Baltasis Nilas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Alberto Nilas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Baltasis Nilas
Ilgis 3700 km
Baseino plotas 1 800 000 km²
Vidutinis debitas 878 m³/s
Ištakos Viktorijos ežeras
Žiotys Nilas
Šalys Ugandos vėliava Uganda
Pietų Sudano vėliava Pietų Sudanas
Sudano vėliava Sudanas
Vikiteka Baltasis Nilas

Baltasis Nilas (arab. النيل الأبيض, an-Nīl al-Ābyadˤ) – Nilo upės dalis, tekanti Ugandos, Pietų Sudano ir Sudano teritorijomis, šiaurės kryptimi link Chartumo, kur susilieja su Žydruoju Nilu ir sudaro bendrąjį (jungtinį) Nilą.

Bendras Baltojo Nilo ilgis nuo ištakų Viktorijos ežere iki Chartumo yra 3,700 km. Vidutinis debitas ties Chartumu 808 m³/s. Laivyba. Didžiausi intakai: Bahr al Gazalis (kairysis), Sobatas (dešinysis).

Atkarpos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baltasis ir Mėlynasis Nilas

Skirtingos Baltojo Nilo atkarpos yra vadinamos skirtingai. Ištekėjęs iš Viktorijos ežero prie Džindžos miesto, jis yra vadinamas Viktorijos Nilu. Šiuo vardu jis prateka ir Kiogos ežerą Ugandoje, kol įteka į Alberto ežerą. Ištekėjęs iš jo, jau žinomas Alberto Nilo pavadinimu.

Pietų Sudano teritorijoje, t. y. į šiaurę nuo Nimulės miesto, Baltasis Nilas yra žinomas kaip Bahr el Džebelis (t. y. „Kalnų jūra“). Jis teka į šiaurę per pelkingas Sudo vietoves, kur sudaro vidinę deltą. Šioje vietoje nuo Baltojo Nilo atsiskiria gretima vaga Bahr el Zeraf (t. y. „Žirafų jūra“), kuri vėl susijungia su pagrindine vaga prie No ežero.

No ežere į Baltąjį Nilą įteka ir pagrindinis kairysis intakas – Bahr al Gazalis („Gazelių jūra“). Už šios vietos upė jau visuotinai žinoma kaip Baltasis Nilas. Už No ežero vaga susilieja su dešiniuoju intaku Sobatu. Atkarpos, kuri prasideda ties No ežeru ir baigiasi ties Chartumu, ilgis yra 957 km, baseino plotas 1,059 mln. km².