Urukagina

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Urukagina
Lagašo karalius (ensis)
Dantiraščio molinė lentelė (Urukaginos 5-ji valdymo metai)
I Lagašo dinastija
Visas vardas Urukagina
Sutuoktinis (-ė) Šaša (Shagshag)
Pirmtakas Lugalanda

Urukagina, taip pat Uruinimgina, Irikagina – vieno seniausių ir svarbiausių senovės Šumero miestų Lagašo valdovas (ensis), valdęs ~ 2380–2360 m. m. pr. m. e. (pagal trumpąją chronologiją). Save jis vadino Lagašo karaliumi, paskirtu dievų po valdžią praradusio korumpuoto pirmtako Lugalandos. Dalyvavo keliuose kariniuose konfliktuose, viename iš kurių pralaimėjo pasienyje su Uruku. Urukaginai valdant Urukas atiteko Umos ensiui Lugalzagesiui, kuris po to aneksavo didžiąją dalį Lagašo.

Urukaginos reformos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Urukagina pagarsėjo savo priimtais įstatymais pažaboti korupciją, siekti socialinės lygybės visuomenėje. Jo įstatymai kartais įvardijami kaip pirmuoju teisės kodeksu pasaulio rašytinės teisės istorijoje. Nors originalus tekstas nesurastas, tačiau apie jo buvimą sprendžiama iš kitų žinomų šaltinių. Pagal šį kodeksą, pavadintą „Reformų“ vardu, valdovas našles ir našlaičius atleido nuo mokesčių, privertė iš miesto iždo mokėti laidojimo išlaidas (įskaitant ritualinio maisto ir gėrimo aukas, palydint mirusiuosius į pomirtinį pasaulį), dekretu įpareigojo turtingus asmenis už pirkinius iš vargšų susimokėti sidabru, o jei pastarieji nesutinka parduoti, valdžios žmonės (turtingieji ar žyniai) negali jų priversti to daryti.

Nepaisant mėginimų socialiai sulyginti visuomenę, drausti žyniams tarpusavyje dalytis dievo turtą ar kitaip riboti turtingųjų valdžią, sumažinti laidojimo išlaidas, atrodo, kad aukštuomenės ar valdovų šeimų moterys įgavo dar daugiau įtakos ir prestižo. Urukagina smarkiai išplėtė karališkųjų „moterų ūkį“ nuo 50 asmenų iki 1500 asmenų, pavadindamas jį „Deivės Bau namų ūkiu“ ir suteikdamas nuosavybės teises į didžiulius žemės plotus, konfiskuotus iš anksčiau valdžiusių žynių. Įstatymo vykdymą prižiūrėti pavedė savo žmonai Šašai (arba Shagshag). Kiti du išlikę dekretai, kuriuos 1964 m. išvertė ir paskelbė Samuelis Krameris, paskutiniaisiais dešimtmečiais vertinami kontroversiškai: panaikino poliandrijos (moters ir kelių vyrų sąjungos) paprotį, bet pablogino moterų teises vyrų atžvilgiu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Urukagina
I Lagašo dinastija
Karališkieji titulai
Anksčiau valdė
Lugalanda
Lagašo karalius (ensis)
~ 2380–2360 m. m. pr. m. e.
(pagal trumpąją chronologiją)
Vėliau valdė
-