Amžinybės dėlionė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tuščia „Amžinybės dėlionės“ lenta

Amžinybės dėlionė yra geometrinė dėlionė, kurią 1999 m. sukūrė Kristoferis Montonas (Christopher Monckton). Dėlionė yra sudaryta iš 209 įvairios formos netaisyklingų daugiakampių iš kurių reikėjo sudėti dvylikakampį. Dėlionė buvo laikoma neišsprendžiama, o už jos išsprendimą iki 2000 m. rugsėjo mėn. buvo žadama išmokėti 1 mln. svarų premija, kuri 2000 m. spalį atiteko dviem matematikams iš Kembridžo.[1] 2007 m. taip pat buvo sukurtas ir antras galvosūkis, Amžinybė II, už jo išsprendimą būtų išmokėta 2 mln. JAV dolerių.[2]

Sprendimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėlionę išsprendė du Kembridžo matematikai A. Serbis (Alex Serby) ir O. Riordanas (Oliver Riordan), jie pastebėjo, jog sudėlioti dėlionę iki tokios būsenos, kai likę daugiakampiai nebetelpa, yra nesudėtingas uždavinys. Tolesnė sėkmė priklauso nuo nepanaudotų daugiakampių rinkinio – kuo jie yra labiau parankesnių formų, tuo šis rinkinys yra parankesnis tolimesniems bandymams. Tokiu būdu buvo atrinktos „blogos“ formos ir kompiuterinėje programoje buvo stengtasi juos panaudoti pirmiausia. Naudodami porą asmeninių kompiuterių jie sudaro sprendinį per porą savaičių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. £1m Eternity jackpot scooped, 2000-10-26 
  2. „Aristocrat admits tale of lost home was stunt to boost puzzle sales“. The Scotsman. 2007-01-24. Nuoroda tikrinta 2007-01-24.