Aptarimas:Atviro kodo programuotojų bendruomenė

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šaltinius pridėjau, kuo visa kita čia labai jau negerai man nėra labai jau aišku. Dalis informacijos, tiesa, yra gana pasenusi. AudriusA (aptarimas) 19:15, 7 gruodžio 2019 (EET)[atsakyti]

Labiausiai negerai tai, kad yra original research, original apibendrinimai, ištisas skyrius ne į temą, ir aprašyta publicistiniu stiliumi.
Pvz., sakinys „Ne visi atviro kodo projektai kuriami vienodai, tačiau galima kalbėti apie tipišką tokios bendruomenės sąrangą“ - ką reiškia, galima kalbėti, o kada negalima kalbėti? Čia enciklopedija, ne delfi, vietoje skambių frazių reikėtų konkrečiai ir sausai. Duotos dvi išnašos yra į apache ir GNU bendruomenes, ar pats apibendrinai jų darbo projektus kaip tipiškus atviro kodo bendruomenėje? Jei taip, tai čia original research ir reikia trinti. Jei ne, jei tuose šaltiniuose konkrečiai parašyta, kad tokie darbo principai yra tipiški atvirojo kodo bendruomenei, tuomet mažų mažiausiai reikėtų pridėti „tokių tai šaltinių teigimu“, nes „Apache Software Foundation darbo principai“ iš pavadinimo skamba kaip Apache software foundation darbo principų aprašymas, o ne atvirojo kodo darbo principų tyrimas ir apibendrinimas apskritai.
Toliau, rašoma pavyzdžiui „Be įprastinių programuotojo įrankių, klasikinei bendruomenei reikalingos papildomos sistemos:“ ir jau pati pirma nurodoma VCS, kas yra nesąmonė, nes VCS yra įprastinis programuotojo įrankis šiais laikais, ne tik atviro kodo bendruomenei reikalinga „papildoma sistema“. VCS naudoja ir komerciniai projektai, ir ne bendruomenių (vieno žmogaus) projektai. Tas pats su changelogu ir klaidų baze ir turbūt visu kitu. Visas skyrius veikla yra ne tik kad ne apie veiklą o apie darbe naudojamus įrankius, bet net ir tie įrankiai nėra niekuo išskirtiniai lyginant su uždaro kodo komandomis.
Toliau, daugybė abejotinų teiginių be šaltinių. Pvz., „bendruomenė paprastai stichiškai atsiranda susijungus keliems projektams“? Ar tikrai? O gal išskirtiniais atvejais atsiranda stichiškai susijungus keliems projektams? Gal dažniau atsiranda organizuotai ir planingai susijungus keliems projektams? Gal dažniau atsiranda nes kryptingai įkuriama nuo pat pradžių? Nežinau, nėra šaltinių. Toliau, vėl tokie sakiniai kaip „Šiuo metu labiau dominuoja didelių firmų vystomi atviro kodo projektai“ tarsi tiesiai iš delfio. Ką reiškia dominuoja šiame kontekste? Išstumia kitus projektus? Turi daugiausia vartotojų? Daugiausia savanorių? Šaltinis? „Taigi tokia bendruomenė panaši į studentų klubą, kur per keletą metų gali pasikeisti beveik visi nariai“ - rimtai? Čia kas, tinklaraščio įrašas ar straipsnis enciklopedijoje? :)
Aš siūlyčiau trinti, nes paprasčiau parašyti iš naujo, nei pataisyti. Bet net nesu tikras, ar parašyti iš naujo yra pakankamai medžiagos, jokioje kitoje Vikipedijoje kol kas niekas neparašė. --Nomad (aptarimas) 00:00, 8 gruodžio 2019 (EET)[atsakyti]
Ištrinu straipsnį, manau jog tokio konsensuso pakaks. AudriusA (aptarimas) 10:43, 8 gruodžio 2019 (EET)[atsakyti]
Dirgėla spėjo dešimčia sekundžių anksčiau. AudriusA (aptarimas) 10:47, 8 gruodžio 2019 (EET)[atsakyti]