Aptarimas:Ideologija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nors ir iš pirmo žvilgsnio sunkiai užčiuopiamas, bet tam tikras prasminis skirtumas tarp pasaulėžiūros ir pasaulėvaizdžio yra;)

Dirgela 18:11, 15 Jul 2004 (UTC)

Man apskritai šitas žodis ideologija kažkoks neaiškus. Tą kas parašyta šitame straipsnyje galėtume laisvai pavadinti politinė teorija ar bent jau politine ideologija. Užtat ideologija bendrai man rodos yra daug platesnė sąvoka ir neišsitenka. Etimologiškai skambėtų maždaug kaip "idėjų rinkinys"... Betgi nebūtinai politinių idėjų.

Uzlaisva marsa 10:54, 16 Gruodžio 2005 (EET)

Kaip parašyta pirmame sakinyje - "ideologija yra pasaulėvaizdis, kurį vienija kokia nors idėja". Šis apibrėžimas yra platus kaip vandenynas ir gali būti taikomas tiek politinėms idelogijoms, tiek marksistiniam ideologijos supratimui kaip persmelkiančiam visą visuomenę fenomenui. Be to svarbus, kad tai ne šiaip idėjoų rinkinys, bet susijusių, apie tam tikrą ašį išsidėsčiusių idėjų rinkinys. Dirgela 09:27, 18 Gruodžio 2005 (EET)

Va va. Dėl savo platumo ideologija ir nelabai tinka būti kategorija. Nes šiaip čia galėtų patekti labai daug kas. Uzlaisva marsa 13:23, 18 Gruodžio 2005 (EET)

Nu buvo pasiūlymas palikti kategoriją "politinės ideologijos". Ten turėtų papulti liberalizmas, socializmas, konservatizmas, galbūt nacionalizmas, fašizmas ar komunizmas. Jų įvardinimas kaip "politinių teorijų" kiek painioja situaciją - prie tokių teorijų aš mieliau skirčiau pliuralizmą, elitarizmą, marksizmą ir pan. Tam tikra prasme šios kategorijos persipina, bet bent jau mano paminėtos pirmos trys gana vienareikšmiškai ir visuotinai suprantamos kaip politinės ideologijos ir todėl mano galva nusipelno savo kategorijos. Dirgela 19:13, 18 Gruodžio 2005 (EET)

Idėja - doktrina - ideologija - teorija - koncepcija - pasaulėjauta - pasaulėvoka - pasaulėvaizdis...

Nuo atskirų apibrėžimų priklausys ir ideologijos samprata pagal lietuvišką VP. :) Ooom 19:44, 18 Gruodžio 2005 (EET)

pasaulėjauta - pasaulėvoka - pasaulėvaizdis nebet tik :), kiti visai skirtingi dalykai. Atlantas 20:21, 18 Gruodžio 2005 (EET)

Jei kas nors apibrėžtų šias sąvokas, tai suteiktų daugiau aiškumo. Tada būtų įdomu palyginti. Būčiau dėkinga(s). Ooom 20:53, 18 Gruodžio 2005 (EET)
Bent keturios iš minėtų sąvokų jau bent bandytos apibrėžinėti, "pasaulėvoka" neteko niekad girdėti, bet matyt didelio apibrėžimo čia nereikia tai yra "pasaulio suvokimas" atitinkamai ir kiti. Dirgela 21:03, 18 Gruodžio 2005 (EET)