Švedijos žemės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Trys Švedijos žemės

Švedijos žemės (šved. Sveriges landsdelar) – trys tradiciniai ir istoriniai Švedijos regionai, kurių kiekvieną sudaro kelios provincijos.[1] Teritorijų suskirstymas į žemes siekia šiuolaikinės Švedijos įkūrimo laikus, kai Jotalandas, gotų žemė, susijungė su Svealandu, švedų žeme, ir suformavo šalį, o Norlandas ir Osterlandas (pastaroji dabar yra Suomija) buvo prijungtos vėliau. Šios žemės neatlieka jokių administracinių funkcijų, tačiau daugelis švedų jas vis dar laiko svarbia savo tapatybės dalimi.

Administracinis suskirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Jotalandas (šved. Götaland) – piečiausia, tankiausiai apgyvendinta žemė, kurią sudaro dešimt provincijų.
  • Svealandas (šved. Svealand) – centrinė ir mažiausia iš trijų žemių, turinti šešias provincijas. Švedijos administracinis centras čia įsikūręs bent jau nuo vėlyvųjų viduramžių.
  • Norlandas (šved. Norrland) – labiausiai į šiaurę nutolusi ir didžiausia iš trijų žemių, užimanti 60 proc. visos Švedijos teritorijos ir turinti devynias provincijas.

Šios žemės neturi administracinių funkcijų ar herbų, tačiau yra plačiai vartojamos kalbant apie įvairias šalies dalis, taip pat Švedijos žiniasklaidos pranešimuose apie orus visoje šalyje.

Žemių plotai ir gyventojų skaičius:

Žemė Populiacija
(2016)[2]
Plotas
(km2)
Gyventojų tank. Provincijų

sk.

Provincijos
Jotalandas 4 776 001 97 841 50 10 Skonė, Blekingė, Halandas, Smolandas, Elandas, Gotland, Esterjotlandas, Vesterjotlandas, Dalslandas ir Bohuslenas
Svealandas 4 044 083 91 098 44 6 Siodermanlandas, Uplandas, Vestmenlandas, Nerkė, Vermlandas ir Dalarna
Norlandas 1 175 039 261 292 4.5 9 Jestriklandas, Helsinglandas, Herjedalenas, Jemtlandas, Medelpadas, Ongermanlandas, Vesterbotenas, Ostrobotnija ir Lapija

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Sveriges land och folk / I. Fysisk geografi. Inledning, av Gustav Sundbärg, 1901
  2. „Folkmängd i landskapen den 31 december 2016“ (švedų). Statistics Sweden. 2017-03-21. Nuoroda tikrinta 2017-11-24.