Žaliasis verslas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Žaliasis verslas – socialiai atsakingo verslo idėja, kurią propaguojančios organizacijos vadina save draugiškomis visuomenei, suvokia žmogaus poveikį gamtai ir rūpinasi ekologija, gamtos išsaugojimu. Visų pirma, jos naudoja atsinaujinančius energijos išteklius. Visais savo veiksmais tokios organizacijos stengiasi parodyti, kad jų pelno siekimas, gamyba nesikerta su visuomenės interesais, ypač gamtosauga. Toks elgesys sukuria organizacijos ir jos produkcijos/paslaugų didesnę vertę vartotojų, investuotojų ir visos visuomenės akyse.

Pavyzdžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ekologiško verslo pagrindinis tikslas – panaikinti ar bent sumažinti pavojingų medžiagų ir chemikalų poveikį visuomenei, energijos išteklių gamybai išeikvojimą. Tai mėginama daryti tokiomis priemonėmis: mažinamas popieriaus vartojimas pasitelkiant elektroninius resursus, gaminama tik tokia produkcija, kurią galima perdirbti, neatsinaujinantys ištekliai pakeičiami alternatyviais energijos šaltiniais. Socialiai atsakingos įmonės stengiasi kenksmingiems produktams surasti ekologiškas ir pigesnes alternatyvas.

Žaliojo verslo pradininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yvon Chouinard iš aprangos gamintojos „Patagonia“ – organinių siūlų naudojimo pionierius, atiduodavęs perdirbti senus drabužius, naudojęs įmonėje atsinaujinančius energijos šaltinius (1970 m.). 1983 m. Gary Hirshberg, savo fermoje įsteigė organiško ūkininkavimo mokyklą. 1993 m. įkurta „Newman's Own Organics“ įmonė, besirūpinanti laukinių gyvūnų išsaugojimu ir atliekanti organinės žemdirbystės tyrimus. 2003 m. Jigar Shah JAV įkurta „SunEdison“ įmonė tapo didžiausia saulės energijos gamintoja valstijose. Prie žaliojo verslo kūrimo ir propagavimo prisidėjo ir daugelis kitų verslininkų: John Mackey iš „Whole Foods Market“, Martin Ernegg iš „Zelfo Australia“, Joseph Whinney iš „Theo Chocolate“, Sean O'Hea iš „Vehizero“ ir kiti.[1].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Grist. „15 Green Business Founders“. Nuoroda tikrinta 2009-01-15.