2ch

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
2ch Shift-JIS menas

2ch (2ちゃんねる, tariamas kaip „ny - čian'neru“) – didžiausias Japonijoje ir vienas didžiausių pasaulio internetinių diskusijų forumų. Jį 1999 metais įkūrė Hiroyuki Nishimura (Hiroyuki Nishimura, žinomas kaip tiesiog „Hiroyuki“ (ひろゆき)). 2001 metais lankytojų skaičius pasiekė 10 milijonų kasdien, jis daro ženklią įtaką Japonijos visuomenei, kartu su tradicinėmis žiniasklaidos priemonėmis, tokiomis kaip televizija, radijas ar laikraščiai.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hirojuki Nišimura iki šiol tebėra oficialus 2ch savininkas, tačiau 2ch daugiausiai tvarkomas savanorių grupės, sudarytos iš 2ch lankytojų. Pats 2ch yra nekomercinis, ir išsilaiko iš reklamos bei puslapių talpinimo kompanijos paramos.

Šis diskusijų forumas unikalus savo dydžiu ir valdymo stiliumi. Čia yra daugiau kaip 100 „lentų grupių“ (japoniškai ita), kiekviena turi savo išskirtinę temą (pvz., „Socialinės naujienos“, „Kompiuteriai“, „Maisto gamyba“). Kiekviena „ita“ paprastai turi šimtus pokalbių, kuriuos sudaro diskusijų puslapiai, sukurti anoniminių vartotojų kiekvienai smulkiai temai (pvz., „Ateinantys rinkimai Tokijuje, 4-as balsavimas“).

Skelbimų („postų“) skaičius vienoje gijoje ribojamas iki 1000, tada gija turi būti atnaujinta.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]