Aptarimas:Fryganizmas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Freganai? Ar freeganai? Ar friganai?[redaguoti vikitekstą]

Straipsnyje naudojamos pirmosios dvi sąvokos. Trečioji pasitaiko dažnai visur kitur. Tai gal reiktų apsispręsti, kuri yra tinkamiausia?--Sigurdas 14:48, 2008 spalio 3 (EEST)

Siūlau keisti pavadinimą į "Fryganai". Juk net ir buitinėje vartosenoje angliškus žodžius, praasidendančius free- , tariame "fry": "fryhendas" (laisvų rankų įranga), o ne "frehendas". Plaukimo stilius vadinamas "frystailu", o ne "frestailu'. Fantastikos knygoje "Kopa" išversta "frimenai", o ne "fremenai". Tas pats taikytina kitiems žodžiams, kurie prasideda free-: frizeris. Konsultantas 14:52, 2008 spalio 22 (EEST)

Sutinku, kad friganai ar fryganai yra geriau. Parašiau į Liet.K.institutą dėl to, gal jie ką greit atsakys. --Sigurdas 12:00, 2008 spalio 23 (EEST)
Atsakymo iš jų taip ir nesulaukiau, tad pakeičiau straipsnio pavadinimą pagal mūsų ne per ilgiausią diskusiją. --Sigurdas 02:03, 2008 gruodžio 6 (EET)

POV ir tvarka[redaguoti vikitekstą]

Straipsnis kol kas akivaizdžiai yra labiau publicistinis nei enciklopedinis, dėl to - POV. Kai kurios frazės yra ypač šališkos prielaidos, arba yra parašytos labai emocingai: „Jie būna išmesti tik dėl senų daiktų keitimo naujais kultūros.“ „Freeganai supranta katastrofišką automobilių poveikį (tiesiant kelius kertami miškai, dėl naftos kyla karai, jau nekalbant apie automobilių išmetamas žalingas medžiagas)“ „Deja, kai kuriais atvejais mašinos yra neišvengiamos.“ „Žiauru, kad vieni žmonės miršta iš bado, o kiti sau leidžia maistą mesti į konteinerius. Lygiai taip pat žiauru ir tai, kad vieni šąla gatvėje, o kiti turi nenaudojamų patalpų.“ ir t.t. Paskutinę skiltį „Savanoriškas darbas“ aplamai visą reikia arba perrašyti, arba išimti. Taip pat išmečiau keletą akivaizdžiai netinkamų frazių (laužo bajerius, ir pan.)--Sigurdas 15:30, 2008 spalio 3 (EEST)

Sutinku, straipsnis parašytas iš tų freganų požiūrio taško. Reikėtų praktiškai kiekvieną sakinį pradėtii „freganų nuomone...“, tačiau tai jau būtų tragiškas stilius. Todėl reik iš esmės viską perrašyti. --Nomad 15:40, 2008 spalio 3 (EEST)