Aptarimas:Evoliucija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Labai jau siauras straipsnis(Gyvūnų evoliucijos medis), ir neatitinka pavadinimo, bet jau turi susijusias nuorodas. Būtinai reikia praplėsti. -- AndriuZ 21:47, 23 Bal 2005 (EEST)

Butu malonu, kad pats imtumesi sio darbo. Algirdas 21:52, 23 Bal 2005 (EEST)
Labai panašus dar vienas straipsnis - Evoliucijos teorija. Neaišku tik ar straipsnis turėtų būti apie gyvųjų organizmų evoliuciją ar evoliuciją visomis prasmėmis. Dirgela 21:26, 27 Geg 2005 (EEST)
Manau, kad čia turėtų būti daugiau apie evoliuciją (kaip terminą) visomis prasmėmis, tuo tarpu Evoliucijos teorija galėtų aiškinti apie visas teorijas (kaip teorijas) --AndriuZ 15:40, 29 Geg 2005 (EEST)
mano žiniomis, evoliucijos teorija yra konkreti teorija apie gyvosios gamtos vystymąsi žemėje. Planetų ir kt. evoliucijos teorijas geriausia būtų aprašyti šiame straipsnyje ( su nuorodomis plačiau), o Evoliucijos teorija - konkrečiai apie evoliucijos teoriją. Nomad 18:11, 29 Geg 2005 (EEST)
Tai gal išvis padaryti tą strapsnį nukreipiamuoju? O tai iš tikrųjų techninės sistemos, gyvosios gamtos vystymasis ir žvaigždžių evoliucija praktiškai be pavadinimo nieko bendro neturi. Būtų tas pats jei straipsnyje "Kasa" rašytume ir apie plaukus ir apie organus. Dirgela 20:03, 29 Geg 2005 (EEST)
Galbūt Evoliucija tegul būna apie biologinę evoliuciją, o viršuje dedame {{otheruses}} ir atskirame straipsnyje nuorodas į visas galimas evoliucijas? Knutux 07:49, 30 Geg 2005 (EEST)
Šiaip tai sakyčiau yra galimos tik 2 evoliucijos - tai gyvojo pasaulio (biologinė) ir dirbtinio (technikos). Kadangi technika pati neevoliucionuoja (ją vysto žmogus), tai pavadinimas truputi pritemptas. Todėl netikslinga primėtyti daug straipsniukų {{otheruses}} - tuo bus prarastas bendras vaizdas (ir šiaip ši tema nėra tokia paprasta "kaip 3 kapeikos" bet koks pokyčių laike procesas). Pradžioje geriau vienas išsamus (centrinis-apžvalginis Evoliucija - apie žodį,) straipsnis ir "atsišakojimai (šiuo atveju - 2: Evoliucijos teorija - Darvino ir kitos teorijos, Techninių sistemų evoliucijos dėsniai - technika... ). --AndriuZ 09:48, 30 Geg 2005 (EEST)
Dėl žvaigždžių evoliucijos - Big Bang ir kit. yra išties teorijų objektas, pats bendriausias evoliucijos atvejis. --AndriuZ 09:48, 30 Geg 2005 (EEST)
Tik nereikia "centrinis-apžvalginis Evoliucija - apie žodį", tam skirtas wiktionary projektas. Wikipedijoje reiktų ne žodyno, bet enciklopedinių straipsnių. Nežinau kaip kitiems, bet man šiurpoka atsivertus tokio tipo straipsnius kaip Procesas ar Sistema - kur nieko dorai neprirašyta, tik daug apibrėžimų, vardinimų ir skyrelių (palyginimui, analogiški angliški straipsniai atrodo žymiai solidžiau ir "enciklopediškiau").
O dėl konkrečiai evoliucijų, tai mano manymu, nereikia suplakti visko į vieną, geriau vienas straipsnis nukreipiamasis be jokių detalių (Evoliucija (kitos reikšmės)), o atskiri straipsniai gyvybės evoliuvijai (Evoliucija), žvaigždžių evoliucijai bei kitoms galimoms evoliucijoms. Labai geras pavyzdys - angliškas wiki, kur aprašoma konkrečiai apie populiariausią (gyvybės) evoliuciją, o gale yra susijusios nuorodos. Kad ir kaip norėtusi, bet dirbtinių sistemų evoliuciją yra žymiai mažiau žinoma (taigi ir žymiai rečiau tikimasi tokią rasti), taigi nemanau kad verta šios evoliucijos aprašymą dėti į pagrindinį evoliucijos straipsnį.Knutux 10:55, 30 Geg 2005 (EEST)

Filogenetinis medis[redaguoti vikitekstą]

Nemokančiam anglų kalbos ši iliustracija absoliučiai nieko nesako. Mokančiam irgi nebūtinai bus aišku, kuo jis skiriasi nuo įprastos klasifikacijos su penkiom karalijom ir apskritai kas čia per dalykas. Mano žinios apie jį tik labai bendrinės - iš Dawkinso knygų, tad nesiryžtu pats versti ar tvarkyti, bet jei koks biologas galėtų - būtų labai svarbus darbas. --Nomad 19:50, 5 Rugsėjo 2006 (EEST)