Aloyzas Jurgutis (1925)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Aloyzas Jurgutis (1925 m. gruodžio 23 d. Gandlaukės k., Skuodo r.), muzikos mokytojas ir chorvedys.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

19471951 m. choro dirigavimo mokėsi Klaipėdos muzikos mokykloje (dėst. J. Karosas).

19511960 m. Sedos vidurinės mokyklos muzikos ir dainavimo mokytojas, vyresniųjų klasių moksleivių mišriojo choro ir vokalinio – instrumentinio ansamblio vadovas. Taip pat vadovavo miestelio kultūros namų mišriajam chorui. Vienerius metus mokytojavo ir vadovavo moksleivių chorams Biržų vidurinėje mokykloje.

19611971 m. Mažeikių vidurinės mokyklos – internato muzikos ir dainavimo mokytojas, vaikų ir vyresniųjų klasių moksleivių chorų bei vokalinių ansamblių vadovas. Mišrųjį chorą parengė 1964 ir 1969 m. respublikinėms moksleivių dainų šventėms, 1965 m. chorai dalyvavo kompozitoriaus J. Karoso autoriniame koncerte Mažeikiuose. Lygia greta mokytojavo ir Mažeikių vaikų muzikos mokykloje, vadovavo kultūros namų, elektromechanikos gamyklos ir kaimų chorams. Moksleivių ir suaugusiųjų chorai prizinių vietų pelnė Mažeikių rajono meno mėgėjų apžiūrose ir respublikiniuose konkursuose.

A. Jurgutis buvo Mažeikių rajono muzikos mokymo metodinės komisijos pirmininkas, Sedos ir Mažeikių rajonų dainų švenčių dirigentas. 1964 m. jis apdovanotas Liaudies švietimo pirmūno ženkleliu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.