Aptarimas:Fethullah Gulen

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

M. Fetullah Giulenas, Islamo mokslininkas, mąstytojas, rašytojas ir poetas, gimė 1941 metais Erzurum mieste, rytinėje Turkijoje. Jis studijavo ne tik religinius mokslus pas keletą žymių Islamo mokslininkų ir dvasinių mokytojų, bet ir šiuolaikinių socialinių ir fizikinių mokslų teoriją ir principus. Dėl savo išskirtinių gabumų mokslams ir atkaklumo, greitai pralenkė bendraamžius. 1958 metais, puikiai išlaikęs egzaminus, jis buvo apdovanotas pamokslininko licencija ir greitai gavo postą Izmire, trečiojoje pagal dydį Turkijos provincijoje. Būtent čia Giulenas surado savo kryptį ir išplėtė klausytojų gretas. Pamoksluose ir kalbose jis pabrėžė to meto socialines aktualijas: jo pagrindinis tikslas buvo paskatinti jaunąją kartą harmonizuoti intelektualinį švietimą ir išmintingą dvasiškumą, bei globėjišką, humanišką veiklą.

  Giulenas neapsiribojo vien šios provincijos miestais, jis keliavo ir į kitas Anatolijos provincijas bei skaitė pamokslus ne vien mečetėse, bet ir miesto susibūrimuose ar kavinėse. Tai įgalino jį pasiekti platesnius gyventojų sluoksnius ir patraukti akademinės bendruomenės dėmesį, ypač studentus. Tiek formalių, tiek neformalių jo kalbų temos nebuvo griežtai religiniais klausimais; jis taip pat kalbėjo apie švietimą, mokslą, darvinizmą, apie ekonomiką ir socialinį teisingumą. Būtent jo plataus temų spektro kalbų gylis ir kokybė sužavėjo akademinę bendruomenę ir pelnė jos dėmesį bei pagarbą.
  Giulenas, įkvėpęs visą jaunų studentų kartą, 1981 metais pasitraukė iš oficialių mokymo pareigų. Dėl savo veiklos ir pastangų, ypač švietimo reformoje, jis tapo vienu iš labiausiai žinomų ir gerbiamų Turkijos veikėjų. 1988 – 1991 metais dar pamokslavo kaip garbės pamokslininkas kai kuriose pačiose populiariausiose mečetėse, ir tuo pačiu tęsė savo žinios skleidimą populiariose konferencijose, ne tik Turkijoje, bet ir Vakarų Europoje.