Aptarimas:Aleksandras Makedonietis

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Gal reikėtų straipsnį vadinti Aleksandras Makedonietis, nes pas mus šis jo vardas labiau paplitęs? "Didysis" tai labiau paplitęs anglų kalboje rodosDeirYassin 15:18, 28 Sau 2005 (UTC)

Tikrai sutinku kad Makedonietis lietuviškiau. Knutux 18:32, 28 Sau 2005 (UTC)
Gal lietuviškai ir labiau paplitęs, nors kitose kalbose turbūt visur įvardinamas kaip "didysis". Tai turbūt ir vienintelis atvejis, kai lietuvių kalboje tokia forma naudojama nurodant kokios šalies yra valdovas. Pvz., anglai rašo King Charles I of Scotland, o mes paprastai verčiam kaip Škotijos karalius Karolis arba Čarlzas I-asis, o ne Karolis I-asis Škotas ar Karolis I-asis iš Škotijos. Be to man nepatinka pati konstrukcija "Makedonietis", nes įprastine forma turėtų būti "Makedonas", nes kiek žinau visų šalių, kurios baigiasi "-ija" gyventojus vadiname trumpa forma (gal dar su kinais ir kiniečiais pasitaiko įvairiai), o kitus "-iečiais". Bet kuriuo atveju siūlau palikti redirectą, o ar pagrindinis bus "makedonietis" ar "didysis" manau nelabai svarbu, jei atrodo įprasčiau - pakeiskite. Dirgela 19:15, 28 Sau 2005 (UTC)

Kas dėl Makedonas/makedonietis, tai sakyčiau, Makedonija šia prasme nėra savo tautą turinti šalis, bet graikų tautos valstybė, ir Aleksandras Makedonietis greičiausiai buvo graikas (etniškai). Čia panašiai kaip ir su Bizantija - bizantietis (o ne bizantas), arba pavyzdžiui Kalifornija - kalifornietis (nes to žmogaus nėra tokia tautybė, o tai apibrėžia daugiau gimtinės vietą).DeirYassin 23:37, 28 Sau 2005 (UTC)

Jo panašu, kad su istorinėmis valstybėmis kitokia sistema, nors dėl to, kad Makedonijoje gyveno "etniniai graikai" labai suabejočiau, tuo labiau, kad tuo metu dar nelabai aišku buvo kas yra etniniai graikai, nes jie patys skaidėsi į jonėnus, dorėnus ir pan., o makedoniwčius buvo linkę priskirti barbarams. Dirgela 08:18, 29 Sau 2005 (UTC)

Jo, iš esmės iki tautinių valstybių atsiradimo etniškumą apibrėžti labai sunku.DeirYassin 08:47, 29 Sau 2005 (UTC)


-nija, -tija ir -ietis[redaguoti vikitekstą]

Bizantija, Finikija, Makedonija, Karintija... --Om 23:19, 7 Vasario 2006 (EET)

Lietuviškai Aleksandras Makedonietis.

Gordijaus mazgas[redaguoti vikitekstą]

"Su pagrindinėmis pajėgomis grįžęs į imperijos sostinę Babiloną (gordijaus mazgas), netikėtai susirgo"
Kuo čia dėtas Gordijaus mazgas? Beje ir Babilonas nebuvo imperijos sostinė.

Siūlau išimti tą sakinį apie tai, su kuo Aleksandras lyginamas. Neenciklopediška ir net neistoriška, niekas jo nelygina su Napoleonu ir Cezariu. Atvirkščiai, pastaruosius kartais prilygina Aleksandrui. --Nomad 13:36, 2007 rugsėjo 6 (EEST)

Ar buvo Aleksandras Indijoje?[redaguoti vikitekstą]

Kai kurie autoriai mano, kad Aleksandras Didysis tiek pat realus asmuo, kiek ir Heraklis. Nėra jokių tiesioginių jo buvimo įrodymų. Pirmieji duomenys apie Aleksandrą atsiranda XVI a. iš lotyniškų, t.y. verstinių šaltinių. O nesant originalų, nėra jokios galimybės patikrinti, ko verti viduramžiais daryti vertimai. Šią nuostatą palaiko tai, kad jokiame Indijos istorijos šaltinyje nėra nė menkiausios užuominos apie graikų pasirodymą prie Indo upės. Neišlaiko kritikos ir pasakojimai apie Aleksandro žygius. Plg.: šiuolaikinė kariuomenė žygio maršu nueina 25-30 km per dieną. Aleksandras, tam kad įvykdytų tai, kas jam priskiriama, turėjo keliauti bemaž 100 km per dieną greičiu. Taigi, į pasakojimus apie Aleksandrą Didįjį reikėtū žiūrėti jeigu ne kaip į paistalus, tai bent jau kaip į smarkiai perdėtus ir neobjektyvius.

Tai graikai Artimuosiuose Rytuose buvo nuleisti ateivių iš Mėnulio? =) Hugo.arg 15:49, 7 sausio 2011 (EET)[atsakyti]

Jeigu įdėmiai paskaitytum, ten parašyta, jog graikai nebuvo Indijoje. Persijoje jie buvo, tačiau Aleksandrui vargu ar teko garbė sumušti Darijų. Persijos imperija tuo metu gyvavo savo paskutines dienas. Darijus III buvo nuverstas žynių samokslo metu. Aleksandras tiesiog pasirodė tinkamu metu, tinkamoje vietoje. Neketinau plėstis į Persijos istoriją, bet teko nukrypti nuo temos.

Alternatyviąjai istorija yra Pipedija. --Nomad 13:27, 16 sausio 2011 (EET)[atsakyti]