Aptarimas:Etninė grupė

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Etnosas - tauta, o tai yra ir genčių grupė - etninės grupės, kurios elementai gentys, atmaina[redaguoti vikitekstą]

Ar tikslinga buvo atskirti? Turbo 23:18, 7 Kovo 2006 (EET)

tikslinga. "etninė [žmonių] grupė" -- tai labiau "skėtinis" terminas, taikytinas įvardijant bet kurį iš mokslinėje apyvartoje esančių etnologinių taksonų (klanas/kiltis, gentis/"tautelė", giminingų genčių grupė, tauta/didžioji gentis, artimai giminingų tautų grupė/"superetnosas"), o "tauta" (arba, mandriau tariant, "etnosas") -- tik vienas iš tų taksonų. //beje, nacijos (aišku, jei mes čia kalbame ne apie tiesiog iš klumpių verčiantį marksistinės-leninistinės "etnologijos" išradimą, t. y. "naciją" kaip tam tikrą "genčių(=kilčių) sąjungos-tautybės-tautos-nacijos" :) "istorinės raidos stadiją") čia apskritai niekuo dėtos (išskyrus, aišku, etniškai homogeniškas ir jau gerokai "pagyvenusias" nacijas, išties turinčias potencijos ilgainiui transformuotis į naujus unikalius etnosus), nes etninėmis grupėmis normalių etnologų laikomos ne bet kokiais (pvz., valstybiniais-teritoriniais, konfesiniais, socialiniais/luominiais, profesiniais), o tik etnokultūriniais ryšiais susijusių, t. y. ETNIŠKAI GIMININGŲ žmonių grupės. Gugis62 (aptarimas) 18:50, 17 rugsėjo 2022 (EEST)[atsakyti]

Dabar klausimas jau susivedė į tai ar etnosas -istoriškai susiformavusi bendrija atitinka, bent dalimi, etninės grupės sąvoką. Atitinka, bet pastaroji siaurai žiūrint yra tik etnoso apimties dalis, o jei ją traktuoti plačiau - tai bemaž ir prilygsta, bet niekada nebus tapačia, nes nesugeneruoja etnoso asociatyvinio lauko. Turbo 23:32, 7 Kovo 2006 (EET)

Prašau pateikti pilną etninės grupės apibrėžimą iš LTE, jei nesunku. Dirgela 19:45, 8 Kovo 2006 (EET)

Visas straipsnelis paraidžiui ir pavaizdžiui: ETNINĖ GRUPĖ, istoriškai susiformavusi žmonių grupė, turinti bendrų kalbos, kultūros, papročių ir buities bruožų. Apima visų rūšių etninius junginius:gentis, tautybes, nacijas, giminingų tautų grupes. Turbo 21:26, 8 Kovo 2006 (EET)

Taigi, kai reikia pabrėžti, kad tai giminingų tautų grupė (pvz. baltų kaimynai), o ne tautų prekiaujančių Lietuvoje ir Latvijoje pvz. naftos produktais ir vartojamas etninės tautų grupės įvardijimas, t.y. giminingumo ryšiais surištos.Turbo 21:31, 8 Kovo 2006 (EET)

Vaje kokia neteisinga išvada - giminimgos tautų grupės vadinamos etnine grupe, jei remtis šiuo apibrėžimu, o etninė tautų grupė yra tamstos išradimas, o gal dar pasiūlysi etninių nacijų grupes, etninių tautybių grupes? :) Dirgela 20:01, 9 Kovo 2006 (EET)

Pasak šio apibrėžimo, etninė grupė apima ir giminingų tautų grupes. Etninė tautų grupė yra trijų žodžių junginys tiksliau nusakantis dalinį - dviejų žodžių - etninės grupės - apibūdinimą (žr. enciklopedijos paskirtis - redukavimas). Susirūpinęs Turbo 20:24, 9 Kovo 2006 (EET)

tai kaip ten su "etninių nacijų grupe" :) ?

Iš šio straipsnio tampa neaišku, kas tada yra žemaičiai? Tarybiniais metais, žemaičiai buvo įvardijami, kaip lietuvių tautos etnografinė grupė. Tai kaip įvardinti juos dabar? Antra, išvardintais terminais dažnai yra spekuliuojama, siekiant politinių tikslų. Ar nereikėtų tai paminėti? Ir apskritai, kas nusprendžia, kad vienokia ar kitokia žmonių grupė yra tauta, etninė grupė, etnosas ar dar kažkas? --82.135.217.104 18:55, 3 Rugsėjo 2006 (EEST)

vad. šiuolaikiniai (=dialektologiniai) žemaičiai (tie, kurie užuot sakę duona, pienas sako douna/dūna, peins/pyns) -- tai tiesiog lietuvių subetnosas (arba -- jei tamstai geriau tiks -- potautė)). jei jau visai moksliškai -- tokia subetninė grupė. //jų lengva aptikti iš esmės kiekvienos tautos struktūroje; jeigu kurios nors lyg ir tautos neįmanoma teoriškai suskaidyti į bent jau du aiškiai vienas nuo kito besiskiriančius subetnosus -- vadinasi, tai jokia tauta, o tik gentis (arba -- geriausiu :) atveju -- [Rusijos SFSR humanitarų labai mėgta ir visur kaišiota] narodnost' //šis terminas lietuvių humanitarų anuomet verstas į 'tautybė'//, -- kažkas, kas, atseit, jau nebėra (??..) "genčių sąjunga", bet ir iki "tautos stadijos" dar "nepriaugo"), na, gal dar atskiru etnosu "apsimetanti" kurio nors tikro (=visuotinai pripažįstamo) etnoso dalis. pagarbiai -- Gugis62 (aptarimas) 18:50, 17 rugsėjo 2022 (EEST)[atsakyti]
Tai, kad objektyvumo čia ir nėra, todėl ir aiškumo nebus. O sprendžia kas tauta, kas etninė grupė ir pan. politikai, taip pat jie nusprendžia kas yra kalba, o kas dialektas.Dirgela 23:05, 4 Rugsėjo 2006 (EEST)