Aptarimas:Švino pigmentai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Jungti su straipsniu "Švinas"[redaguoti vikitekstą]

Atstačiau ištrintą straipsnį atsiradus nuomonių - kai bus išdiskutuotas suliejimas, jei bus nuspręsta, pats ištrinsiu. knutux 17:11, 18 Spalio 2005 (EEST)

Kol kas nematau rimtesnių argumentų (be straipsnio dydžio, kuris bet kuriuo atveju yra tik laikinas dalykas), kodėl šis straipsnis turėtų būti jungiamas su švinu (elementu). Taip mąstant, straipsnius apie kulkas, benzino priedus, etc. irgi reiktų jungti prie švino, padarant ir taip jau nemažą švino straipsnį dar didesniu (ką jau bekalbėti, pvz., apie kadmio ar geležies pigmentus?). Taip pat - pigmentų ir jų pavadinimų nežinojimas - tai ne pagrindas tarti, kad "švinas" (dailininikiškoje terminologijoje) ne pigmentas ir juolab, ardyti daugmaž suformuotą straipsnių apie pigmentus rinkinį. --Tractor 17:17, 18 Spalio 2005 (EEST)

Nei vienas chemikas (deja, ne dailininkas ar dažytojas), manau, nesutiktų su nuomone, kad enciklopedijoje švinas būtų pigmentas. Švino baltalas, "surikas" - pigmentai. Tegul jie sudaro straipsnių apie pigmentus rinkinį. Pagal šią logiką ir chromas (pigmentas) ?! Jau aliuminis greičiau pigmentas (miltelių formoje), negu švinas Chemijoje yra keletas pavadinimų nemenklatūrų, tačiau per 8 darbo metus neteko tokio "švino" sutikti :-))) --AndriuZ 07:44, 19 Spalio 2005 (EEST)

O argi kas nors kalba apie chemiją? Čia gi apie dailę kalba. Ar tamsta jau neskiriate apie ką kur kalba? --Tractor 07:48, 19 Spalio 2005 (EEST)

Yra žodžių, kurie turi po kelias reikšmes; čia vienas tokių. Nematau jokios problemos - Švinas, t.y. pagrindinis straipsnis, be jokio paaiškinimo skliausteliuose, yra būtent straipsnis apie cheminį elementą, geriau žinomą šio pavadinimo sąvoką. Švinas (pigmentas) yra apie pigmentą; vikipedijoje taip daroma, kad jei tuo pačiu žodžiu ar žodžių junginiu yra vadinami keli skirtingi dalykai, tuomet, jei vienas iš tų dalykų yra žinomesnis (kaip šiuo atveju), daromas ten straipsnis šiuo pavadinimu, o kiti straipsniai būna su skliausteliuose esančiu paaiškinimu, kas tai yra. Jei visi pavadinimai daugiau ar mažiau vienodai žinomi, visi daromi su skliausteliais, o nuo pavadinimo daromas paskirstomasis straipsnis su visomis nuorodomis. Labai retai kada skirtingos reikšmės apjungiamos į vieną straipsnį vien dėl to, kad tai to paties žodžio reikšmės - taip būtų nepatogu. DeirYassin 12:23, 19 Spalio 2005 (EEST)

Jungti su straipsniu "Pigmentas"[redaguoti vikitekstą]

Na, kiek mačiau, dabar pasikeitė pasiūlymas jungti su straipsniu "Pigmentas". Tarp kitko, jau ir taip dideliu. Reikia pripažinti, toks jungimo pasiūlymas bent jau yra prasmingas, bet, visgi, abejotinas:

  • Antro jungimo "argumentacija" - "straipsnis apie nesamą medžiagą" - iš viso nonsensas. Straipsnyje (argi sunku perskaityti tuos kelis sakinius?) niekur nepaminėta, kad tai medžiaga, o parašyta, kad tai - tokie ir tokie pigmentai. Taigi?
  • Pažiūrėkime į bendrą situaciją: jei jau jungti pigmentų ar jų grupių straipsnius, reiktų tuos straipsnius jungti visus. Kol kas dalis straipsnių yra ne itin dideli, tačiau (neabejotina) jie didės, iš stubų virsdami normaliais. Taigi, ką mes gausime:
    • Nežmoniškai didelį pigmentų straipsnį
    • Dėl apjungimo pristabdytą straipsnių apie pigmentus ir jų grupes augimą
    • Galutiniame rezultate - iš naujo kuriamus straipsnius apie tuos pačius pigmentus.
  • Taigi, kažkokių kriterijų, tinkamų ne pavieniam straipsniui, o straipsnių gurpei, lyg ir nėra, jungimo nauda iš viso niekur nepaminėta, o tai, kad toks jungimas gali sukelti problemų - gana akivaizdu. Taigi, kokia prasmė? Kam tai trukdo? Ar tiesiog norisi jungiti ir viskas?

Liūdnos mintys[redaguoti vikitekstą]

Keli panašūs masiniai pigmentų straipsnių jungimai neseniai buvo padaryti en.wikyje - vieni pigmentų straipsniai apjungti su spalvomis, kiti - su cheminiais elementais, treti - su junginiais, etc.. Koks rezultatas? en.wikio naudotojai informacijos apie pigmentus jau dabar gali rasti gal net mažiau, nei lietuviško - jokios straipsnių grupės tiesiog neliko, nors dar prieš kokį pusmetį straipsnių apie pigmentų skaičiumi ir tipiška tų straipsnių apimtimi lt.wikį jie lenkė kelis kartus. Kokios priežastys - paprasta profanacija: vieni mano, kad pigmento straipsnį galima apjungti su spalvos straipsniu ir gauti didesnį, geresnį. Kas gaunasi? Vis viena - arba straipsnis apie spalvą, arba - apie pigmentą, nes tai du skirtingi dalykai. Kiti tą patį sumąsto apie pigmentą+elementą. Arba pigmentą+junginį. Ir t.t.. Tačiau ryšių, kad ir labai artimų, buvimas - tai dar ne tapatumas. Kiek dar tokių, geranoriškai lengvai išnaikinamų temų gali būti Wikipedijoje? --Tractor 17:59, 20 Spalio 2005 (EEST)