Aptarimas:Inkvizicija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dėl požiūrio (NPOV)[redaguoti vikitekstą]

Atrodo, šis straipsnis turi šiek tiek nelabai aiškių (o gal kai kur ir klaidingų) vietų, pavyzdžiui:

  1. "Bausmės kilo iš bažnyčių, piligrimų kelionių, gėdos kryžiaus privalomo nešiojimo nuteistiesiems ir mirties bausmės." - čia turbūt turėta galvoje, kad tokios bausmės buvo (o ne "kilo iš [...] mirties bausmės"), bet gal kas kita? Ir dar - inkvizicija nieko nebaudė mirties bausme - auščiausia bausmė buvo "perdavimas pasaulietinei valdžiai" (kuri, savo ruožtu, už ereziją buvo numačiusi mirties bausmę).
  2. "Nuo dvylikto amžiaus inkvizicija buvo svarbiausias valstybės ir bažnyčios užsiėmimas." - gal būtų koks įrodymas?
  3. "Bausmes vykdydavo autoritetingi pasauliečiai." - budeliai?
  4. "Kaltinamieji negalėjo turėti advokato, [...]" - angliška versija teigia, kad galėjo, tik dėl tam tikrų aplinkybių nebuvo daug norinčių juos ginti.
  5. "Paskutiniame inkvizicijos vykdymo dešimtmetyje, inkvizicija tapo pagrindine institucija, kuri vadovavosi popiežiaus įstatymais." - ar tai turėtų reikšti, kad daugiau niekas nesivadovavo įstatymais? Ir kuris tas "paskutinis inkvizicijos vykdymo dešimtmetis"?

Be to, didelė dalis teksto kaipo ir rodo požiūrį (inkvizicija - blogai), kas Vikipedijoje lyg ir nepritinka. Būtų neblogai bent jau akivaizdžiausias klaidas ir nebūtinus požiūrio reiškimus ištaisyti... --Martynas Patasius 22:07, 2006 Spalio 31 (EET)

Išėmiau kelis ginčytinus teiginius, dar poroje vietų pridėjau {{faktas}}. --Nomad 11:59, 2006 Lapkričio 14 (EET)
Martynai, gal galėtum paredaguoti pačiam abejones keliančias vietas, jei tokių dar liko? Negerai ilgai laikyti straipsnius su šablonais. Per tą laiką vis dar nepagrįstus teiginius gali tiesiog ištrinti arba, dar geriau, perkelti į aptarimą, jei kas nors vėliau norės ieškoti pagrindimo. --Nomad 16:54, 2007 Sausio 22 (EET)