Šablono aptarimas:Siužetas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Būtų gerai, jei būtų konkrečiai ir tiksliai apibrėžtas šio šablono naudojimas: ar jis belekokiai informacijai, kuri belekaip perpasakota, ar tik citatoms? Taip pat, jei jau išskiriame citatas, ar tikrai jas reiktų išskirti tokiu BAISIU būdu? Nes, atvirai kalbant, truputį kraupiai man atrodo šis šablonas, sudėliotas straipsniuose apie rašytojus ir pan., lyg kokia kraujuojanti piktžaizdė... Gal pakaktų šiaip kažkokio šabloniuko, kuris cituojamo teksto spalvą pakeistų ir pridėtų užrašą "Citata"? --Tractor 22:22, 19 Liepos 2005 (EEST)

Aš manau, kad jį reikia naudot, kai yra atpasakojama didelė dalis kūrinio, pvz., visas filmo siužetas ar koks knygos skyrius, nes kelios citatosm ar atpasakoti atskiri epizodai tikrai nesugadins malonumo, gaunamo perskaičius/peržiūrėjus/išklausius kūrinį. O citatai šablono nemanau, kad reikia, užtenka elementarių citavimo taisyklių. E rulez 22:58, 19 Liepos 2005 (EEST)
Na, aš tai tiesiog nematau prasmės tokiame šablone :-/ siužeto atpasakojimams ar pan., autorinės teisės lyg ir negalioja, o citatoms - neturtinės teisės galioja su tam tikromis išlygomis. Taigi, dar citatos žymėjimą galima būtų suprasti, bet kokia prasmė atpasakojimui, tai nesuprantu :-/ Ir kokia labiausia prasmė tai raudonai medicininei spalvai, kuri kelia tokį įspūdį, lyg straipsnyje būtų įspėjimas apie pornografiją? Siūlau nuspręsti tokius dalykus:
  1. Kokiam tikslui tokio šablono reikia (ką mes norime pasiekti)?
  2. Kokie dalykai juo turėtų būti žymimi?
  3. Ką tokiu šablonu mes norime pasakyti?

--Tractor 23:29, 19 Liepos 2005 (EEST)

šablonas skirtas įspėti skaitytojus, kad žemiau seka informacija apie (iš) kūrinio, kuri gali sugadinti malonumą vėliau tą kūrinį skaityti (žiūrėti). Pavyzdžiui, koks įdomumas būtų žiūrėti filmą Others, jei žinai, kaip baigsis, t.y. viso filmo esmę? Nomad 23:47, 19 Liepos 2005 (EEST)


Po pokalbių IRC: Prasmė šiam templeitui tokia: tam tikrais atvejais svarbu atpasakoti siužetą, tačiau adlis žmonių jo nenori sužinoti, neperskaitę knygos ar nepažiūrėję filmo. Taigi, templeitas - tai pagalba tokiems žmonėms, kad jie neperskaitytų netyčia. E rulez mestelėjo mintį dėl balto teksto baltame fone, pavyzdys pateiktas žemiau:


Žemiau pateikiamas trumpas kūrinio atpasakojimas, jei norite jį perskaityti, pažymėkite tekstą pele:
Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas.


--Tractor 00:19, 20 Liepos 2005 (EEST)

Na ne, čia per baisiai gaunasi, be to ne kiekvienas turi pelę (pvz mobiliam telefone kažin ar kiekvienas turi, o šiais laikais telefonais vis daugiau skaito www). Turėtų užtekti ir pranešimo virš teksto. Knutux 06:09, 20 Liepos 2005 (EEST)
Man irgi atrodo šiek tiek baisokai :-) Gal darom tada tą tekstą šiaip išskirtą pilka spalva ir viskas, kad ne toks ryškus būtų? --Tractor 07:51, 20 Liepos 2005 (EEST)
Jei bus spalva ne šviesesnė už lightgray, tai visai norma tada. Knutux 07:54, 20 Liepos 2005 (EEST)
Pataisiau į #CCCCCC, ar tokia tiks? --Tractor 08:22, 20 Liepos 2005 (EEST)
Vistiek, atrodo, kad persitengiame su šiuo informacijos "slėpimu". Užtektų tik sušvelninti dabartinį template, kad negasdintų skaitytojų. Manyčiau reikėtų mėginti lygiuotis į (http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Spoiler) ir sutarti tikslias jo naudojimo taisykle. E rulez 08:39, 20 Liepos 2005 (EEST)
Pažiūrėk dabar, dar tamsiau (#888888) pilkas. Šiaip, manau, kad tos info slėpti nelabai prasminga - bent jau man nesugadintų filmo ar knygos jų siužeto žinojimas. Kita vertus, jei jau tokį tekstą apibrėžiame atskiru templeitu, norėtųsi išskirti kita spalva jį visą, kad aiškiai matytųsi ribos. Beje, tokį išskyrimą galima padaryti ir be lentelės, kad lengvai įsikomponuotų į bendrą formatavimą. --Tractor 09:40, 20 Liepos 2005 (EEST)
Galėtume naudoti du šablonus - {{spoil_begin}} ir {{spoil_end}}, tada galėtume bet kada juos keisti - padaryti italic arba nuimti, pastumti arba nestumti, dėti kitą spalvą arba ne. Realizuotume įdėdami div tagą su stiliais ir būtų labai paprasta. Be to, galima palikti ir {{spoil}} šabloną - atvejams, kai labai norėsis tik vėliavėlę turėti. Knutux 09:49, 20 Liepos 2005 (EEST)
Idėja tikrai įdomi, reikia pažiūrėt, kaip tai atrodytų praktiškai. E rulez 10:00, 20 Liepos 2005 (EEST)
Žemiau dedu pavyzdį (skirtingai nuo Tractor pasiūlyto įdėjimo lentelėn, čia nepasimeta italic ir panašūs dalykai enterių prispaudus). (Geltona spalva ne siūloma, tik parodymui kad tai lengvai keičiasi) Knutux 10:18, 20 Liepos 2005 (EEST)
Templeitas atrodo labai gerai. Tik siūlau tą lentelę įkišti į div vidų, kad vizualiai susisietų su atpasakojimu ir padaryti ją ne kruviną, o kokią nors normalią, nes ta raudona spalva - ne tai įspėjimas, baisesnis už {{delete}}, ne tai kažkas medicininio. Be to, tekstą reiktų padaryti vienareikšmišką - tai ne informacija iš kūrinio, o kūrinio atpasakojimas. --Tractor 10:51, 20 Liepos 2005 (EEST)
Informacija iš kūrinio ar kūrinio atpasakojimas, nereikia per daug susiaurinti. E rulez 10:54, 20 Liepos 2005 (EEST)
Ė, išplėsti iki beleko nereikia. Nes tada belekam tą templeita bus galima kabinti ir jis praras savo prasmę. Sakykim taip: tai kūrinio detalės, kurių, gal būt, kažkas nenorėtų sužinoti, neskaitęs kūrinio. Knutux pasakymas apie "atskleidžiamas kūrinio detales" būtų ganėtinai tikslus, ar ne? :-) --Tractor 12:03, 20 Liepos 2005 (EEST)
Nieks ir neišplečia iki "Koks nors tekstas, kurio kas nors nenorėtų perskaityti" ;) O Knutux formuluotė ir man patinka, nors, kita vertus, toki template pridėjus prie knygos anotacijos irgi turbūt nemeluotume ;) E rulez 12:34, 20 Liepos 2005 (EEST)
Na, tekstas "atskleidžiamos kūrinio detalės" kalba apie detales, kurių anotacijose nelabai būna... Ghrmz. Siūlyk kažką kitą, tik, kiek išeina, vienareikšmiškiau. "Informacija iš kūrinio" nelabai tiktų, nes panašu į citatos apibrėžimą :-) Gal, pvz., "Kūrinio detalės ar turinys"? Nors man tai atrodo prasminga šį daiką naudoti tik su atpasakojimais :-/ --Tractor 13:17, 20 Liepos 2005 (EEST)
Dėl raudonumo tai tikrai reiktų kitokios spalvos, gal paprasčiausia pilka tiktų (galėtų būti kaip viršuje esančiame pavyzdyje), galima ir į div'ą mestelt. O dėl pačio teksto, tai man labiausiai patinka "atskleidžiamos kūrinio detalės". Knutux 11:03, 20 Liepos 2005 (EEST)
Pataisiau kad padoriau būtų, reiktų tik tekstą suderinti (ir spalvą atpasakojimo). Knutux 11:09, 20 Liepos 2005 (EEST)
LABAI GERAI! :-) --Tractor 12:03, 20 Liepos 2005 (EEST)

Kažkokios pievos apie kūrinį...

Siužetas

Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas.

  • Papildomi formatavimo elementai

Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas. Tekstas tekstas tekstas tekstas ir dar kažkoks tekstas.

Infolentelė: žiūrėti  aptarti  redaguoti




Manau, pačio teksto spalvos nereikia keisti. O pilka antraštė atrodo labai normaliai. Nomad 12:52, 21 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Pakeičiau (bent jau laikinam) {{spoil}} šabloną į X1 Template, tik tekstas #666666 vietoj geltono. Taip pat sukūriau {{endspoil}}, uždarančią div'ą. Nomad 12:54, 21 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Naudojimo taisyklės[redaguoti vikitekstą]

Dar reiktų parašyti naudojimo taisykles. Nomad 13:01, 21 Rugpjūčio 2005 (EEST)

Ne visai gerai veikia[redaguoti vikitekstą]

Gal kas galėtų pataisyti, kad uždėjus šį šabloną nenusistumtų tekstas į puslapio vidurį ar apačią, kai yra dar vienas dešinėje šablonas? Taip atsitinka su IE.Siggis 22:34, 2008 balandžio 18 (EEST)