Čhatris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ranos Udajbhano Singho čhatris Dholpūre

Čhatris (angl. chhatri, iš hind. छतरी 'skėtis, baldakimas') – paviljonas kupolo pavidalo stogu ant aukšto pamato, vienas iš Indijos architektūros statinių. Gali būti tiek atskiras statinys, tiek didesnio statinio elementas. Būdingi Radžastano radžputų architektūrai. Plačiai naudoti kaip rūmų, tvirtovių, laidojimo statiniai ar jų elementai.

Čhatriai pradžioje buvo karalių ir kitų valdovų bei didikų memorialai, o vėliau tapo standartiniais Radžastano ir mogolų statinių elementais. Šiandien čhatrius galima matyti tokiuose architektūriniuose paminkluose kaip Humajūno kapavietė Delyje ir Tadžmahalas Agroje. Čhatriai yra būdingas hinduistų ir mogolų architektūros elementas.

Radžastane Shekhawati regione čhatrius stato turtingų ir žymių žmonių kremavimo vietose. Šechavatyje šhatris gali būti tiek paprastas kupolas ant keturių kolonų, tiek pastatas, turintis daug kupolų ir pamatą su keliomis patalpomis. Kai kuriose vietovėse čhatrių vidus ištapomas taip pat, kaip ir prabangių gyvenamųjų namų (Haveli) vidus.