Aptarimas:Elektrėnų savivaldybė

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Patogumo dėlei standartinius šablonus galima kurti naudojantis wikiprojektų sistema žr. Wikipedia:WikiProject. Kažkada net buvo užvestas toks "Miestų" projektas Wikipedia:WikiProject_Miestai. Jei sukurtum tokia pačia sistema "Savivaldybių" wikiprojektą būtų patogiau sukurti šabloną, kurį naudotume visoms kitoms savivaldybėms. Dirgela 04:35, 15 Gru 2004 (UTC)

Beje dar būtų gerai sugalvoti kaip tokius straipsnius vadinsime. Tokiu pavadinimu yra tik kiek žinau kelios savivaldybės: Elektrėnų savivaldybė, Rietavo savivaldybė, Pagėgių savivaldybė ir berods Kalvarijų. Gal užtektų vadinti tik Elektrėnai, o straipsnelyje paminėti, kad tai yra ir gyvenvietė ir savivaldybė? Nes turbūt nekursime atskirų straipsnių Klaipėdos miesto saivaldybė ir Klaipėda, Vilniaus rajono savivaldybė ir Vilniaus rajonas? Dirgela 07:40, 15 Gru 2004 (UTC)

Na dėl miestų (Vilniaus, Kauno, Klaidpėdos, Neringos ir t.t.) savivaldybių tai tikrai neverta daryti atskiros, rajonus tikriausiai verta išskirti kaip atskirus, o dėl savivaldybių nežinia, tikriausiai užtektų vieno bendro apjungto straipsnio su redirectais, jei kada nors atsiras norinčių parašyti du atskirus straipnsius, nesunku išskaidyt. Knutux 08:24, 15 Gru 2004 (UTC)

Sakyčiau, pavadinimai galėtų būti "savivaldybė" (toms, kurios oficialiai vadinasi tik taip) arba "rajonas" ("rajono savivaldybė", nors ir oficialus pavadinimas, retai kada naudojamas išskyrus oficialią literatūrą, be to, kuo daugiau žodžių tuo mažesnė tikimybė, kad ieškantis žmogus ieškos būtent to - nors galima padaryt redirektus iš "X rajono savivaldybė" irgi). Nesutinku, kad savivaldybėms užtektų vieno straipsnio su jų centrais, o rajonams ne, nes iš esmės savivaldybės ir rajonai yra vienas ir tas pats, tik rajonai yra užsilikę nuo senų tarybinių laikų (tada oficialus pavadinimas buvo tik "rajonas"), o savivaldybės įkurtos vėliau, tada rajonų pavadinimai irgi buvo pakeisti į "rajono savivaldybė". Savivaldybės kiek mažesnės plotu (bet jau ten pavyzdžiui Marijampolės savivaldybės ir Akmenės rajono savivaldybės plotas skiriasi mažiau kaip 100 km 2), ir tai natūralu, kadangi jos įkurtos vėliau, "karpant" tuos pačius rajonus, tačiau sistema yra ta pati - yra vienas miestas centras, ir taip pat dar keletas miestų, miestelių bei daug kaimų ir vienkiemių aplinkui. Štai pavyzdžiui Pagėgiuose gyvena vos 19,6% savivaldybės gyventojų, net daugely rajonų šis procentas kur kas didesnis - tad nelogiška būtų tapatinti savivaldybės su jos administraciniu centru, ypač jei taip pat nebūtų tapatinami ir rajonai. Beje, savivaldybės Lietuvoje yra šios: Pagėgių, Elektrėnų, Rietavo, Kazlų Rūdos, Kalvarijos, Marijampolės, Druskininkų, Birštono, Neringos. Pirmosios 5 buvo suformuotos atskėlus gabalus iš rajonų, paskesnės trys - išplėtus ir pervadinus buvusias miestų savivaldybes, įtraukiant į jas ir nemažai aplinkinių teritorijų. Neringos savivaldybė buvo tik pervadinta iš miesto tiesiog į savivaldybę, nes tai logiška - miesto juk ten nė su žiburiu nerasi. Kadangi čia vienintelė savivaldybė kurios pavadinimas nesidubliuoja su jokiu joje ar kur nors kitur esančio miesto pavadinimu, tai Neringa galėtų būti redirektas į Neringos savivaldybė. DeirYassin 09:22, 15 Gru 2004 (UTC)