Aptarimas:Azerbaidžano istorija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Aleks-ZIMIS (aptarimas) 11:44, 26 rugsėjo 2016 (EEST)[atsakyti]

Kolizija matosi, kai skaitome: Azerbaidžanas buvo vienintelė iš trijų respublikų, kuri šiame procese nepatyrė teritorinių netekčių, o atvirkščiai, gavo daug papildomų teritorijų: iš Gruzijos jai perduotas Zakatalos regionas, iš Armėnijos – Nachičevanė ir Kalnų Karabachas (tik ginčytinas Siunikas liko Armėnijai). Tai iš esmės lėmė TSRS siekiai palaikyti gerus santykius su azeriams draugiška Turkija.

Čia gal neteisingai interpretuoti šaltiniai, nes Sovietiniu laikotarpiu Zangezuro ir Goičos teritorijos, dalis Nachičevanės ir kiti rajonai buvo atskirti nuo Azerbaidžano ir prijungti prie kaimyninės Armėnijos. Todėl šalies teritorija, Azerbaidžano Demokratinės Respublikos laikotarpiu 1920 m. siekusi 114 000 kvadratinių kilometrų, 1920–1921 m. sumažėjo iki 86 600 kvadratinių kilometrų. Be to, 1923 m. liepos 7 d. Maskvos bolševikų lyderių iniciatyva vadinamoji Kalnų Karabacho autonominė sritis, kurioje daugiausiai gyveno armėnai, buvo dirbtinai atkirsta nuo istorinio Karabacho teritorijos, kurioje didžiąją gyventojų dalį sudarė azerbaidžaniečiai. Šis sprendimas buvo pirmasis veiksmas vykdant politinę kampaniją, kurios tikslas – atkirsti Kalnų Karabachą nuo likusios Azerbaidžano dalies.

Kažkaip ištaisyti tai reikėtų...

Prašom remtis neutraliais šaltiniais. O ką turim dabar? "Jo sugrįžimas buvo labai svarbus tolesnei sėkmingai Azerbaidžano raidai. Jis užkirto kelią pilietinio karo pavojui." Vos ne kaip užsakomoji propaganda. :) --Homo ergaster 12:38, 5 spalio 2016 (EEST)[atsakyti]


Atleiskit, jei į kažką panašu, bet jeigu nieko neparašyta arba parašyta iš vidurinės vadovėlio, tai gal geriau daugiau, negu nieko ir tuštuma? Pabandykim drauge užpildyti tas spragas 13:09, 5 spalio 2016 (EEST)

Na, geriau jau mažiau, negu kad štai tokie sakinukai. :) O jei kitaip rašyti neišeina, tai geriau nerašyti visai. --Homo ergaster 13:12, 5 spalio 2016 (EEST)[atsakyti]