Pereiti prie turinio

Vatikano II susirinkimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Antrasis Vatikano susirinkimas)
Susirinkimo Tėvų procesija per Susirinkimo atidarymą
Susirinkimo Tėvai per Susirinkimo atidarymą

Vatikano II susirinkimas – paskutinis Visuotinis Bažnyčios susirinkimas, vykęs Vatikane 19621965 m.[1] (ankstesnis – Vatikano I susirinkimas 1869–1870 m.). 1962 m. spalį jį atidarė popiežius Jonas XXIII, o uždarė popiežius Paulius VI. Dalyvavo būsimieji popiežiai Jonas Paulius I ir Jonas Paulius II, tuo metu turėdami vyskupų rangą. Kaip teologinis konsultantas dalyvavo 35 metų kunigas Joseph Ratzinger – būsimasis popiežius Benediktas XVI.

Svarstyti klausimai

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]
  • Liturgijos peržiūrėjimas – dalykas, tiesiogiai paliečiantis kiekvieno kataliko gyvenimą. Sacrosanctum Concilium – viena iš Susirinkimo paskelbtų konstitucijų – iškėlė orientyrą liturgijos reformai: „Kiekvienas tikintysis turi būti vedamas į pilnatviškai sąmoningą ir aktyvų dalyvavimą liturgijos šventime. Šitoks krikščionių dalyvavimas […] yra jų teisė ir pareiga, kylanti iš to, ką reiškia Krikštas“.
  1. Vatikano II susirinkimas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIV (Tolj–Veni). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2015. 745-746 psl.