Aptarimas:Antrojo pasaulinio karo pradžia ir Lietuvos nepriklausomybės praradimas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

"Tokio politinio, ekonominio ir socialinio sukrėtimo Lietuva nebuvo patyrusi nuo kryžiaus žygių laikų."

Manau, kad tai kiek hipertrofuotas palyginimas. Kažin ar mažesnis sukrėtimas buvo I Pasaulinis karas, kada irgi šimtai tūkstančių žmonių turėjo pasitraukti iš Lietuvos, prarado savo turtą ir pan. Dalis - ir gyvybę. O grįžus-kovos dėl nepriklausomybės, Žemės reforma ir t.t.

Labai didelis sukrėtimas, tiksliau istorikų anksčiau įvardytas esminiu lūžiu Lietuvos istorijoje, prilygstančiu krikštui, buvo perėjimo į modernią santvarką ir esminių pokyčių transformacijoje iš LDK link etninės Lietuvos Respublikos(prarastas bajorijos luomas ir modernios tautos formavimasis valstiečių luomo pagrindu, etninės Lietuvos prioritetas) procesai, santykinai datuojami 1861-1864 m.(apimantys ir 1863-64 m. sukilimą su jo pasekmėmis). Spaudos draudimo metais lietuvių tauta realiai buvo priartėjusi prie išnykimo slenkčio, ko gero netgi realiau, negu sovietmečiu. Ištremta buvo daug, bet tai tik tautos nukraujavimas (visos tautos sunaikinimo niekas bent jau viešai nesiekė, skirtingai nuo XIX a. II p., kada buvo neigiama lietuvių tautos net ir kultūrinės egzistencijos galimybė), bent jau po Stalino mirties lietuvių tauta vėl turėjo nemažai kultūrinių savojo identiteto apsaugos svertų.

Kita vertus, prievartinė sovietizacija su trėmimais ir kt represijomis, ideloginė prievarta yra unikalus per prievartą diegtas socialinis ir kultūrinis eksperimentas tautos ir valstybės istorijoje. Bet geriau išvis nelyginti, jeigu lyginimu pasiekiamas tik vaizdumo efektas...

Sapiens 22:26, 14 Gegužės 2006 (EEST)

Reikėtų pataisyti, kad tos beletristikos neliktų.Dirgela 06:52, 16 Gegužės 2006 (EEST)

Pavadinimas?[redaguoti vikitekstą]

Ar ne per ilgas straipsnio pavadinimas? Gal geriau jį išskaidyti į dvi dalis apie karą ir Lietuvos istoriją ir prijungti prie tų straipsnių? Linas_M 16:41, 7 Birželio 2006 (EEST)

Jis pats yra bandymas skaidyti "Lietuvos istorijos" straipsnį.06:34, 9 Birželio 2006 (EEST)