Aptarimas:Kirilica

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dar truputis tokių keitimų ir lietuvišką wikipediją bus galima pervadinti į Lietuviškoji Tarybinė Enciklopedija Online :) . Čia be abejo juokauju, tačiau jei rimtai, abejoju, ar žodis okupacija jau pats savaime naikina neutralumą (jei tai buvo padaryta dėl neutralumo didinimo, kadangi šis žodis turi apibrėžimą, tai yra priverstinė krašto inkorporacija į valstybės sudėtį nepritariant to krašto žmonėms. Taip atsitiko ir su TSRS plėtra ar Rusijos imperijos plėtra, niekas gi tų tautų nepaklausė, ar nori jos įstoti į sudėtį - tas pats įvyko Afrikoje, Amerikoje ir panašiai - tad jei atsisakome žodžio okupacija kaip nekorektiško, reiktų atsisakyti ir kolonizacija, kolonializmas, rasizmas, terorizmas ir daugelio kitų, kurie gali turėti neigiamą toną. Mano nuomone, tokius žodžius galima vartoti, jei jie yra vartojami lygiai visiems: t.y. jei Rusija okupavo tautas, tuomet reikia sakyti ir Palestinos okupacija, Irako okupacija, Kašmyro okupacija, gal net ir Klaipėdos okupacija (nes iš esmės mieste gyveno dauguma vokiečių ir niekas jų neatsiklausė, ar nori jie Lietuvai priklausyti). Tol, kol toks lygumas bus išlaikomas, mano nuomone pats žodis yra kaip ir neutralus.DeirYassin 14:07, 23 Gru 2004 (UTC)

Apibrėžimas - okupacija - suverenio valstybės arba jos dalies užėmimas karine jėga arba grasinant panaudoti jėgą. Okupacijos terminas prieš suverenių valstybių atsiradimą netaikoma, geriausiu atveju tai užgrobimas jei nori pasakyti grubiai ir negatyviai arba prijungimas, jei nori pasakyti neutraliai. Taip pat atskirais atvejais tinka kolonizacija. Teritorijų prijungimai pagal tarpusavio sutartis (teisingos jos ar ne) taip pat nelaikoma okupacija, todėl nesakoma, kad Kaliningradas yra Rusijos okupuotas po to kai tai buvo įteisinta sutartimis. Su politiniu korektiškumu tai neturi nieko bendra, tiesiog enciklopediniuose straipsniuose vertėtų pasistengti vartoti teisingus terminus, o ne kas arčiau širdies. Tai ką tu siūlai - visais atvejais vartoti okupacijos terminą bus neteisinga daugiau nei puse atvejų. Nenoriu nieko įžeisti bet apibrėžimą kas yra okupacija galima rasti mokykliniame politologijos vadovėlyje, jei tai pasirodys maža - galima pasižiūrėti tarptautines konvencijas, kurios apibrėžia šio termino reikšmę teisiškai. Be to aš jau man atrodo vieną kartą rašiau apie tai. Sąvoka okupacija taip pat nieko bendro neturi su neteisėtu inkorporavimu - tam naudojamas žodis aneksija. Klaipėdai netaikytinas nei vienas iš šių terminų, nebent trumpam laikotarpiui tarp Klaipėdos krašto užėmimo 1923 m. iki jis buvo pripažintas Lietuvai Ambasadorių konferencijos. Bet visa tai vadovėlinės tiesos - ar čia mes ruošiamės pagal neaiškius kriterijus istoriją perrašinėti, po to galėsime medicinos straipsnyje rašyti apie užkalbėjimų pranašumą prieš visas modernios medicinos priemones, o geografijoje parašysim, kad žemė plokščia. Ir išvis man nesuprantama, kodėl politizuojamas straipsnis apie kirilicą, tai tik abėcėlė, sekantis žingsnis bus parašyti, kad koldūnų atsiradimas Lietuvoje susijęs su imperialistiniais rusų kėslais, siekiant lietuvius atitraukti nuo tradicinių cepelinų ;)Dirgela 16:00, 23 Gru 2004 (UTC)

Man visa ko politizavimas turbūt gana būdingas dalykas, nors ir turėčiau jo vengti. Kita vertus, kirilica ir jos vartojimo sfera (išskyrus Bulgariją (bei Makedoniją) ir Serbiją), praktiškai tiesiogiai susijusi su Rusijos valstybės ir jos įtakkos didėjimu ir mažėjimu, panašiai kaip lotynų alfabeto plėtra bent jau pradžioje buvo susijusi su katalikybe ir šito paminėjimas straipsnyje nebūtų religinis dalykas. Na dėl terminologijos tai prispaudėt mane, prisipažinsiu, kad patingėjau tiksliai viską patikrint, atsiprašau. Gal per didelis straipsnių politizavimas nėra gerai, kita vertus kai kuriais atvejais depolitizavimas jau pats savaime gali pagadinti neutralumą - bet šis atvejis gal ne vienas tokių.DeirYassin 16:35, 23 Gru 2004 (UTC)

Tai dėl Rusijos įtakos viskas liko, nors mano galva čia daugiausia pasidarbuota 1930 m. jau sovietų, kai buvo pradėtos naikinti lotyniškos abėcėlės, kurias turėjo totoriai ir pan. Taip pat buvo naikinamos ir vidurinėj azijoj naudotos abėcėlės arabų rašto pagrindu. Imperijos laikais kirilica pramušinėta kiek žinau tik baltarusiams ir lietuviams. Dirgela 19:56, 23 Gru 2004 (UTC)

"Priklausomai nuo kalbos raidės gali įgyti kitokią garsinę vertę: pvz., щ rusų kalboje tariama [šč]." Rusų kalboje (pasižiūrėkite net wiki apie щ raidę) ši raidė tariama kaip minkšta ilga Š. Tad siūlau šį sakinį braukti, nepaisant to, kad lietuvių kalboje щ transliteruojama kaip šč. Nes kalbant apie kirilicą parašyta netiesa.

Bulgarai naudoja kirilicą pateiktoje nuorodoje.--Vaidila (aptarimas) 14:46, 8 gruodžio 2022 (EET)[atsakyti]

Tai taip ir nepaaiškino tas anonimas, kas straipsnyje negerai. Neva tamsuoliai pildo. Nelabai konstruktyvu. Homo ergaster (aptarimas) 14:55, 8 gruodžio 2022 (EET)[atsakyti]
Rusofobas arba nusiteikęs prieš rusus.--Vaidila (aptarimas) 15:55, 8 gruodžio 2022 (EET)[atsakyti]