Aptarimas:Alfabetas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kažkaip man alfabetas' atrodo kaip žodžio abėcėlė sinonimas (taip pat ir azbuka - senasis kirilicos pavadinimas), bet jei nebus daromas atskiras abėcėlės straipsnis, galima ir į rašto sistemas redirectinti. Knutux 13:50, 16 Gru 2004 (UTC)

Gali būt. Nors man yra tekę girdėti išsireiškimų kaip "Lotyniškas alfabetas", daugiau minint pačią rašto sistemą, nei konkrečiai raides - nors, turbūt, šie dalykai labai glaudžiai susiję - alfabetas man atrodo gali reikšti tiek raidžių tvarką (abėcėlę), tiek raidyną apskritai. DeirYassin 13:54, 16 Gru 2004 (UTC)

Tie redirectai mano galva visiškai nereikalingi - susikeliam tik košę papildomą. Manau reiktų laikyti paprasto principo - yra straipsnis yra ir pavadinimas. Su dabartine tendencija greitai pradėsim daryti pavadinimus su visais linksniais Alfabetas Alfabetai Alfabetams [[Alfabetuose] ir pan. Jei sąvoka turi keliss galimus pavadinimus - parašykite tai pirmame straipsnio sakinyje ir visi kas ieškos to termino - atras, juk ieškome ne tik pagal pavadinimą. Kaip jau esu minėjęs, redirectai reikalingi jei būtų pridarę šimtus linkų į straipsnį Abėcėlė, o paskui jį pervadinę Azbuka, tai kad nereiktu rankiniu būdu perrašinėti visų nuorodų liktų redirectas. Kurti redirectus iš anksto bandant nuspėti kas kokiu būdu to straipsnio ieškos mano galva yra visai nereikalinga. Dirgela 04:53, 17 Gru 2004 (UTC)

Pilnai sutinku, kad nereikia persistengti su redirectais, ypač kaip su Takeši Kitano ar kokui ten japonų režisieriumi - 10 redirectų tikrai yra per daug. Mano nuomone redirectų reikia ne lietuvių pavardėms - kad būtų galima ir originalo kalba ir lietuviškai patekti ten pat, taip pat reiktų tokioms šalims, kur yra keli oficialiai vartotini variantai (Olandija/Nyderlandai, Tadžikija/Tadžikistanas ir pan). Na ir kitais retesniais atvejais. Knutux 05:44, 17 Gru 2004 (UTC)

Čia kopijuoju iš Rašto sistema diskusijos, nes matau kad čia šia tema buvo pasakyta daugiau: Nesuprantu, kodėl čia visi redirektai buvo ištrinti - jie tikrai reikalingi. Juk tie žodžiai irgi naudojami šiam dalykui apibūdinti, pavyzdžiui, "Lotyniškas raidynas", "Lotyniškas alfabetas" taip pat kartas naudojami išsireiškimai, tad šio straipsnio ieškantis žmogus tikrai gali įrašyti ir tuos žodžius, kaip tik sakyčiau didesnė tikimybė kad pasirinks vieną jų, nei terminą "rašto sistema" kuris yra iš dviejų žodžių ir sunkiai atspėjamas - juk vartojami ir kiti žodžiai, rašto sistema gal net rečiau (nors pasirinkau jį čia kaip tiksliausią apibūdinimą, tikėdamasis, kad į jį nurodys visi redirektai). Redirektų tikrai nereikia bijoti, jų didžiuliai kiekiai yra ir angliškoje wikipedijoje, jie juk nieko nekainuoja, o gali padėti. O dar be to lietuvių kalboje yra daugiau to paties žodžio formų (kurios logiškai gali būti panaudotos paieškoje) nei anglų. Taip pat kai kurie terminai nėra taip sustabarėję, yra daug sinonimų jiems išreikšti (kaip ir šiuo atveju). Nuorodų iš linksnių daryti nereikia, tai jau būtų persistengimas. Bet šiaip redirektai ir yra kompiuterinės enciklopedijos privalumas prieš popierinę: nereikia taip ilgai ieškoti įvairių sinonimų ir panašių žodžių galvojant, kaip enciklopedijos autoriai juos nusprendė pavadinti. Kaip jau sakiau, angliškoje wiki yra dideli kiekiai redirektų ir toli gražu ne tik ten, kur straipsnis buvo perkeltas. Ir jie praverčia (pvz., aš pats neseniai pradėjau kurti straipsnį "Laiko juostos" nes maniau, kad straipsnio apie tai nėra, ogi pasirodo yra "Laiko juosta" - be abejo, turėčiau žinoti kad vienaskaita ieškot reikia (nors irgi ne visi straipsnių pavadinimai vienaskaita), bet su sinonimais tai dar sunkiau). DeirYassin 10:04, 17 Gru 2004 (UTC)

Nežinau ar labai jau ten daug redirectų buvo ištrinta, mačiau tik kad Alfabetai ištrinta (dėl daugiskaitos), o kiti tai tik "Talk:" vardų erdvės redirectai ištrinti, tai tikriausiai dėl to, kad jokios prasmės iš diskusijų puslapių kur nors nukreipinėti. O dėl kiekio redirect'ų - gali būti nelabai patogu vaikščioti po visų straipsnių sąrašą, nes jame surašyti visi redirectai, o šiaip tie redirectai nėra blogai, bet tik sukūrus straipsnį iškart mėginti atspėti visus variantus neatrodo labai praktiška. Knutux 10:56, 17 Gru 2004 (UTC)
Nu kainuot tai nekainuoja, bet niekaip nesuprantu jų prasmės - įrašai paieškoj žodį ir matai visus straipsnius, kuriuose tas žodis panaudotas. Nu niekaip neatspėsi ką kas nors bandys įrašyti paieškoj - jei turėtume tokius duomenis kas ko ieško tai būtų dar galima kažką protingai ir logiškai daryti. Nesuabsoliutinkim paieškos - jei dirbam tik ant jos tai turėtume daryti ir straipsnius su klaidomis pavadinimuose su redirectais į teisingus, nes tikrai dažnai ir aš pats iš pirmo sykio parašau kokį "Rašto sitema" arba "Rasto sistema". Ar to reikia? Su ištrynimu gal aš ir persistengiau, sorry, bet negi pradėsim kažkokį sinonimų žodyną čia daryti? Dirgela 11:10, 17 Gru 2004 (UTC)