Aptarimas:Daodedzing

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Aptarimas:Dao De Jing)

Abejoju, ar pavadinimas tinkamas. Iki šiol tekdavo sutikti "Dao de czin", ūkiškai kalbant "Dao de czinis". Jau vien tai, kad šioje įstabioje knygoje suformuluota, kas yra "dao", straipsnio pavadinimą vertėtų pradėti nuo "Dao...".

Antra, ko gero, tai knyga apie "dorybės kelią". Bet mano išmanymas šioje srityje menkas, juolab kad bene kiekvienas hieroglifas turi kelias intepretacijas (rusiškas, vokiškas ir lietuviškas tekstai žiauriai skiriasi), ir be protingesnių kolegų komentarų straipsnio netaisau. Konsultantas 11:40, 17 Liepos 2006 (EEST)


Ojoi, pavadinimas tikrai netinkamas (nors "dao" išties tariama panašiai į "dau"... bet "jing" - tai ne "džing"). Siūlau vardyt pagal pinyin romanizaciją - Daodejing, arba Dao De Jing, nors turbūt pirmas geresnis. Pažodžiui tai reiškia "Knyga apie Dao ir De" - apie "Kelią" ir "Dorybę". Pagal VLKK lietuvinimo taisykles būtų "Daodedzingas", bet IMHO geriau pinyinu, nes tokio sulietuvinto pavadinimo dar neteko matyti... Leia 00:05, 25 Liepos 2006 (EEST)

As siulyciau palikti elementaru lietuviska pavadinima "Knyga apie Kelia ir Dorybe" ir sudelioti redirectus i visus Dau de dzing... Uzlaisva marsa 16:35, 25 Liepos 2006 (EEST)

  • Į tokį pasiūlymą reikėtų žiūrėti atsargiai, nes neteko girdėti šios knygos taip įvardijamos, o paprastai rasime ką nors panašaus į "dao de dzin", "dao de czin", "daudezin" ir pan. Tada Wiki skaitytojas sunkiai ras straipsnį apie kelią ir dorybę, juolab kad gali būti išversta kitu pavadinimu (čia ne "Robinzonas Kruzas", beje, mano duomenimis, antra pagal verčiamumą knyga po Biblijos). Be to, ir autoriaus vardas rašomas įvairia: Laozi, Lao zė, Laozė, Lao Dzė, ir tai dar labiau apsunkintų knygos paiešką pagal pavadinimą. Nukreipimas turėtų būti į kitą pusę - linkui "Kelio ir dorybės". Konsultantas 10:55, 26 Liepos 2006 (EEST)

VLE Daodedzing--Vaidila (aptarimas) 12:36, 13 vasario 2021 (EET)[atsakyti]