Šeimos Portretas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
France Kralj 1910 m.
 France Kralj 1929 m.

Šeimos portretas arba Družinski portretas – dailininko Franco Kraljo (1895–1960 m.) paveikslas, nutapytas 1926 m. Jo dydis yra 115,5 × 130,3 cm. Paveikslas nutapytas aliejiniais dažais ant drobės. Jis yra saugomas Šiuolaikinio meno muziejuje Ljubljanoje.[1]

Paveikslo pavadinimas slovėnų kalba yra „Družinski portret“. Paveikslas vaizduoja Kraljį, jo žmoną ir vaiką, išeinančius iš menininko studijos po darbo. Paveikslas yra naujojo objektyvizmo stiliaus Slovėnijoje pavyzdys.[2]

Yra du įsimintini dalykai apie paveikslą. Pirma, paveikslas parodo menininko asmeninį gyvenimą. Kraljis paprastai nenaudojo savo asmeninio gyvenimo paveikslų temoms. Tačiau paveiksle nėra emocinio arba sentimentalaus elemento. Tai yra įprasta naujojo objektyvizmo, kuriame menininkai rodė realius žmones ir daiktus be jų savybių ar simbolikos, stilistikai.

Antra, paveikslo priekyje arčiausiai žiūrovo vaizduojama skulptūra. Tai yra baigtas menininko darbas. Skulptūra vaizduoja Kraljo žmoną ir vaiką.

Slovėnijos ekspresionizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kraljis išvyko į Vieną 1913 m. studijuoti skulptūros. Studijas 1915 m. jam teko nutraukti dėl karo. 1919 m. jis grįžo iš karo ir išvyko mokytis į Prahą dvejus metus. 1920–1923 m. Kraljis buvo Slovėnijos ekspresionizmo judėjimo centre. Kraljis paliko ekspresionizmo judėjimą ir netrukus tapo centrine Slovėnų „naujojo realizmo“ judėjimo, kuriame buvo būdingi kasdienio gyvenimo elementai, figūra.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. {{cite web}}: Tuščia citata (pagalba)
  2. „Družinski portret“.

Kitos interneto svetainės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]