Aptarimas:Šiluminis laidumas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nesu tikras, bet gal "šiluminis laidumas, kaip fizikinis dydis" - tai turima omeny šiluminio laidumo koeficientas? (Dimensija W/(m*K)Pixas 19:52, 2007 liepos 29 (EEST)

Taip. --Osmis 20:43, 2007 liepos 29 (EEST)

Difuzija ir šilumos laidumas[redaguoti vikitekstą]

Va šitas sakinys: Difuzijos įtaka šilumos laidumui ryškiausia dujose.. Manau, čia turima omeny ne šilumos laidumas, o konvekcija (daro įtaką šilumos perdavimui). Šilumos laidumas - tai procesas, kurio metu medžiaga nepernešama (grubiai pasakius, molekulės įkaltos vietoje, tik smūgiuojasi :)). Nežinau, gal klystu, bet kažkaip tas sakinys abejotinas. Pixas 21:06, 2007 liepos 29 (EEST)

Ne aš tą sakinį parašiau, bet manau jis teisingas. Nes tarp molekulių tarpai dideli ir jos gali laisviau judėti (o gal svyruoti?), taip gali lengviau smūgiuotis viena su kita ir energija pernešama labiau dėl difuzijos nei dėl sąlyčio su kita medžiaga. Tik mano samprotavimai... --Osmis 21:21, 2007 liepos 29 (EEST)
Gal ir taip. Aišku, kad tai susiję dalykai. Kažkaip skaitant šį sakinį pasirodė, kad būtent dėl difuzijos ir yra laidumas. Reiškia paliekam iki genialesnės formuluotės:) Pixas 21:26, 2007 liepos 29 (EEST)
Truputis dar abejonių. Difuzija siaurąja prasme atsiranda todėl, kad molekulės pasiskirsčiusios netolygiai - iš tankesnių vietų jos juda kur rečiau. Šiluminio laidumo dujose atveju "karštesnės" susimaišo su "šaltesnėmis", bet ne dėl to, kad kažkur tankiau , kažkur rečiau. Paprasčiausias Brauno judėjimas. Beje, ir angliškame variante "Difuzija" irgi kalba apie "Heat diffusion", bet mano galva, tai yra paprasčiausia konvekcija. Jei apibrėžta, kad difuzija - tai griežtai yra tik tada, kai yra koncentracijos gradientas, tada sakinys abejotinas. Jei difuzijai suteikiama platesnė prasmė - tada lyg ir gerai, bet kažkaip bet kokį molekulių judėjimą vadinti difuzija irgi keistoka -- Pixas 06:32, 2007 liepos 30 (EEST)