Aptarimas:Informatika

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Hi, kaip suprantu esi sukuręs Informatika, Informacijos teorija ir Kompiuterių mokslas. Aš informatiką mokiausi laaabai senai, tai nesijaučiu stiprus klasifikaciniuose šiso srities dalykuose, bet EN versija atrodo sklandi? Panagrinėjus EN tekstus atrodytų, kad Informatika = Informacijos teorija ir tai įsikorporuoja į Kompiuterių mokslas kaip sudėtinė dalis? Gal tuomet reiktų pervadinti, tiksliau perkelti Informatika turinį į Kompiuterių mokslas ? --AndriuZ 22:41, 26 Geg 2005 (EEST)

Informatika - tai bendras kompiuterių mokslas, kita vertus, neapimantis kai kurių specifinių sričių, pvz., kompiuterių architektūros, etc.. Informacijos teorija - tai matematikos sritis, nagrinėjanti informacines sistemas ir su informatika turinti tik panašų pavadinimą bei sukurianti informatikai bei kompiuterių mokslui matematinę bazę. Yra dar vienas mokslas - kibernetika, kuris nagrinėja informacines sistemas dar ir filosofiniu požiūriu. EN straipsniai, beje, ne visada yra pakankamai pilni ar teisingi, nepaisant didžiulių EN wikipedijos apimčių, tad mes turime galimybę padaryti geriau (pasimokyti iš svetimų klaidų). --Tractor 07:51, 27 Geg 2005 (EEST)
Čia pateikiai tokius "truputi virtuvinius" (neenciklopedinius) apibrėžimus ir man todėl vistiek neaišku ar informatika = kompiuterių mokslas? Kas yra informatikos objektas? kas yra kompiuterių mokslo objektas? Su informacijos teorija - aiškiau, tai matematikos sritis... --AndriuZ 10:57, 27 Geg 2005 (EEST)
Lietuviškai terminas Informatika dažniausiai naudojamas kaip sinonimas Kompiuterių mokslui (pavyzdžiui informatikos studijos VU === computer science studijoms kokiam amerikonskam universitete). Taigi, čia ir atsiranda visa painiava, nes kai kuriose kitose kalbose (pvz. anglų) šie terminai labai aiškiai atskiriami - kompiuterių mokslas, tai viskas kas susiję su kompiuteriais, informatika - tik teorijos, informacijos mokslas tai išvis kiek atskira sritis, tirianti informacijos sistemas ar pan (tiksliai nepasakysiu). Galbūt reiktų apsistoti ties lietuvoje įprastos lygybės Informatika==Kompiuterių mokslas, bet norėjosi truputi detalesnio požiūrio ne tik įprasto (tas pats su terminu Didžioji Britanija, kuris oficialiai taisyklingai vartojamas kaip pakaitalas Jungtinei Karalystei, tačiau tikrovėje yra žymiai siauresnis). Knutux 11:07, 27 Geg 2005 (EEST)
Šiuo atveju terminai Informatika ir Kompiuterių mokslas yra visiški sinonimai. Tiktai atskirose šalyse (JAV, Jungtinė Karalystė) neprigijo terminas Informatika ir toliau yra naudojamas terminas Kompiuterių mokslas, nors yra kalbama visai apie tą pati. Tose šalyse kartais yra pavartojama informatikos sąvoka, kalbant apie Informacijos teorija arba Informologija. --Vpovilaitis apt. 21:08, 23 vasario 2010 (EET)[atsakyti]