiuoti jį Stuoka. Atrodo, geriausiai tiktų jį vadinti ta pavarde, kuria jis pats save vadino ir kitų dar beveik visą XVIII amžių buvo tevadinamas, t.y. Gucevičiumi."

Sapiens 16:07, 10 Gegužės 2006 (EEST)

Galbūt reikėtų bent trumpą sakinį apie šią įsišaknijusią klaidą parašyti į straipsnį, kad skaitantieji iškart pamatytų, kad "Stuoka" išmesta ne per klaidą?. knutux 16:11, 10 Gegužės 2006 (EEST)

gerai, parašysiu.

pravardžiuoti Lebionka sako todėl, kad vaikystėje, kai tikrasis L. Gucevičiaus tėvo tėvas jau buvo miręs, jį(l.Gucevičiaus tėvą) kartu su kitais vaikais šeimoje kaimynai matyt pravardžiavo Stuokiuku dėl patėvio pavardės (nors vėliau, suaugęs, l.Gucevičius tėvas tesivadino Masiuliu, kaip ir L. Gucevičiaus krikšto metrikuose). Remiantis tokiais, t.y., pravardžiavimu grįstais duomenimis, t.y., jau po architekto mirties, L.Gucevičiui ir buvo prilipdyta, be to kaip pirminė, Stuokos pavardė. Tikroji L.Gucevičiaus tėvo pavardė - Masiulis. Kaip atsirado Gucevičiaus pavardė, tik kuria ir tesivadino L.Gucevičius nėra labai aišku, viena iš versijų, kad jis buvo leidžiamas į mokslus krikšto motinos Gucevičienės jos pavarde. Tačiau pats L. Gucevičius vėliau tik šita pavarde ir tesivadino...:) Sapiens 16:15, 10 Gegužės 2006 (EEST)

Na aš nesutikčiau, kad reikėtų vadinti straipsnį tik pavardę, nes didžioji lietuvių dalis žino Stuoką-Gucevičių, o ne tik Gucevičių. Kaip ir nežino Salomėjos Bačinskaitės-Bučienės (Salomėja Nėris). Todėl ieškodami straipsnio paprastai rašytų "Stuoka-Gucevičius". O pavardžių pravardžių niuansus galima ir straipsnyje aprašyti. Tiesa tainetrukdo padaryti nuoruodinį straipsnį Laurynas Gucevičius--Qwarc 17:43, 10 Gegužės 2006 (EEST)

manau, kad nuoroda turi būti iš L. Stuokos-Gucevičiaus, o ne atvirkščiai. Ieškodami Stuokos-Gucevičiaus ras Gucevičių, perskaitys ir viską sužinos. Tai, kad didžioji dalis lietuvių žino, nėra joks argumentas mokslui. Juk didžioji dalis žmonių žinojo, kad Saulė sukasi apie Žemę, nors iš tikro buvo atvirkščiai. ir remtis reikia faktais. Jei atrandami nauji, jais ir reikia remtis. Pamažu ir didžioji dalis lietuvių ims kitaip manyti. Vikipedijos pranašumas tas ir būtų, kad ji pateikia naujausias žinias. Beje, rimti tyrinėtojai, pvz. Vladas Drėma atsižvelgė į Lebionkos rastus Gucevičiaus krikšto metrikus ir savo darbuose(vėlesniuose) tik Laurynas Gucevičius ir tenaudojo. Yra ir daugiau tokių. Vadovėliuose taip pat pereinama prie Lauryno Gucevičiaus.O Bačinskaitės-Nėries analogija čia visai ne argumentas, ji klaidinga, kadangi Bačinskaitė visgi buvo tikroji pavardė, kokia nėra Gucevičiaus. Tarp kitko, nemaža dalis išsilavinusių lietuvių tikrai žino, kad Salomėja Nėris ir Bačinskaitė-Bučienė yra vienas ir tas pats asmuo. Be to, rašytojų literatūriniai pseudonimai ir žinojimas jų, o ne tikrųjų pavardžių yra visai kitas reikalas. Jie norėjo taip vadintis, taip labiau ir žinomi. Čia analogija su Gucevičium būtų ta, kad jis norėjo vadintis Gucevičium ir tą jo valią taip pat reiktų gerbti. Taip jį žinojo ir amžininkai, kol pirmasis Gucevičiaus biografas K. Podčašinskis 1823 m. apskelbė jį Stuoka-Gucevičiumi. Iš tikro nepagrįstai. Jį reiktų vadinti Masiuliu-Gucevičiumi, jeigu jau norima dvilypės pavardės. Kaip bebūtų, Gucevičius bet kokiu atveju nebuvo Stuoka. Tai, ką žino lietuviai, yra tiesiog netiesa. O žino jie todėl, kad kažkas nepasistengė, nors nuo minėto atradimo praėjo jau 15 metų, įtvirtinti tikrai teisingų žinių.

Sapiens 18:25, 10 Gegužės 2006 (EEST)

beje, ieškodami Stuokos-Gucevičiaus juk ir ras šitą straipsnį, tai kam kartoti klaidingą pavardę antraštėje? Sapiens 18:34, 10 Gegužės 2006 (EEST)

Ar matėt, kad jau yra straipsnio variantai anglų ir vokiečiu kalboj? Jaunė 13:55, 18 Gegužės 2006 (EEST)


mačiau, labai šaunu :) Sapiens 14:54, 18 Gegužės 2006 (EEST)