Aptarimas:Kilo Health

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dėl siūlymo ištrinti straipsnį[redaguoti vikitekstą]

Su visa derama pagarba, nesu linkęs sutikti su Jūsų argumentais. Straipsnyje ir šaltiniuose yra aiškiai nurodoma, kuo ši įmonė užsiima. Tokią pat informaciją ir paaiškinimus galima rasti ir interneto platybėse. Galbūt daugiau šaltinių būtų užsienio svetainėse (anglų kalba), kadangi ši įmonė, kiek mano research parodė, labiau taikosi būtent į užsienio rinkas, pvz.: JAV.

Išreikšti teiginiai, kad ši įmonė ir apie ją pateikti šaltiniai yra tik „skambūs pranešimai, reklaminiai interviu, ir migloti teiginiai“ yra, mano akimis, šališki ir subjektyvūs. Reikėtų laikytis neutralumo; būtent tokio, koks yra reikalaujamas Vikipedijos straipsniams. Sykiu, nuorodos į Financial Times ir Deloitte turi, mano manymu, didelį svorį, nes šių dalykų (greičiausio augimo ir panašiai) nusipirkti nėra įmanoma.

Milijonai klientų, kurie yra paminėti tekste, neapsiriboja Lietuvos rinka, tad Lietuvos sveikatos sferos argumentas lieka neaiškus ir netikslingas. Kelčiau klausimą, kas apskritai turima galvoje vartojant terminą „Lietuvos sveikatos sfera“. Anaiptol, negalime tikėtis, kad visos panašios įstaigos figūruos būtent Lietuvos sveikatos sferoje. Tikėtina, kad galbūt blogai supratau šią Jūsų mintį, jei taip nutiko – atsiprašau.

Priėmiau pasiūlymą palyginti šį straipsnį su Tesonet ar Vinted, ir mano pastebėjimai bei palyginimai būtų tokie:

Tesonet straipsnis turi tris šaltinius, vienas iš jų yra Delfi (subjektyvi nuomonė: šis šaltinis siejasi būtent su Jūsų minėtais reklaminiais interviu), LRT, ir Rekvizitai. Ar pateikus straipsnyje apie Kilo Health šaltinius iš Delfi ar LRT būtų galima manyti, kad tai neįkrenta į „skambių pranešimų, reklaminių interviu, ir miglotų teiginių“ aibę? Sykiu norėčiau vėl įtraukti Financial Times ir Deloitte kaip Kilo Health šaltinius, mat panašaus svorio nuorodų Tesonet straipsnyje aš nematau.

Vinted straipsnis turi 5 šaltinius (vienas iš šaltinių kartojasi du kartus). Du iš jų yra iš Verslo žinių. Kilo Health straipsnyje Verslo žinių šaltinių yra keturi. Jeigu tai nėra patikimas ar neutralus šaltinis, Jūsų keliami argumentai turėtų galioti ir Vinted straipsniui. Yra po vieną šaltinį iš Delfi ir 15min, kur, vėlgi, Delfi pusėje, subjektyviai, neutralumas yra ginčytinas. Keliu panašų klausimą – ar Kilo Health straipsnyje atsiradus daugiau šaltinių į 15min, straipsnis taptų aiškesnis ar labiau argumentuotas? Tokie pat straipsniai, kokie yra Verslo žiniose figūruoja ir 15min.

Taigi, būčiau nuoširdžiai dėkingas, jei suteiktumėte aiškumo dėl straipsnio problemiškumo. Norėtųsi kuo daugiau objektyvumo Jūsų pastabose, kad neliktų dviprasmybių, apie kurias užsiminiau trečioje pastraipoje. Ar reikėtų tiksliau apibrėžti įmonės veiklą, ar reikėtų daugiau nuorodų iš Delfi, 15min, ar LRT kaip šaltinių, kaip būtų galima išsaugoti šį straipsnį? Pasiūlymas pažiūrėti Tesonet ir Vinted straipsnius, kaip galite matyti, nebuvo labai naudingas. Vėlgi, čia galbūt mano klaida, gal kažką ne taip žiūriu, tad prašau tolimesnės pagalbos.

Ačiū už Jūsų dėmesį, tikiuosi, kad skirsite laiko ir atsakysite į šį komentarą/prašymą.

Gražaus vakaro! Tmhekj96sgt97 (aptarimas) 01:00, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]

Sveiki gyvi,
  1. Tame ir reikalas, kad dauguma tekstų yra deklaruojamojo, dažnai komercinio, kartais išvis interviu (t.y. ką noriu, tą sakau) pobūdžio.
  2. Būtent ta pabrėžtinė "orientacija į užsienį" ir kelia abejonių, nes ypač panašu į mistifikaciją. Dar kartą kartoju, jeigu tai būtų respektabili kompanija, mes žinotume konkrečiai: štai produktas, jis konkrečiai daro tą ir aną, parsisiųsti (arba Akropolyje nusipirkti) gali kiekvienas, monetizuojasi taip ir anaip. Pvz. kaip Strava, sveikatingumo ir judrumo bei fizinio aktyvumo programų lyderis & soc.tinklas.
  3. Ką jūs sakot, Financial Times straipsnių negalima nusipirkti? :D O Deloitte tiesiog pasisamdyti? Neperku šito argumento.
  4. Kalbama apie ypatingus, neįtikėtinai populiarius, milijonus vartotojų turinčius sveikatingumo produktus. Nurodykite, kokios Lietuvos klinikos, ligoninės ar pan. įstaigos juos naudoja? O gal jis naudojami LSMU ir VU MF tyrimams? O gal lietuviškos medicinos įstaigos ignoruoja, slepia puikius mistinius produktus nuo pacientų? O gal mokslo įstaigos juos diskriminuoja?
  5. Tesonet veikla yra visiškai akivaizdi -- tai NordVPN, SurfShark ir pan. VPN nuoma, tam nereikia jokių straipsnių, tai household name. Tas pats su Vinted -- jis gali neturėt jokių šaltinių, visi žino kad tai buvęs ManoDrabuziai.lt, kuriame merginos vienos kitom pardavinėja šmutkes. Nenaudoju nei vieno, nei antro -- bet tai irgi household name. Kokius plačiai žinomus appsus sukūrė Kilo? Endomondo? Apple Health? RunKeeper? Neteko girdėti, apšvieskit.
    • Visi skaidrūs startapai, kokių porą jau paminėjau, yra akivaizdūs. Teltonika gamina tinklų geležį, Ruptela užsiima telematika, sitibi - karšeringas, Trafi - viešojo transporto organizavimas, Deeper - echolotas, Bored Panda - pramogų websaitas, Pixelmator - vaikiškas fotošopas, MailerLite - gali pasidaryt savo meilinglistus, TransferGo - lietuviškas revolutas. Visos šitos kompanijos gamina konkretų, aiškų produktą, kurį kiekvienas galime patikrinti. Pas Kilo aš to neįžvelgiu.
Remiantis tuo, kas išdėstyta, kalbėkim tiesiai šviesiai -- be skambių frazių ir kitų marketinginių širmų, Kilo nelabai ką kitko pateikia. Užeikit į jų websaitą, pamatysit: vaikiški filmukai, samdos pasiūlymai, abstrakčios frazės. Nei vieno technologinio white paper, jokių manuals, jokių kainoraščių ar webshopo ir kitų technologiniams startapams įprastų atributų.
Visa tai labiausiai primena ir panašiausia į Theranos. Kuri veikė toje pačioje sveikatos sferoje, irgi buvo paremta mistifikacija, nors savo metu buvo vadinama revoliucine. Kuo tai baigėsi, visi žinom. BigHead (aptarimas) 02:01, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
O be to.
  1. Kadangi man suteikta tokia teisė, specialiai prisijungiau prie en:Wikipedia:The Wikipedia Library, paieškoti bet kokių akademinių/mokslinių šaltinių apie Kilo sveikatos inovacijas, algoritmus, bent jau naudojamų technologijų, t. y. kuo paremti jų teiginiai. Darau prielaidą, jog sutinkate, kad objektyvesnio (nei oponentų recenzuoti ryserčpeiperiai) šaltinio nėra. Ypač kai kalbame apie brangiausią žmogaus turtą, turėtų būti kažkokios publikacijos -- tokių aptikti man nepavyko. Galite pateikti?
  2. Specialiai perskaičiau jūsų nurodytus VŽ straipsnius:
    • Pirmame tiesiog giriamasi ir aiškinama apie "30 sveikatingumo produktų", kai jų pačių websaite man pavyko rasti vos kelis. Pastebiu, kad ponas neatskleidžia pajamų šaltinių, t.y. pajamos gautos, tačiau neaišku už ką konkrečiai. Anaiptol neteigiu, kad tokia schema tiesiog plaunami pinigai, bet kaip sako Rasa Juknevičienė, minčių kyla įvairių.
    • Antras tekstas irgi apie nieką - žadama plėtoti gliukozės sistemą, išleisti tam pinigų.
    • Trečiam tekste rašoma, kad įsteigė du naujus UAB'us. Informacinė vertė == 0 (zero), kiekvienas gali įsisteigt nors 10 UABų ir aiškint apie tai, kad yra "kompanijų grupės savininkas".
    • Ketvirtas tekstas vėlgi sako, kad vertinant pajamas, Kilo aplenkė kitas firmas. Ką tai įrodo? Manau, nieko.
Kaip matote, nei viename iš tų tekstų nėra jokios konkrečios informacijos apie tikrą (o ne deklaruojamą) kompanijos veiklą. Net atvirkščiai -- kai kur jų deklaruojami 4 mln. klientų jau virsta penkiais, o turimi 329 darbuotojai staiga pakyla iki pusės tūkstančio ;))) Žodžiu, kalbant inteligentiškai, nekelia jokio pasitikėjimo, labiau priešingai.
Tipinis, klasikinis, sakyčiau netgi chrestomatinis BS -- perdėti teiginiai, nuolatinis savęs gyrimas ir šviesios ateities pažadai. Kaip ir sakiau, tuo labiausiai jaučiasi en:Theranos vaibelis (kaip sakydavo Holmes, "fake it till you make it").
Pst pst: Kadangi tekste claim'inami sveikatos produktai (angl. health technology, sutr. healthtech), būkit malonus, jeigu nesunku, pateikit man UAB "Kilo grupės" produkcijos sertifikatus, jų metodikų akreditacijas ar specialistų licencijas, išduotas VASPVT prie SAM. Lauksiu, dėkui. BigHead (aptarimas) 03:33, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Sveiki dar kartą, ačiū už atsakymą!

Deja, drįsčiau teigti, kad vėl trūksta objektyvumo, ir atsakymas skamba labiau kaip nuomonė, o ne neutrali pozicija. Pasikartosiu, jei straipsniai Vikipedijoje turi būti neutralūs/nešališki, komentarus/aptarimus irgi rašykime neutraliai.

Komentaras dėl 1 punkto:
2 šaltiniai iš 10ties yra deklaruojamojo pobūdžio, tačiau paremia šalia savęs esančius teiginius. Susidaro įspūdis, kad permetėt akimis ir to užteko.

Komentaras dėl 2 punkto:
Vėlgi, šaltiniai, ypač susiję su investicijomis į produktų/technologijų plėtrą, atskleidžia, kuo įmonė užsiima, ką finansuoja. Konkrečiai – startuolis Tyler Health, užsiimantis gliukozės stebėjimo technologijos kūrimu, Revolab – kraujo tyrimų programėlė. Taip pat yra Pulsetto – streso mažinimo įrenginį gaminanti kompanija. Pastarasis nėra paminėtas, pridėsiu, baigęs rašyti šį atsakymą.

Komentaras dėl 3 punkto:
Vėlgi susidaro įspūdis, kad permetėt akimis, bet nieko neatidarėte. Yra skirtumas tarp PR straipsnių, kuriuos pateikia pačios įmonės savo pasirinktuose puslapiuose (gali būt ir Financial Times), ir kurie yra žymimi atitinkamai, ir statistika paremtų sąrašų (koks yra mano nurodytas Financial Times šaltinis).

Komentaras dėl 4 punkto:
Apsiribojate Lietuva. Nuo kada kriterijus produktų naudojime yra Lietuvos klinikos, ligoninės, LSMU ar VU MF? Programėlės ir produktai, kuriuos tiekia įmonės, į kurias investavo Kilo Health, yra asmeninio pobūdžio, pagalbai sau sveikatingumo prasme.
Verslui skirti sprendimai vargu ar galėtų būti remiami jūsų minėtų Lietuvos įstaigų. Ne dėl to, kad kažkas būtų blogai, o dėl to, kad tai rodytų šališkumą ir, tokias paslaugas įsigijus, neskaidrų pirkimą (apie teisę daugiau nelinkęs komentuoti) Vinted, tarkime, nėra remiamas LATIA (Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos), Actimel nefigūruoja tarp šeimos gydytojų. Tai, pagal jūsų logika, daro šiuos atsitiktinius produktus nereikšmingais.
O atsigręžiant į užsienį, įdomus faktas tas, kad Kilo Health yra Digital Therapeutics Alliance, organizacijos, kuri siekia plėsti digital therapeutics sprendimus, narė. Lietuvos terapeutai gal ir neaktreipė dėmesio į Kilo Health, bet kažkas už Atlanto atkreipė.
Jei reikalingi būtent lietuviški pavyzdžiai, kardiologas Robertas Pranevičius pateikia komentarus ir išvadas prie Kilo Health vykdomų tyrimų, Kasparas Aleknavičius (irgi medicinos gydytojas), rašo įvairius straipsnius būtent Kilo Health įmonei.

Komentaras dėl 5 punkto:
O kuo Tesonet susijęs su VPN nuoma? Pradėkime nuo to, kad Tesonet yra verslo akseleratorius, savų produktų, tokių kaip VPN paslaugos, ši įmonė neteikia. NordVPN yra gaminamas įmonės Nord Security, o ne Tesonet. Nord Security „išlindo“ iš Tesonet akseleratoriaus, kai tapo iš savęs brandi įmonė. Tas pats galioja ir Surfshark, Oxylabs, ir t.t. Taip yra ir su Kilo Health – investicijos į skirtingus produktus, tik ne internetinio privatumo srityje, o sveikatos.

Keista, kad straipsnyje apie NordVPN vidinė nuoroda, uždėta ant raktažodžio „Nord Security“, veda į straipsnį „Tesonet“. Suplaktos dvi skirtingos įmonės su skirtingais pobūdžiais. Straipsnis apie Tesonet yra klaidingas, nes jie neteikia jokių paslaugų, kurias minėjote.

Pabaigai, nereikia traukti „household names“ ir panašių terminų. Tai, kas kažkam yra „household name“ nebūtinai bus kitam. Tas pats subjektyvumas.

Remiantis tuo, ką pats sakote, nuėjau dar kartelį panagrinėt Kilo Health puslapio. Yra išdėstytos jų siūlomos programos B2B klientams su galimybe rezervuoti demonstraciją. Tai – normali praktika, kai veikiama B2B principu. Kaina paprastai derinama po to pagal užsakovo poreikius, tai tiesiog paprasti verslo principai.

Be to, koks gi gali būti whitepaper įmonės, kuri užsiima sveikatingumo produktų plėtojimu? Toks pats, koks ir Tesonet whitepaper’is – neegzistuojantis, nes nėra ką išsamiai technologiškai aprašyti.

Toliau einant per puslapį galima rasti projektus, į kuriuos buvo investuota. Jų puslapiuose pateikiama informacija, kuri jums reikalinga. Siūlyčiau nueiti į tą patį Tesonet puslapį. Veikia panašiu principu, kaip jūs sakytumėte: jokių whitepaperių, manualų, kainų ir t.t. Kodėl? Nes tai yra įmonė, kuri augina kitus produktus. Abu puslapiai demonstruoja panašius dalykus, nes yra panašaus pobūdžio – savo portfolio, savo tekstus, sėkmės istorijas, ir atviras darbo pozicijas.

Lyginimai su Theranos yra nepagrįsti. Sąryšis tarp Theranos ir Kilo Health tik tas, kad abi įmonės susijusios su sveikatingumu.

Į „pst pst“ nereaguoju, nes šie reikalavimai nėra būtini pateikiant straipsnį Vikipedijoje. Jeigu jums ši informacija aktuali ar reikalinga, galite kreiptis į pačius Kilo Health. Mano siekis yra įkelti straipsnį apie, mano manymu, reikšmingą lietuvių įmonę.

Siūlyčiau šią diskusiją tęsti kalbant apie tai, ko straipsnyje trūksta, kuo jis nėra tinkamas, o ne diskusijomis apie tai, kaip veikia skirtingos įmonės ir ką jos turėtų pateikti savo tinklalapiuose.

[norėtųsi, esant galimybei, kad Vikipedijos moderatoriai/administratoriai peržvelgtų šį pokalbį ir priimtų sprendimą dėl straipsnio išlikimo/panaikinimo. Pirminis šablonas buvo uždėtas administratoriaus dėl abejotino reikšmingumo, ne dėl skubaus ištrynimo] Tmhekj96sgt97 (aptarimas) 04:21, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Kabinėjatės prie smulkmenų, tačiau toks atkaklumas tik sustiprino mano pirminį įspūdį.
  1. Rašote lietuviškoje Viki, todėl kriterijus akivaizdus -- jeigu programėlės ar produktai turėtų kažką bendro su sveikata, jie būtų naudojami profesionaliai, tame tarpe ir lietuviškoje medicinos srityje, kadangi yra betarpiškai su ja susiję. Tik ar nebus patys produktai labiau marketinginis scam'as, nei realios technologijos? Mes to nežinome.
    • Nemaišykite sąvokų, dėl Vinted nėra jokių abejonių -- jų produktas (websaitas, appsas ir kt.), plėtra niekam nekelia absoliučiai jokių abejonių, jis akivaizdus. Tas pats su Tesonet, jų veikla niekam nekelia visiškai jokių abejonių: ji akivaizdi, tikra, produktai pasiekiami kiekvienam norinčiam kad ir tučtuojau. Tai ne kažkoks "subjektyvumas", o daugmaž patikrinamas dalykas. Tuo tarpu Kilo, dar kartą sakau, taip anaiptol nėra.
  2. "Digital Therapeutics Alliance" nėra nei sertifikuojanti, nei kaip nors licencijuojanti įstaiga, tai yra viso labo prekybinė asociacija (angl. trade association). Todėl šiuo atveju visiškai nerelavantiška.
  3. "kardiologas Pranevičius pateikia išvadas prie Kilo Health vykdomų tyrimų, gyd. Aleknavičius, rašo įvairius straipsnius" -- galit pateikt nuorodas į akademinę, pageidautina medicininę, literatūrą? DOI nuorodas, ačiū. Gali būti mokamose DB (prieinamose per Wikipedia Library ar Vilniaus universiteto bibliotekos el.išteklių prieigą).
  4. "Galimybė rezervuoti demonstraciją" programinei įrangai anaiptol nėra normali praktika, tai panašiau į smegenų pudrinimą. Normali praktika yra pateikti savo programas, lyg Mikrotik RouterOS, parsisiuntimui be jokios autorizacijos.
  5. Koks gali būti sveikatingumo produktų whitepaper? Labai paprastas: su jame aprašytu ir garantuojamu funkcionalu, naudojamomis technologijomis, techninėm specifikacijom, SDK ir taip toliau.
  6. Lyginimai su en:Theranos yra visiškai pagrįsti -- abi kompanijos paremtos agresyvia PR kompanija ir mitologiniais produktais bei mistifikacija.
  7. Dėl produkcijos sertifikatų, bendrovės metodikų akreditacijų ar specialistų licencijų, išduotų VASPVT prie SAM. Be abejo, jūs jų nepateiksite, nes matyt tokio dalyko net nėra :D Kaip galima pateikti tai, kas neegzistuoja?
  8. Siūlyčiau nebeadvokatauti menko skaidrumo firmai iš savo kelių taisymų 3 mėn. senumo akaunto, siekiančio užmaskuoti savo darbovietę ir iš jos gautą užsakymą "sukurk mums Viki peidžą".
Mano pateikta informacija apie bendrovę, jos produktus ir PR taktiką buvo pateikta remiantis pakankamu skaičiumi įvairių informacijos šaltinių (kurie jums išvardyti aukščiau). Tokia išvada nepretenduoja į absoliučią tiesą, tačiau objektyviai atspindi esamas tendencijas ir gali būti diskutuojama, ginčyjama, o moderatorių -- priimama arba atmetama, nes jos galutinai nesaisto. BigHead (aptarimas) 04:57, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Ar kartais nebūsit koks nors nepatenkintas KiloHealth klientas? Paskaičiau diskusiją neradau, argumentų, kodėl reikia trinti straipsnį. Priežastis nurodyta: reklama, bet visi argumentai kažkokie iš serijos: „Man nepatinka Kilo Health iš principo”, nes neaišku, ką jie daro. Pats straipsnis, mano manymu, nėra reklaminio pobūdžio, pateikiami tik esminė informaciją apie įmonę ir jos veiklą, pasiekimus. Todėl straipsnio ištrynimiu nepritariu.--Snooker apt. 07:16, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Išsidavėt visiškai neskaitęs aukščiau esančios informacijos.
Mat jei paskaitytumėt, tai aiškiai žinotumėt, jog nežinau nėra nei vieno aiškaus, konkretaus, veikiančio ir plačiai žinomo Kilo appso ar kitokio produkto. Skirtingai nuo absoliučios daugumos kitų Lietuvos startapų, kurių objektyvūs pasiekimai nekelia jokių abejonių. Nereikia būt dideliu ekspertu, kad įsitikinti, jog Vintede kasdien vyksta milijoniniai pardavimai, sitibi/eSpark mašinos laksto beveik kiekvienam Lietuvos mieste, o Teltonikos divaisai važinėja fūrose po visą Europą. Kilo atvejis diametraliai priešingas -- jų mitologinius produktus, pagal jų websaito, galima pamatyti nebent "užsibukinus demonstraciją", kas skamba absurdiškai.
Kitas akivaizdus požymis, kad neskaitėt -- tai aukščiau išdėstytų argumentų ignoravimas. Pas mane anaiptol visiškai jokių principų Kilo atžvilgiu nėra -- vien tik pagrįstos, kvestionuojančios išvados iš viešai pateikiamos informacijos.
Jau nekalbant apie tai, kad jeigu kompanija claim'ina savo ryšius su sveikatos technologijomis, jos veikla bei ypač metodikos turėtų būti aukščiausio skaidrumo. BigHead (aptarimas) 15:08, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Čia ne diskusija apie įmonės veiklą, ir Vikipedija ne tam skirta platforma. Pagrindinis klausimas turbūt dėl reikšmingumo ir pakankamo aprašymo nepriklausomuose šaltiniuose.--Snooker apt. 16:19, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
En Wiki straipsnis apie šitą startuolį buvo ištrintas kaip „Unambiguous advertising or promotion“. Dabar užmeskim akį į šaltinius. Str. 15min [1] interviu, be to, rašytas „Unicorns Lithuania“ / Rūta Pukenė“, tai nėra nepriklausomas šaltinis. Str. elektronika.lt [2] – pranešimas spaudai, tad irgi nėra nepriklausomas šaltinis. Startuplithuania.com, panašu, aprašo visus startuolius, tai vadinamasis „indiscriminate source“. [3] – interviu, FT - nėra jokio aprašymo, čia tas pats. Homo ergaster (aptarimas) 10:55, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Na galime daryti, kaip darėme po straipsnius apie kunigą --- Aptarimas:Saulius Paliūnas, balsavimu leisti nuspręsti ar palikti, ar ištrinti; kadangi matau yra skirtingų nuomonių šiuo klausimu.--Snooker apt. 16:44, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Galim. Homo ergaster (aptarimas) 16:49, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
FT irgi viso labo skurdus sakinukas be kontesto: Kilo Health, a Lithuanian digital healthcare company, comes in second this year with a 2017-20 revenue CAGR of 450 per cent. Deloitte ten išvis turbūt bus koks pusiau reklaminis leidinukas. Jie dažniausiai tik dalina patarimus industrijos ekspertams.--Vaidila (aptarimas) 18:55, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Jūs bent techcrunch ką nors raskit, jeigu jau tikrai nesat tik mistifikuojamas Lietuvos vinaragis. Jei ką apie vinted jie rašo: Vinted raises $303M for its 2nd-hand clothes marketplace, used by 45M and now valued at $4.5B[4]--Vaidila (aptarimas) 19:02, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Kur gi jūsų tie appsai apppstore? Tai b2b verslas, technologijas kuriat kitiems, bet kad lt viki nei psl., neįmanoma sužinoti ką iš tikrųjų jūs veikiat.[5][6]--Vaidila (aptarimas) 19:17, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Dar reikėjo SPAC pagalba pritraukti 5 mlrd. USD ir būtumėt ne tik sparčiausiai augantis startuolis, bet dar ir vertingiausias Lietuvoje. Tai savaime nėra reikšminga.--Vaidila (aptarimas) 19:21, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Sakot milijoninės pajamos iš oro? Panašu, kad paslaugas siūlo verslui, kad šie įsigyti paslaugas savo darbuotojams. Taip ir nurodyta - Kilo health for business. Individualūs žmonės panašu, kad nelabai turi prieigą prie šitų appsų :) Ir šiaip privatus sektorius neprivalo atsiskaityti detaliai visuomenei ką jie veikia. Kaip kad privatus bankas gali užblokuoti klientą, ir neprivalo jam nurodyti priežasčių :D --Snooker apt. 19:22, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
a) Milijoninės pajamos gali būti pvz. vykdant kitą veiklą, nei viešai deklaruojama. Arba, pavyzdžiui, taip legalizuojant kitu būdu gautus pinigus. Gali būti ir kitų versijų.
b) Dėl "paslaugų darbuotojams", tai truputį fantastinėm prialaidom paremta versija. Pvz. įsivaizduokit, dirbat kokį nors darbą, tarkim, užsiimate pogarantiniu ŠVOK sistemų servisu. Ir staiga ateina skyriaus vadovė, sako: mes tau į telefoną siūlom įsidiegt mūsų nupirktą appsą, kad numestum svorio irba kontroliuot tavo diabetą. Jūsų reakcija?
c) Šiais viešumo, sekundinės komunikacijos laikais privatus verslas yra lygiai tiek pat, jei ne dar stipriau už valstybinį, visuomeniškai atskaitingas. Tai puikiai supranta net ir konservatyvios, viešumo anksčiau vengusios kompanijos. O kadangi Kilo ne tik jo nevengia, bet ir jo akivaizdžiai siekia, tai šitie dar stipriau turi būti skaidrūs. Ypač jeigu pretenduoja į bet kokį darbą pačioje jautriausioje žmonijos srityje, t.y. sveikatos. BigHead (aptarimas) 23:25, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Ko tik nebūna Volstryto ar vadybininkų sukčių tarpe. Juk SPACai oficialiai kvailių auksas buvo, kripto plovyklos FTX ir kitos nesąmonės. Jau neminėsim Wirecard Vokietijos technologijų pasaulio pasididžiavimo. Ir taip pastaroji ketino pirkti Deustche Bank, FTX Goldman Sachs. O dabar jiems vaidenasi tik interpolas. Kol kas radau tik tokį šaltinį [7], bet str. viki tai reklama 100% ir dar neaišku kas čia reklamuojami appsai ar kas. Dar turėkim omeny, kad ir mokslinkai dirba tom pačiom suinteresuotom įmonėm, taip kad gali būti eilinė reklama mokslinio straipsnio pavidalu.--Vaidila (aptarimas) 19:29, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Tai daugelis yra įmonių iš pradžių tarkim išleidžia pranešimus spaudai, ir po to jau žiniasklaidos priemonės (neva tai nepriklausomi šaltiniai) aprašo remdamiesi ta informacija. Arba paima kokį interviu. Pvz. kalbant apie Vinted šis straipsnis tai toks atrodo užsakomasis, neatrodo, kad patys žurnalistai atėjo ir sako va norim parašyti apie jus straipsnį. Primėtyta visokių lėkštų sakinių, kaip kad: "„Vinted“ siekia paskatinti resursų tausojimą mados industrijoje plėsdama savo sąmoningo vartojimo bendruomenę." Tai tikrai neatrodo, kad čia nepriklausoma informacija. Manau, kad ištrynus straipsnį apie Kilo Health atsiras precedentas peržiūrėti ir kitus straipsnius apie kitas lietuviškas įmones. Bet gal ir gera proga apsivalyti, nemanau, kad Vikipedija yra tas informacijos šaltinis, kuriuo žmonės remiasi rinkdamiesi paslaugas. Ypač tikrai ne verslai Kilo Health atveju, jei tik verslo klientams teikiamos paslaugos.--Snooker apt. 19:52, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Kas dėl „neva tai nepriklausomi šaltiniai“, tai, na, žinom, kaip būna: užsakoma reklama portaluose, puikuojasi kokie „TopSport“ baneriai, portalai gauna iš jų kažkokią finansinę naudą. Tai galima sakyti, kad straipsniai apie įmonę jau nėra nepriklausomi, nors ir nėra užsakomieji. --Homo ergaster (aptarimas) 21:53, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Aij dar gi Bankera Top 9 startuolis pagal ICO FT.com buvo,[8] mūsų kripto plėšikai. Vananatu bankininkai, gal irgi reiktų aprašyti, na bent jau iš blogosios pusės. Suprantu, kad čia viskas į vienus vartus, bet kol kas gali būti ir WireCard atvejis, nieks nieko nežino ar čia jie klastoja apskaitos duomenis ar ne, bet apskritai nei milijardinės kapitalizacijos, nei multimilijoniniai pajamų augimai neturėtų būti rodiklis pagal kurį aprašomos įmonės.—Vaidila (aptarimas) 19:55, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Būtent kažką turėtų būti nuveikę savo verslo nišoje, kažkaip pasižymėję industrijoje, neužtenka vadovų gražbyliavimų, FT.com reitingavimų ir kitokio brukalo.--Vaidila (aptarimas) 19:59, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Tai va, kad nebūtų dvigubų standartų, reikės ir kitus pratrint, jei nėra tikrai gerai aprašyti. Vien iš blogosios pusės rašyti tai gal ne, vis tik reikia išlaikyti neutralumą.--Snooker apt. 20:05, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Net Trumpas nebaudžiamas išviliojo pinigus iš savo rinkėjų: Based on Digital World’s closing price on Tuesday, Trump’s media company has an implied market valuation of $19.1 billion.[9]--Vaidila (aptarimas) 20:07, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Na, tiek jau daug startuolių aprašyta neturime, nemaža dalis straipsnių apie juos būna ištrinti. Būna ilgokai gyvuojančios įmonės, aprašytos VLE, TLE, LTE ir pan. Su tokiomis kaip ir viskas aišku. O kur vien aprašymai žiniasklaidoje - keblesnis reikalas. Pasirodė įtartinas TrackDuck. En wiki jis buvo ištrintas. Tame Techcrunch jisai aprašytas. Homo ergaster (aptarimas) 20:14, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Mes jų čia nelabai mėgstam, tai piarčikam nelabai sekasi kažką abejotino prastumti. Pora Vilensija buvo prikūręs per iniciatyvą tokių menkai girdėtų, o kiti jau ne kartą ištrinti buvo.--Vaidila (aptarimas) 20:20, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Neturėtų būti mėgstam-nemėgstam, turėtų būti kažkokie kriterijai, bet dabar tie kriterijai migloti. Kaip ir sakiau, ar bus tie straipsniai čia, ar nebus, didelio poveikio nepadarys, mes realiai čia tik tuščiai diskutuojam. :D --Snooker apt. 20:26, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Na, kriterijai, aišku, kiek aptakūs, vienam atrodo, kad užtenka tiek, kitam atrodo kitaip. Neturime kažkokios galutinės instancijos, kuri neginčijamai nuspręstų, lieka senas geras konsensusas. :) Pasižiūrėjus į tai, kaip vertina En wiki, tai jiems neužtenka tokių aprašymų, kur, kaip jie vadina, tik „routine coverage“. Reikia kažko daugiau. Homo ergaster (aptarimas) 21:21, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Galim pasvarstyti apie konkretesnius kriterijus. Pas vokiečius tokiu stiliumi būtent ir surašyta: de:Wikipedia:Relevanzkriterien. Tai įmonių atveju papildomi kriterijai galėtų būti darbuotojų skaičius, metinė apyvarta, istorinė reikšmė, gyvavimo trukmė ir pan. Homo ergaster (aptarimas) 21:38, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Vikipedija:Reikšmingumas taisyklės yra tik pasiūlymas taisyklėms. Galima būtų atnaujinti, įtraukti pasiūlymą dėl įmonių, būtų proga sugalvoti dėl milijono biografinių straipsnių apie politikus, kurie tik į miestų/rajonų savivaldybes buvo išrinkti...--Snooker apt. 21:48, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Apie įmones ten gal ir skurdokai, bet apie svetaines irgi reiktų psl.--Vaidila (aptarimas) 22:04, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Tai nemažai tokių amžinų pasiūlymų, formaliai nepriimta, bet negali sakyti, kad negalioja. Eilinių tarybų narių gerokai apmažėjo, ištryniau kažkur virš poros tūkstančių. Visokių socialdemokratų partijos rajono skyriaus iždininkių nebeliko. Homo ergaster (aptarimas) 22:08, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Įmonėms papildomas kriterijus dar galėtų būti tas, kad nepriklausomi šaltiniai apie jas rašytų pakankamai ilgą laiką, o ne taip, kad buvo kažkoks trumpalaikis susidomėjimas, o paskui nieko. --Homo ergaster (aptarimas) 22:17, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Įmonė kartais žlunga ir per 5 m., nors FTX kripto keitykla-plovyklą būtų galima aprašyti.--Vaidila (aptarimas) 22:44, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Vaidila, teisybė. Net Žydrūnas Savickas su savo sporto žaislais bankrutuoja. Ką jau kalbėti apie vienadienius projejtus. Makenzis (aptarimas) 23:23, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]

Balsavimas dėl siūlymo ištrinti straipsnį[redaguoti vikitekstą]

Siūloma balsavimu išspręsti klausimą dėl siūlymo ištrinti straipsnį. Panašus balsavimas vyksta čia - Aptarimas:Saulius Paliūnas. Rašome '''palikti''' arba '''trinti''' ir pagrindimą. 17:01, 9 vasario 2023 (EET) --Snooker apt. 17:01, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]

Trinti, abejotini šaltiniai, apskritai gana reklaminis tekstas.--Nycteola (aptarimas) 19:12, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Trinti. Manyčiau, kad startuolis nėra pakankamai plačiai aprašytas nuo jo nepriklausomuose šaltiniuose. --Homo ergaster (aptarimas) 19:23, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Trinti. PR. Hugo.arg (aptarimas) 19:28, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Trinti. Brukalas. En wiki: 22:22, 31 March 2022 Athaenara deleted page Kilo Health (G11: Unambiguous advertising or promotion)--Vaidila (aptarimas) 19:41, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Trinti. Dėl aukščiau nurodytų argumentų. --BigHead (aptarimas) 23:10, 9 vasario 2023 (EET)[atsakyti]
Trinti Straipsnis jau šiandien į „greitai gendančių“ kategoriją mestinas, o perspektyvoje jį tektų koreguoti ir taisyti. Tokių neverta net rašyti, nes juos tenka pertaisinėti. -- Makenzis Aptarimas Indėlis