Antanas Žygavičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Antanas Žygavičius (g. 1989 m. Vilniuje) – kino režisierius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antanas Žygavičius baigė kino studijas Londone, prieš tai mokęsis Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Dailės skyriuje grafikos specialybės. Lietuvos jaunojo kino arenoje jis buvo pastebėtas dėl puikių filmų, tokių kaip Profesionalas. Antrasis Kraujas, Ligoninė ir Tebūnie Gyvulys.

Su savo įkurta neoficialia, nepriklausoma kino kompanija „Praktika Films“, nuo 2004 metų kuria ir pristato vaidybinius, dokumentinius ir animacinius filmus. Vienas iš jų animacinis „Loading“ tarptautiniame audiovizualinio meno festivalyje „Next Festival“ išrinktas geriausiu 2006 metų lietuvišku filmu, o „Kelyje“ – 2005 m. respublikinio videomeno festivalio „Interpretuoti kiną“ laureatu. 2006 m. birželį sostinės „Skalvijos“ kino centre buvo pristatytas ironiškas veiksmo filmas „Profesionalas. Antrasis kraujas“, sulaukęs teigiamų žiūrovų bei kritikų atsiliepimų, o 2007 m. balandį – pilnametražis dokumentinis filmas „Ligoninė" su vienu garsiausių Lietuvos aktoriu Valentinu Masalskiu.

Pasak kino kritiko Skirmanto Valiulio, Antanas Žygavičius – kūrybingas jaunasis filmų kūrėjas: ir temomis – agresija jaunimo gyvenime, žmogaus metamorfozės, ir kino rūšių ir žanrų įvairove – nuo vaidybinio iki animacinio kino. Jis atitinka naujojo kino, plačiau žiūrint – kino saviraiškos, netgi kitaip žiūrinčių, vertinančių ir organizuojančių kino sąjūdį kino entuziastų siekius ir viltis.

Filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

nepriklausomos Antano Žygavičiaus kino kompanijos svetaine Archyvuota kopija 2016-01-16 iš Wayback Machine projekto. Antano Žygavičiaus dailės darbų galerija