20 000 mylių po vandeniu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
20 000 mylių po vandeniu

Pirmojo leidimo viršelis

Autorius Žiulis Vernas
Šalis Prancūzija
Žanras Mokslinė fantastika
Veikėjai Kapitonas Nemo
Originalus leidimas
Pavadinimas Vingt Mille Lieues sous les mers
Šalis Prancūzija
Išleista 1869-1870 m.
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas 20000 mylių po vandeniu
Leidykla Valstybinė grožinės literatūros leidykla
Išleista 1958 m.
Vertėjas Petras Velička
Puslapių 565

20 000 mylių po vandeniu (pranc. Vingt Mille Lieues sous les mers) – Žiulio Verno mokslinės fantastikos romanas, išleistas 18691870 m.[1] Pagrindinis veikėjas – Kapitonas Nemo, o knygoje aprašytas jo povandeninis laivas „Nautilus“ dauguma savo ypatybių atitinka šiandieninius povandeninius laivus, kurie tuo metu buvo ganėtinai primityvūs.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Knygoje pasakojama nežinomą jūrų pabaisą taranuojančią laivus. Jūrų biologas Pjeras Aronaksas mano, kad tai milžiniškas narvalas. Jis, kartu su žeberklininku Nedu Landu ir jo tarnu Konseliu yra pakviesti į ekspediciją surasti ir nužudyti pabaisą. Narvalui užpuolus ekspedicijos laivą visi trys herojai iškrenta iš laivo denio ir priplaukia prie milžiniško žvėries. Pasirodo, kad tai visai ne narvalas, o povandeninis laivas „Nautilus“ vadovaujamas Kapitono Nemo. Priverstinai atsidūrę ant „Nautilus“ denio, toliau keliauja povandeniniu laivu – tyrinėja vandenyno gelmes, pasiekia Pietų ašigalį ir kovoja su milžiniškais aštuonkojais.

Leidimai lietuvių kalba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis knygos leidimas lietuvių kalba, verstas iš rusų kalbos, pasirodė 1958 m. Sekantys leidimai – 1975 m. ir 1985 m. Knygos leidimai išversti iš anglų kalbos pasirodė 2000 m. ir 2024 m.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Twenty Thousand Leagues Under the Sea. Britannica Online Encyclopedia. Nuoroda tikrinta 2024-03-21.