7400 (mikroschema)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

7400 buvo pirmoji plačiai gaminta[1][2] nedidelio integracijos laipsnio mikroschema, turinti keturis loginius elementus IR-NE. Mikroschema buvo maitinama penkių voltų įtampa. Buvusioje Tarybų Sąjungoje buvo gaminamas beveik niekuo nesiskiriantis plačiai mėgėjų naudotas jos analogas K155ЛA3, kuriame netgi kontaktai buvo išdėstyti lygiai taip pat.

Loginio vieneto sutartas lygis buvo 2,4 volto, nors pati mikroschema generuodavo beveik maitinimo šaltinio įtampą. Loginio nulio lygis buvo 0,4 volto. Nebuvo neįprasta šį skaitmeninį prietaisą aptikti Šmito trigeriuose, multivibratoriuose, netgi kai kuriuose įtampos stabilizatoriuose. Analoginėse grandinėse elemento įėjimai buvo sujungiami kartu ir jis buvo naudojamas kaip invertuojantis įtampos stiprintuvas (įėjimo įtampai balansuojant ties loginio nulio ir loginio vieneto riba).

Gaminamų mikroschemų vidinė sandara laikui bėgant keitėsi, didinant veikimo greitį bei mažinant vartojamą srovę. Šie modeliai ir toliau buvo žymimi skaičiumi 7400, tačiau pridedant skirtingą raidę (nuo pirmųjų L iki labai greitų ir mažai srovės reikalaujančių VHC). 2005 m. šias mikroschemas galima įsigyti mokant tik 0,25 dolerio už vienetą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.computerhistory.org/semiconductor/timeline/1963-TTL.html The Computer History Museum, 1963 Standard Logic Families Introduced, retrieved 2008 April 16
  2. Don Lancaster, "TTL Cookbook", Howard W. Sams and Co., Indianapolis, 1975, ISBN 0-672-21035-5, preface