Aptarimas:Etiketas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sveiki, Neseniai prisijungiau prie viki bendruomenės. Manau, kad tai nuostabus projektas, kuris turėtų būti vystomas. Todėl, esu įsitikinęs, reikėtų sudaryti pirmaeilių darbų sąrašą, siekiant papildyti lietuvišką dalį geriausiais straipsniais iš kitų kalbų. Šį planą reiktų įtraukti į Kaip prisidėti darbų sąrašą pagrindiniame puslapyje.

Norėčiau atkreipti dėmesį į Vikipedijos etiketo aprašymo anglišką versija [1] kuri, manau, turėtų būti įtraukta į aptariamą straipsnį.

Taip pat nustebau, kad Taisyklės ir susitarimai skyriaus, Penki stulpai poskyris, Vikipedijoje yra etiketo taisyklės nukreipia į neegzistuojantį straipsnį. Kaip žinia, taisyklės niekada neaprėps viso galimų atvejų spektro arba jos bus neperskaitomo ilgio. Todėl egzistuoja universalios mandagumo normos ir šiuo atveju Vikipedijos etiketas.

Mandagumo ar etiketo kurso, deja, nėra nei Lietuvos darželiuose nei bendrojo lavinimo mokyklose. Retai jo mokoma ir namuose. Forumų dalyvių anonimiškumas dar labiau neigiamai veikia bendravimo lygį, kas iškarto krenta į akis perskaičius diskusijas bei "administratorių karus".

Siūlyčiau skubos tvarka išversti minėtą straipsnį ir padaryti "siūlomą susipažinti" lankytojams bei "privalomą" registruotiems vartotojams ir tuo labiau administratoriams. Šis skubus darbas galėtų būti siūlomas aktyviems administratoriams, labiausiai pasižymėjusiems etiketo nepaisymu.

"Būk mandagus su visais, draugiškas su dauguma, familiarus su vienu kitu (B. Franklinas)"[2]. Pagarbiai, Gediminas Vaišvila