X failai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio X-Files)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
ŽanrasMokslinės fantastinis serialas
Kūrėjas (-ai)Fox
VaidinaDavid Duchovny

Gillian Anderson
Mitch Pileggi
Robert Patrick

Annabeth Gish
Kompozitorius (-iai)Mark Snow
Kilmės šalis Kanada JAV
Sezonų skaičius11
Serijų skaičius218
Gamyba
Prodiuseris (-iai)Chris Carter
Frank Spotnitz
Kim Manners
Vince Gilligan
R. W. Goodwin
Howard Gordon
Glen Morgan
James Wong
Trukmė44-45 min.

X failai – Kanados ir JAV mokslinės fantastikos televizijos serialas. Serialas buvo kuriamas be pertraukos nuo 1993 iki 2002 m. 2016 m. sausį pasirodė tęsinys. Viso buvo sukurti 11 sezonų. Seriale FTB agentai Foksas Mulderis (David Duchovny) ir Dana Skali (Gillian Anderson) tiria įvairias konspiracijas, ateivių pagrobimus ir kitus paranormalius reiškinius. (vaiduokliai, stebuklai, satanizmas, voodoo ir pan.)

Lietuvoje šį serialą nuo 1997 iki 2005 metų ir nuo 2018 metų rodė TV3 televizija, buvo parodyti visi 11 serialo sezonų. 10 ir 11 sezonų kartojimai buvo transliuojami TV6 kanalu, naktinėje programoje.

Foksas Mulderis tiki ateivių egzistavimu ir paranormaliais reiškiniais, tuo tarpu Dana Skali yra skeptikė, ji yra paskirta atlikti mokslinius paaiškinimus Mulderio atradimams. Ankstyvosiose serijose abu agentai tampa marionetėmis didesniame konflikte ir pasitiki tik vienas kitu. Jų tarpusavio ryšys vis stiprėja ir serijų pabaigoje jis virsta romanu.

1998 m. buvo išleistas filmas „X failai“. Po jo, 2008 m. sekė po serijinis filmas „X failai. Noriu tikėti“ (The X-Files: I Want to Believe). Paskutiniuose dvejuose sezonuose, Gillian Anderson tapo žvaigžde, kai David Duchovny pasirodydavo tik protarpiais, taip pat buvo pristatyti ir nauji veikėjai: TFB agentai John Doggett (Robert Patrick) ir Monica Reyes (Annabeth Gish). Mulder ir Scully bosas, viršininko pavaduotojas Walter Skinner (Mitch Pileggi), taip pat tapo pagrindiniu veikėju. Kai X-Files serijos baigėsi 2002 m., serialas tapo ilgiausiai einančiu mokslinės fantastikos serialu JAV televizijos istorijoje.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

X-Files seka FTB specialiųjų agentų Fox Mulder (David Duchovny) ir Dana Scully (Gillian Anderson) karjerą ir asmeninius gyvenimus. Mulder yra talentingas žmogus ir tvirtai tiki antgamtiniais reiškiniais. Jis taip pat yra nepalaužiamas nežemiškos gyvybės ir jos buvimu Žemėje klausimu. X-failai, tai ši eilė Mulderio įsitikinimų, kuri jam uždirbo pravardę „Spooky“ (angl. vaiduokliškas), ir paskyrimas į mažai žinomą skyrių, kuris sprendžia neišaiškintas bylas. Mulder tikėjimas antgamtiniais reiškiniais yra įsišaknijęs nuo pat vaikystės, kai nežemiškų būtybių buvo pagrobta jo sesuo, Samantha Mulder, tada jam buvo 12 metų. Jo sesers pagrobimas yra Mulderio vidinis variklis per visas serijas. Agentė Scully yra Mulderio kontrastas. Ji, kaip medicinos daktarė, yra natūrali skeptikė. Scully dažnai gali pasiekti X-failus su visišku objektyvumu, net kai Mulderis, nepaisant savo didelio išsitreniravimu, negali. Ji yra pradžioje paskirta į X-failus, kad būtų galima demaskuoti Mulderio teorijas pateikiant loginius, mokslinius paaiškinimus. Nors ji ir dažnai gali pasiūlyti moksliniais alternatyvas Mulderio išvadoms, ji retai kada sugeba visiškai jas atmesti ir serijų pabaigoje ji tampa vis labiau nepatenkinta X-failų moksliniais paaiškinimais.