Aptarimas:Bioinformatika

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
  • uždėjau {{Abejotina}} nes niekaip nesuprantu, kas čia lt: bendro su en: variantu en:Talk:Bioinformatics - ispūdinga!!!, todėl bandysių kada nors išversti:
Reiktų visgi galų gale apsispręsti dėl šito skydelio naudojimo. Bent jau angliškoje wikipedijoje analogiškas skydelis ("disputed") maudojamas ne nepilniems, o ABEJOTINIEMS straipsniams. ABEJOTINAS - tai reiškia toks, kurio turinys kelia ABEJONES: teiginiai ginčytini, abejotini, nepagrįsti, be nuorodų, susilaukiantys prieštaravimų. Straipsnio nepilnumas nepadaro jo abejotinu ar ginčytinu, o tik nepilnu, t.y., reiktų naudoti šablonus "stub" arba "terminas". --Tractor 01:10, 4 Bir 2005 (EEST)
būtent - man ir atrodo, kad apibrėžimas ABEJOTINAS nes neatitinka en: versijos (o tas en: straipsnis turi ilgą istoriją ir net buvo išrinktas geriausiu kažkokiame universitete ar kur... žr.: en:Talk:Bioinformatics) --AndriuZ 15:03, 4 Bir 2005 (EEST)
Nuo kada apibrėžimai lt.wikipedijoje turi atitikti apibrėžimus en.wikipedijoje? Čia nėra enciklopedijos vertimo projektas, nors aš ir mėgstu straipsnius versti iš kitų kalbų.Dirgela 19:24, 4 Bir 2005 (EEST)
aš irgi :-) bet šiuo konkrečiu atveju geriau, kad atitiktų ;) ar nori pasiūlyti geresnį ? --AndriuZ 19:49, 4 Bir 2005 (EEST)

Bioinformatics or computational biology is the use of techniques from applied mathematics, informatics, statistics, and computer science to solve biological problems. Research in computational biology often overlaps with systems biology. Major research efforts in the field include:

The terms bioinformatics and computational biology are often used interchangeably, although the latter typically focuses on algorithm development and specific computational methods. A common thread in projects in bioinformatics and computational biology is the use of mathematical tools to extract useful information from noisy data produced by high-throughput biological techniques. (The field of data mining overlaps with computational biology in this regard.) Representative problems in computational biology include the assembly of high-quality DNA sequences from fragmentary "shotgun" DNA sequencing, and the prediction of gene regulation with data from mRNA microarrays or mass spectrometry.


Manau, kad tikslinga minėti kaip itin stiprios bioinformatikos mokyklos atstovus pvz. japonus. (žr. [1] ir t.t.). Todėl pateikiau dvi nuorodas - pavyzdžius. Kioto universiteto bioinformatikos centro tinklalapį ir Metabolizmo tinklo analizei su keletu fermentų, "sukančių" tą pačią reakciją - geros schemos.... Gal vertėtų panašiai pailiustruoti ir kitus bioinformatikos poskyrius, betgi tai turėtų atlikti geriau už mane išmanantys...

Kęstutis Turbo 15:04, 29 Sausio 2006 (EET)

Mokslo aktualijų akcentavimo formos Vikipedijoje[redaguoti vikitekstą]

Biotechnologijos - itin svarbu - šio šimtmečio mokslų aktualija, o joms wiki per mažai dėmesio - netgi nėra pagrindiniame psl. Sukruskime - spauskime admin, kurie vadovaujasi taisykle, kad pirmame psl. turi būti tie mokslai, kurie gausiausiai aprašyti...

Kęstutis Turbo 15:04, 29 Sausio 2006 (EET)

Kas turi būti pirmame puslapyje sprendžia visi dalyviai, o ne administratoriai, prašom čia ant jų nevažiuoti :) Dirgela 22:59, 29 Sausio 2006 (EET)

Populiarinti Bio TECH visai paprasta: sukuriama keliolika apygerių ir neblogų straipsnių ir jie tuojau pat bus skelbiami kaip ATRINKTI (Pirmame puslapyje). Jei tokių yra, juos galima jau dabar pasiūlyti čia. Bet visų pirma reikia juos sukurti :) --Ooom 00:19, 30 Sausio 2006 (EET)

Pagrindinio psl. istorijoje - vien admin - taip ir turi būti, manau. Kad visi dalyviai imtųsi spręsti, reikia visiem žinutės apie wikireferendumą. Bet negi to reikia?? Ir negi už Fermentą dabar rašysiu...veiksmingiausia priemonė - įdėti nuorodą Biotechnologijos-taikomoji genetika....tegul pabūna dvi dienas tušti, o po to vieną laišką biochemikų draugijai, antrą...moment sukrustų...taip su visais reikia...anglų kalba wiki arti 1 mln straipsnių, o mes...nematyt 1 psl ir Fizikos - pasirausęs surandi...kur mokslų klasifikatorius... o gal yra kokios taisyklės pagrindiniam psl...tada kas jas sumanė? betgi mes visi Cosa nostra -bendras reikalas

Kęstutis Turbo 01:32, 30 Sausio 2006 (EET)